https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/francie-rozbila-rozsahlou-sit-paseraku-mladych-uhoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie rozbila rozsáhlou síť pašeráků mladých úhořů

13.6.2021 01:01 | PAŘÍŽ (ČTK)
Populace úhořů říčních se za posledních 30 let v Evropě zmenšila o 75 procent a od roku 2000 je tento živočich na seznamu ohrožených druhů.
Populace úhořů říčních se za posledních 30 let v Evropě zmenšila o 75 procent a od roku 2000 je tento živočich na seznamu ohrožených druhů.
Foto | Viridiflavus / Wikimedia Commons
Síť pašeráků mladých úhořů říčních, která tyto ryby prodávala na asijské trhy, kde je jejich cena srovnatelná se slonovinou, rozbila francouzská policie. Během čtyř let se této pašerácké síti podařilo nelegálně vyvézt více než 46 tun tohoto ohroženého druhu v hodnotě kolem 18,5 milionu eur (téměř 470 milionů korun), napsala agentura AFP.
 

Díky vyšetřování, které vedla celní správa v Bordeaux a Centrální výbor pro boj proti útokům na životní prostředí a veřejné zdraví, byly zatčeny desítky lidí ve Francii a Španělsku.

Populace úhořů říčních se za posledních 30 let v Evropě zmenšila o 75 procent a od roku 2000 je tento živočich na seznamu ohrožených druhů. Jednou z příčin je poptávka po mladých úhořích v Číně a Thajsku, kde se na černém trhu prodává kilogram těchto úhořů za 3000 až 4000 eur (76 000-101 000 korun); to je desetkrát více než prodejní cena v Evropě.

Úhoři ve stadiu takzvaného monté, což jsou mladí úhoři do osmi centimetrů délky, jsou v Asii považováni za lahůdku a někteří lidé věří, že mají blahodárný vliv na potenci. Obchod s mladými úhoři je tak stejně výnosný jako obchod s drogami či slonovinou.

Vyšetřovatelé zjistili, že francouzští pašeráci přepravovali úhoře do Španělska, odkud byli přepraveni do Asie prostřednictvím logistických platforem zřízených v zemích východní Evropy, jako je Rumunsko, Bulharsko či Polsko. Nelegální vývoz byl maskován s pomocí falešných dokumentů uvádějících jiný druh zboží - například krevety, kaprovité ryby či dospělé úhoře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

13.6.2021 08:41
V minulosti úhořím monté krmili zemědělci na západě Evropy zvířata a taky jimi hnojili pole. Dnes lovci spolupracují s pašeráky a do evropských řek
se tak dostane promile původního množství úhoříků. Zbytek dokoná znečištění
řek a absence skutečných rybích přechodů. Těch pár pytlů s násadou, které
se občas podaří nakoupit rybářům jako násadu, je slabá náplast na to, aby
úhoři časem nevyhynuli úplně. Bohužel vše je stále o penězích a kdo platí,
tak má vše, po čem touží.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.6.2021 11:17 Reaguje na Břetislav Machaček
To není jenom úhoř. Losos byl kdysi ve Vltavě naprosto běžná ryba. Ve středověku si sloužící vymiňovali, že mohou dostat lososa k jídlu maximálně dvakrát za týden. Dneska uvidíte lososa ve Vltavě maximálně na plechovce od konzervy. Chroust byl kdysi považován za škůdce. Byl sbírán ve velkém a používán jako krmivo pro drůbež. Dneska je to ohrožený druh. Při způsobu ochrany životního psotředí, jak ho prezentují ekoteroristé nevylučuji, že bude v červené knize zapsána i mandelinka bramborová.
Odpovědět

Luděk Černý

14.6.2021 13:57
Kam se pašeráci, v likvidaci úhoře, hrabou na rozjeté turbíny "ekologických" vodních elektráren...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist