https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/hladik-uvazuje-o-obnoveni-dotace-na-plynovy-kondenzacni-kotel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík uvažuje o obnovení dotace na plynový kondenzační kotel

24.5.2023 01:16 | PRAHA (ČTK)
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvažuje o obnovení dotace na pořízení plynového kondenzačního kotle. Jak velká by měla dotace být, se teprve řeší. Dotace by měla ale rozlišovat, zda jde o běžnou domácnost, nebo o domácnost seniorů a příjemců příspěvku na živobytí. Od příštího roku chce pro seniory a nízkopříjmové zavést až stoprocentní dotaci pro výměnu starých uhelných kotlů třetí emisní třídy. Řekl to v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News, kde se střetl s bývalým ministrem Richardem Brabcem (ANO).
 

Pořízení plynového kondenzačního kotle je podle ministra levnější včetně revize a zapojení než kotel na uhlí. Připomněl, že vláda po vypuknutí války na Ukrajině vyškrtla z podpory plynové zdroje. "Velmi vážně uvažuji o tom, že tu drobnou podporu zpátky navrátím," řekl Hladík. Kondenzační plynový kotel podle něj vyjde podle velikosti rodinného domu i se zapojením zhruba na 50 000 korun.

Hladík to řekl v souvislosti s informací, že ministerstvo navrhuje od 1. ledna 2025 zakázat prodej kotlů na uhlí. "Znamená to, ten návrh, jedinou věc: že by se po roce 2025 už nemohly na trh uvádět kotle na uhlí," řekl. Na českém trhu už se podle jeho informací kotle na uhlí neprodávají, protože lidé o ně nemají zájem. Argumentoval také tím, že uhlí se postupně zdražuje, zatímco plyn je nyní levný.

Uhlím podle Hladíka nyní topí asi 600.000 lidí. Brabec k připravovanému zákazu prodejů kotlů na uhlí poznamenal, že nejmodernější kotle na uhlí mají srovnatelné emise jako uhlí na dřevo. Až zákaz začne platit, vyvezou výrobci kotle do Polska a odtamtud si je čeští zájemci zase budou vozit zpátky, předpověděl Brabec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

24.5.2023 07:13
Cituji: "uhlí se postupně zdražuje, zatímco plyn je nyní levný." - to je nějaký vtip který jsem nepochopil, nebo to má být myšleno vážně?
Uhlí se prodává koncovým zákazníkům cca za 300 Kč/GJ, tj. cca 1000 Kč/MWh. Kde se dá dnes koupit plyn za tuto cenu? Vždyť je ten "levný" plyn pro koncové zákazníky minimálně za trojnásobek než to "postupně zdražující" uhlí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.5.2023 10:08 Reaguje na Emil Novák
1*
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

24.5.2023 11:21 Reaguje na Emil Novák
A co je toto za hloupost: „Kondenzační plynový kotel podle něj vyjde podle velikosti rodinného domu i se zapojením zhruba na 50 000 korun.“?
Ten chlap je opravdu odtržený od reality a zapomíná, že k tomu musí ještě připočíst projekt, vyvložkování komína, přívod plynu, i tu slavnou dotaci, o kterou je pak instalace v takto pokřiveném prostředí předražována. Pak není problém účtovat majiteli rodinného domu cenu i přes sto tisíc za závěsný kotel s tím, že po instalaci nového kotle a po prokazatelné likvidaci starého, majitel domu dostane část peněz zpět, ve formě státní dotace…
Odpovědět

Radek Čuda

24.5.2023 15:14 Reaguje na Tonda Selektoda
Plus to, že bez změny otopné soustavy zejména u starších objektů tím kondenzákem oproti staré atmosféře nikdo moc neušetří.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.5.2023 19:45 Reaguje na Radek Čuda
přesně tak. 1**
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.5.2023 05:58
A tak to, milé děti vypadá, když pravá ruka neví, co dělá ta levá.
Na jednu stranu nám tady vláda brečí že nemá peníze a že zadlužení roste do nebes a na stranu druhou rozhazuje peníze na všechny strany.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

25.5.2023 10:45
na to už snad nikdo neskočí !!!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.5.2023 09:11
Hladík je nomenklaturní politik. Cosi vystudoval a hned ze školy se stal placeným funkcionářem Lidové strany. Ten člověk nikdy nepracoval a nikdy nemusel řešit praktické otázky včetně například vytápění. A podle toho to taky vypadá, když se takový člověk dostane na pozici, kde může rozhodovat o jiných lidech.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

30.5.2023 15:21 Reaguje na Radim Polášek
Z toho, co tvrdíte, není jasné, jestli tedy podporujete záměr ministra Hladíka obnovit dotaci na plynový kondenzační kotel, nebo jste proti jejímu obnovení. A také to, co tvrdíte, není pravda. "V profesním životě působil v oblasti řízení projektů, konzultací v IT a službách, konkrétně se věnoval projektům na řízení bezpečnosti a kvality. Pracovní zkušenosti má také z Portugalska, kde půl roku pracoval ve společnosti, která vyvíjí systémy pro řízení veřejné dopravy." https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/petr-hladik-203664/.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist