https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/gronska-vlada-kvuli-klimatickym-zmenam-pozastavila-pruzkum-tezby-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Grónská vláda kvůli klimatickým změnám pozastavila průzkum těžby ropy

19.7.2021 01:03 | NUUK (ČTK)
Po dubnových parlamentních volbách se do čela kabinetu postavila strana Inuitské společenství, která okamžitě začala plnit předvolební sliby. Zastavila tak i plány na těžbu uranu.
Po dubnových parlamentních volbách se do čela kabinetu postavila strana Inuitské společenství, která okamžitě začala plnit předvolební sliby. Zastavila tak i plány na těžbu uranu.
Foto | Marmontel / Flickr
Grónská vláda se rozhodla pozastavit průzkum těžby ropy u pobřeží ostrova, informovala agentura AP. Levicová vláda svůj krok zdůvodnila snahou dát před ropou přednost obnovitelným zdrojům energie. V okolí největšího ostrova světa se zatím žádná ropa nenašla, americký ústav pro geologický průzkum (U.S. Geological Survey) ale odhadl, že by jí v oblasti mohlo být 17,5 miliardy barelů.
 

"Budoucnost nespočívá v ropě. Budoucnost spočívá v obnovitelné energii, z níž můžeme mít mnohem větší užitek," uvedla vláda v prohlášení. Kabinet rovněž sdělil, že chce na sebe vzít svůj díl zodpovědnosti v boji s klimatickou krizí. Rozhodnutí, které vláda učinila už v červnu, ale zveřejnila až ve čtvrtek, kabinet označil za krok přívětivý k přírodě.

Nález ropy by mohl obyvatelům Grónska pomoci k dosažení dlouholetého snu vymanit se ze závislosti na Dánsku a jeho dotacích. Dosavadní průzkum komplikovala odlehlá poloha ostrova a jeho drsné klima.

Grónsko má stále čtyři platné licence na průzkum ropy, které nemůže zrušit, dokud se jejich držitelé věnují aktivnímu průzkumu. Jejich držiteli jsou dvě malé společnosti.

Rozhodnutí grónské vlády pozastavit průzkum vítá mezinárodní ekologická organizace Greenpeace, která je označila za skvělou zprávu. "Chápu to tak, že zbývající licence mají jen velmi omezený potenciál," uvedl generální tajemník organizace Greenpeace Nordic, což je regionální pobočka Greenpeace.

Po dubnových parlamentních volbách se do čela kabinetu postavila strana Inuitské společenství, která okamžitě začala plnit předvolební sliby. Zastavila tak i plány na těžbu uranu v jižní části Grónska.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.9.2021 15:22
Prospekce nových nalezišť ropy a plynu je skutečně hóóóódně zbytečná činnost, nemající perspektivu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist