https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/greta-thunbergova-ziskala-portugalskou-cenu-milion-eur-daruje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greta Thunbergová získala portugalskou cenu, milion eur daruje

21.7.2020 13:57 | STOCKHOLM (ČTK)
Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová věnuje milion eur (asi 26 milionů Kč), který v pondělí získala jako součást ocenění v Portugalsku, organizacím bojujícím proti klimatickým změnám a za ochranu přírody. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Thunbergová se v pondělí stala držitelkou Gulbenkianovy ceny za lidskost, s níž je spojen finanční příspěvek ve výši milionu eur, což je víc, než dostávají laureáti Nobelovy ceny, připomněla agentura AFP.

Mladá aktivistka řekla, že 100 000 eur z ceny dostane kampaň SOS Amazonia, která nakupuje zdravotnické potřeby a poskytuje lékařské služby na dálku původním obyvatelům brazilského amazonského deštného pralesa v době koronavirové krize.

Dalších 100 000 eur připadne nadaci Stop Ecocide Foundation, která usiluje o to, aby Mezinárodní trestní soud v Haagu stíhal lidi zodpovědné za rozsáhlé ničení životního prostředí.

O tom, kam půjde zbylá část peněz, Thunbergová zatím nerozhodla. Ve videu zveřejněném na instagramu švédská aktivistka prohlásila, že milion eur je "víc peněz, než si kdy dokázala představit."

"Všechny peníze z ceny budou rozděleny prostřednictvím mé nadace různým organizacím a projektům, které pomáhají lidem zasaženým klimatickými změnami a ekologickou krizí, především na globálním jihu", kam patří chudé země Latinské Ameriky, Afriky, Asie a Oceánie.

Ocenění pro osoby a organizace, které novátorským způsobem usilují o zmírnění klimatických změn, uděluje nadace zesnulého ropného magnáta a filantropa arménského původu Caloustea Gulbenkiana, jenž prožil v Portugalsku posledních 13 let svého života. Porota Thunbergovou vybrala ze 136 nominovaných ze 46 zemí. Mladou Švédku vyzdvihla za to, že dokáže zmobilizovat mladou generaci k boji proti klimatickým změnám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

22.7.2020 05:53
nějak se mi to nepozdává s tou nastrčenou pomatenou adolescentní osobou !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist