https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/fenomen-el-nino-pravdepodobne-potrva-na-severni-polokouli-do-konce-jara
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fenomén El Niño pravděpodobně potrvá na severní polokouli do konce jara

13.10.2023 00:54 (ČTK)
El Niño může přinést extrémní výkyvy počasí, jako jsou tropické cyklóny, nebo přispět k lesním požárům nebo obdobím sucha. V různých částech světa se může projevovat různě.
El Niño může přinést extrémní výkyvy počasí, jako jsou tropické cyklóny, nebo přispět k lesním požárům nebo obdobím sucha. V různých částech světa se může projevovat různě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přírodní jev El Niño, který podle meteorologů letos v létě přispěl k vyšším globálním teplotám, s 80procentní pravděpodobností potrvá na severní polokouli až do konce května příštího roku. Podle agentury Reuters to uvedlo americké vládní Centrum pro klimatické předpovědi (CPC). Už dříve agentura Reuters s odvoláním na stejné centrum napsala, že s pravděpodobností 95 procent jev potrvá i během zimy.
 

El Niño je opakující se jev, kdy se kvůli zeslábnutí pasátů oteplují vody ve východní a centrální části Tichého oceánu, včetně oblasti u tichomořského pobřeží Jižní Ameriky. Teplá voda následně ohřívá i atmosféru.

El Niño může přinést extrémní výkyvy počasí, jako jsou tropické cyklóny, nebo přispět k lesním požárům nebo obdobím sucha. V různých částech světa se ale může projevovat různě. "Silnější El Niño zvyšuje pravděpodobnost klimatických anomálií souvisejících s tímto jevem, neznamená ale automaticky silné lokální dopady," upozornilo americké Centrum pro klimatické předpovědi.

Letošní léto na severní polokouli bylo nejteplejší v historii měření, uvedla v září Světová meteorologická organizace (WMO). Podle ní k tomu vedle lidské činnosti, jako je pálení fosilních paliv, přispěl právě i jev El Niño. Klimatologové se shodují, že celý letošní rok bude možná nejteplejší v historii. Toho názoru je například Samantha Burgessová z programu Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus, uvedla v září média.

Rok 2024 by přitom mohl být ještě teplejší. "Vzhledem ke šplhající teplotě oceánů, kterou nyní pozorujeme, se obecně očekává, že rok 2024 by mohl být nejteplejším v historii měření," sdělil Reuters meteorolog Brad Rippey působící na americkém ministerstvu zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

13.10.2023 11:59
EL Niňo existuje jak dlouho, kdy si ho vědci všimli, no ?
Jak reagovali lidé na změny počasí před tímto datumem, co !
Nekecali a dělali, aby přežili.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.10.2023 20:01 Reaguje na smějící se bestie
A teď nedělají, aby přežili, ale snaží se přírodní procesy přeprat.
Ti hloupí se o to snaží. Ti chytří se opět přizpůsobují a čekají, kdy si budou moci rozebrat, co po hlupácích zbyde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist