https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/globalni-spolecnosti-zalozily-alianci-pro-boj-s-plastovym-odpadem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální společnosti založily alianci pro boj s plastovým odpadem

17.1.2019 08:26 | PRAHA (ČTK)
Žádná z předních čínských chemiček a výrobců plastů, jako jsou Sinochem, ChemChina nebo Sinopec, v alianci nejsou. Ilustrační snímek.
Žádná z předních čínských chemiček a výrobců plastů, jako jsou Sinochem, ChemChina nebo Sinopec, v alianci nejsou. Ilustrační snímek.
Dvacet osm globálních společností, včetně firem BASF, DowDuPont, Procter & Gamble a SABIC, založilo alianci pro boj s plastovým odpadem. Firmy přislíbily vynaložit na něj během příštích pěti let 1,5 miliardy dolarů (33,67 miliardy Kč). Informovala o tom agentura Reuters.
 

Aliance AEPW (Alliance to End Plastic Waste) chce finanční prostředky investovat do odpadové infrastruktury, zejména v Africe a Asii, do technologie recyklace a opětovného využití odpadů, ale chce je věnovat i na vzdělávání vlád i místních společenství a na vyčištění vysoce znečištěných oblastí.

Podle zjištění AEPW kolem 90 procent odpadků přináší do světových moří pouhých deset řek a více než polovina plastového odpadu pochází z pěti asijských zemí: Číny, Indonésie, Filipín, Thajska a Vietnamu.

Žádná z předních čínských chemiček a výrobců plastů, jako jsou Sinochem, ChemChina nebo Sinopec, v alianci nejsou, ale jednání o jejich začlenění podle mluvčího AEPW pokračují.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

17.1.2019 14:05
A můžete začít v zemích třetího světa a v jihovýchodní Asii.Tam vám na ekologii kálí z výšky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist