https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/fotopast-na-karlovarsku-zachytila-vyskyt-kocky-divoke
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopast na Karlovarsku zachytila ojedinělý výskyt kočky divoké Video

15.7.2019 14:11 | KARLOVY VARY (Ekolist.cz)
Kočka divoká se v České republice až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska.
Kočka divoká se v České republice až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Vojenské lesy a statky
Fotopast v Doupovských horách zaznamenala na konci května s největší pravděpodobností výskyt kočky divoké. Oznámily to dnes Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které lokalitu spravují, s tím, že se pokusí výskyt potvrdit sběrem biologického materiálu.
 

Podle Vojenských lesů a statků byl výskyt zaznamenán na území vojenského újezdu Hradiště, bližší určení lokality však státní podnik spravující šest unikátních přírodních lokalit nebude zveřejňovat.

„Mohu potvrdit, že fotopast v honitbě Hradiště v rámci projektu zkoumání druhové rozmanitosti fauny v Doupovských horách zachytila výskyt šelmy. Podle obrázků se jedná velmi jednoznačně o kočku divokou, nyní se ještě pokusíme zajistit srst, abychom výskyt definitivně potvrdili,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

První výskyt šelmy zachytila fotopast 27. května a podle záznamů se jedná o kocoura. Lesníci VLS jej spo-lečně s biologem Jiřím Sochorem, který monitoring na Doupově pro lesníky smluvně zajišťuje, pokřtili Valdemar, pode svátku v den prvního výskytu.

Kočka divoká (Felis silvestris) je žije na rozsáhlých územích Evropy, Afriky a Asie. Vyznačuje se šedo-hnědo-černou barvou srsti v rozličné barevné kombinaci. Váží většinou mezi 2 a 8 kilogramy a živí se pře-devším různými druhy hlodavců, ptáky, menšími plazy a obojživelníky.

V České republice se až na výjimky přirozeně nevyskytuje, ačkoliv k nám začíná pronikat z prosperujících populací v okolních státech, například z Bavorska. Více rozšířená je na Slovensku, kde žije několik set jedinců.

Doupovské hory na Karlovarsku poskytují této šelmě vhodné životní podmínky, protože jsou pro ni typické smíšené a listnaté lesy v podhůří nebo na vrchovinách. Teritorium, ve kterém se kočka divoká pohybuje, má rozlohu od 50 do několika set hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.7.2019 08:19
To kocourkovi nikdo ani nepopřeje dlouhý život a bzké nalezení partnerky?-( Drž se, macku!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist