https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/francouzska-firma-nebude-nabizet-akvarijni-koule-privadeji-ryby-k-silenstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzská firma nebude nabízet akvarijní koule, přivádějí ryby k šílenství

24.1.2022 12:15 | PAŘÍŽ (ČTK)
Německo a několik dalších evropských zemí zakázalo akvária ve tvaru koule již dávno, Francie ale takový zákon nemá, píše Reuters.
Německo a několik dalších evropských zemí zakázalo akvária ve tvaru koule již dávno, Francie ale takový zákon nemá, píše Reuters.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přední francouzský dodavatel akvaristických potřeb ukončil prodej akvárií ve tvaru koule s tím, že rybičky dohánějí k šílenství a ty v nich rychle hynou. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Firma AgroBiothers Laboratoire ukončila prodej akvárií s objemem menším než 15 litrů a již nebude prodávat akvária ve tvaru koule, což zdůvodnila tím, že malá akvária bez filtrace a okysličení jsou pro ryby týráním.

"Lidé kupují svým dětem zlaté rybky bez rozmyslu, ale kdyby věděli, jaké je to mučení, nedělali by to. Otáčení se dokola v malé misce přivádí ryby k šílenství a rychle je zabíjí," uvedl generální ředitel AgroBiothers Matthieu Lambeaux.

Karasi zlatí, lidově známí jako zlaté rybky, se ve velkých akváriích nebo venkovních jezírkách dožívají až 30 let a dorůstají do délky až 25 centimetrů, v malých akváriích naopak často hynou do několika týdnů nebo měsíců.

Lambeaux poznamenal, že zlaté rybky potřebují společnost ostatních ryb, dostatek prostoru a čistou vodu a že mít akvárium vyžaduje minimum vybavení a odborných znalostí.

Německo a několik dalších evropských zemí zakázalo akvária ve tvaru koule již dávno, Francie ale takový zákon nemá, píše Reuters.

"Je to francouzský anachronismus, proto jsme se rozhodli učinit tento krok. Nemůžeme vzdělávat všechny naše zákazníky, abychom jim vysvětlili, že mít rybky v misce je kruté. Domníváme se, že je naší odpovědností takovou volbu přestat spotřebitelům nabízet," řekl Lambeaux.

Společnost AgroBiothers, která zásobuje zhruba 27 procent francouzského trhu s chovatelskými potřebami, prodávala v předchozích letech asi 50 000 akvarijních koulí ročně za zhruba 20 eur za kus (490 Kč).

Lambeaux připustil, že o akvária ve tvaru koule je zájem. "Realita je však taková, že dáváme dětem možnost sledovat, jak zlaté rybky pomalou hynou," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.1.2022 16:59
To není o ukončení prodeje, to je spíše o osvětě. Je třeba lidem říct, že skleněná koule je pro chov větších rybek absolutně nevhodná. Klidně bych si dokázal představit v takové větší kouli chov nějakých trpasličích živorodek, jako je třeba Hetrandria formosa, ale v obecném podvědomí známá zavojnatka v takové kouli zakrní a zblbne. Na druhé straně je taková koule ideální pro chov nějakého sklípkana a sám teď v takovém zařízení pěstuji tři druhy tropických trpasličích kapradinek a vypadá to úžasně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.1.2022 17:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ryby do koule nepatří. Do žádné. O tom psal už Zukal v sedmdesátkách.
Oni jsou jen Frantíci občas trošku opoždění.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.1.2022 18:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud máte kouli o průměru 30cm a dáte tam rybičky dorůstající 2 - 2,5cm, tak je to v pohodě. Bohužel v podvědomí lidí je koule a v ní zavojnatka a to je zrůdnost. Zavojnatka je vlastně karas stříbřitý a ten díky možnému vzrůstu v kouli krní a navíc blbne.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.1.2022 11:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Prý není, těm rybám z toho poměrně rychle regulérně hrábne, kulatá akvária se důrazně a jednoznačně nedoporučovala už když jsem si v DMM hrál v začátkem sedmdesátek na malého akvaristu/teraristu:-))).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.1.2022 12:01 Reaguje na Svatá Prostoto
Takže ještě jednou:
Záleží hlavně na tom, jaké velikosti ryba doroste v dospělosti. Pokud se jedná o takzvané zlaté rybky, neboli karasa stříbřitého, pro ty je jakákoliv koule nedostatečná, protože mohou dorůst velikosti až do 50cm. Naproti tomu trpasličí rybky jako třeba už jednou uváděná Heterandria formosa by v kouli o průměru 30cm mohly v pohodě žít a taky se množit. Tady se totiž nejedná ani tak o tvar, jako spíše o stísněný prostor. Pokud by totiž téze o kruhovém tvaru byla pravdivá, tak by rybky zblbly i ve venkovním jezírku kruhového tvaru. A věřte mi, že o té akvaristice přece jenom něco vím, protože se jí věnuji už skoro 55 let.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.1.2022 13:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jak jsem psal, Zukal, a podle toho jak se dlouho akvaristice věnujete by vám to jméno mělo něco říkat, už kdysi dávno výrazně nedoporučoval právě ten kulovitý tvar akvária a to pro všechny druhy ryb. On to v těch svých knížkách celkem jasně vysvětloval, co je špatně ... bez ohledu na objem toho kulatého akvária. Týkalo se to právě zakřivení těch skleněných stěn. Asi bych to na půdě ještě našel. Nicméně hrabat se v tom a pak někam scanovat ... to fakt ne:-). Skleněná koule, tedy akvárium, a jezírko ... to je ale kua velký rozdíl.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.1.2022 15:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Takže naposledy. Pokud dám do již zmiňované koule ty prťaté živorodky a do kruhového jezírka o průměru dva metry karase dlouhého 15cm, poměr délky ryby a průměru nádrže je zhruba stejný. Ale podle Vás ta živorodka zblbne, zatímco tomu karasovi to nehrozí. Ještě pro upřesnění - do té koule bych kromě štěrku a rybiček určitě umístil nějaký kořen s mechorosty a kapraděmi a kolem bych nasázel nějaké rostliny jako třeba kryptokoryny, takže těm rybkám by ani nedošlo, že jsou v kulatém prostoru.
A mimochodem, pana Zukala jsem měl tu čest vidět ai dvakrát v Brně v jeho prodejně. Byla to na tu dobu snad nejlépe zásobená prodejna v republice. A knihy od něj mám doma. Celkově má z té doby knihy všech našich odborníků, ať se jednalo o pány Zukala, Rataje nebo Sadílka, případně jiné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist