https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/film-rezisera-planeta-praha-doprovazi-stejnojmenna-kniha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Film režiséra Planeta Praha doprovází stejnojmenná kniha

4.8.2022 01:03 | PRAHA (ČTK)
Film s rozpočtem 20 milionů korun mimo jiné odpovídá na otázky, jak se dostali mufloni z Kunratického lesa do areálu Thomayerovy nemocnice,
Film s rozpočtem 20 milionů korun mimo jiné odpovídá na otázky, jak se dostali mufloni z Kunratického lesa do areálu Thomayerovy nemocnice,
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy
Film režiséra Jana Hoška Planeta Praha, který navazuje na dokument Planeta Česko, doprovází stejnojmenná kniha. Snímek vznikající dva roky vstupuje dnes do kin. Záběry nečekaných zvířecích sousedů obyvatel metropole zaznamenalo deset kameramanů díky nejmodernějším technologiím z výjimečné blízkosti.
 

"Knížku chápeme jako rozšíření filmu, doplňuje to, co se nedalo natočit. Publikace má 67 kapitol, z nichž se každá věnuje jinému fenoménu. Víceméně představuje město tak, že popisuje příležitosti, které dává přírodě, ať už živočichům - tak rostlinnému světu," řekla ČTK Jana Kostelecká z nakladatelství Jakost.

Kniha vznikala souběžně s natáčením filmu, za kterým stojí režisér Hošek se štábem odborných spolupracovníků a filmových kolegů. Odborníci se stali autory knižních textů, kameramani fotografy.

Film s rozpočtem 20 milionů korun mimo jiné odpovídá na otázky, jak se dostali mufloni z Kunratického lesa do areálu Thomayerovy nemocnice, proč sídlí volavky v zoologické zahradě, z jakého důvodu slípka zelenonohá nemá ráda nutrie, o co mezi sebou bojuje mravenec stepní a mravenec otrokářský nebo proč vlaštovky čekají na první metro.

"Všechny záběry byly složité a časově náročné. Točit zvířata v jejich prostředí při přirozeném chování je složité, řadu témat se nám proto nepodařilo realizovat," uvedl Hošek. Komentář k filmu namluvil Jiří Macháček.

Planeta Praha nabídne skrze zvířecí hrdiny nový pohled na pražská místa, kde by člověk divočinu nečekal. Slípka zelenonohá se uhnízdila v odkalovací nádrži bubenečské čistírny odpadních vod, sokol stěhovavý hnízdí na komíně v Holešovicích a myšice křovinná se narodila kousek od hrobu Franze Kafky na Novém židovském hřbitově.

Málokdo by také tušil, že Petřín je pražským domovem plcha velkého, který tu možná žil dřív než lidé, a nádrž Slatina v Dubči slouží jako nocoviště pro statisíce středočeských špačků. A díky tomu, že v Praze skoro nikdy nezamrzá Vltava, přestali někteří ptáci migrovat na jih.

"Cílem filmu Planeta Praha je inspirovat diváky k objevení příběhů našich blízkých zvířecích sousedů, kterým většinou nevěnujeme pozornost. Zároveň bychom je chtěli motivovat k větší zodpovědnosti k přírodě nejen v Praze, ale ve všech městech a k zachování její rozmanitosti," dodal Hošek.

Přírodovědné dokumenty patří u českých diváků k nejoblíbenějším, většina produkce se však zaměřuje na exotická zvířata v dalekých krajích. Režisér Marián Polák už ale snímkem Planeta Česko dokázal, že tuzemská příroda nabízí vzrušující prostředí. Jeho divácky úspěšný dokument ukazující dobrodružství zvířat a rostlin žijících často na nečekaných místech byl nominován na cenu Český lev za rok 2018 a na Cenu pro nejlepší evropský dokumentární film pro děti a mládež.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

5.8.2022 04:38
Včera jsem na něm byl s vnoučaty ( 6 a 8 let) v Opavě. Já nadšený, vnoučatům se líbil. Moc hezky udělaný film. Všem doporučuji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist