https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/hnuti-duha-chce-upravu-lesnickeho-zakona-vyzvu-podepsalo-85.733-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha chce úpravu lesnického zákona, výzvu podepsalo 85 733 lidí

21.3.2024 02:11 | PRAHA (ČTK)
Připomínky Hnutí Duha převzal ředitel pro řízení Sekce lesního hospodářství ministerstva Patrik Mlynář.
Připomínky Hnutí Duha převzal ředitel pro řízení Sekce lesního hospodářství ministerstva Patrik Mlynář.
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Hnutí DUHA
Ekologické Hnutí Duha předalo na včerejším happeningu před ministerstvem zemědělství v Praze výzvu na úpravu lesnického zákona, kterou podepsalo 85 733 lidí. Výzva požaduje například zachování povinného podílu listnáčů a jedlí nebo omezení holosečí. Připomínky převzal ředitel pro řízení Sekce lesního hospodářství ministerstva Patrik Mlynář. Řekl, že úřad má s hnutím podobné vize, ale cesty k jejich splnění jsou jiného rázu. Ministerstvo chce méně regulovat a naopak více motivovat, uvedl. Lhůta k podání připomínek končí 22. března, hnutí jich předložilo celkem 57.
 

Novela lesního zákona zjednoduší povinnosti vlastníků lesů a zároveň reaguje na úpravy ve vlastnictví lesů i současnou klimatickou změnu, řekl už dříve ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle Hnutí Duha ale návrh zákona nereaguje na stávající potřeby lesů a nesměřuje k modernímu lesnictví. Nesouhlasí především se zrušením povinného podílu listnáčů a jedlí v lesích při sázení, což údajně legalizuje výsadby rizikových monokultur.

Hnutí také kritizuje, že novela nestanovuje limity pro ponechání těžebních zbytků a mrtvého dřeva v lesích, které jsou podle nich nepostradatelné pro biodiverzitu, obnovu půdy a uložení uhlíku. Takové nařízení ale ministerstvo v novele nechce. "Řada odborníků řekla, že jednoznačně definovat pro vlastníka povinnost ponechat minimální podíl mrtvého dřeva v lese nelze, daleko lepší a efektivnější je motivovat cestou podpor," řekl ČTK Mlynář.

Zástupci hnutí naopak ocenili například prodloužení lhůty k zalesnění, shodnou se také na tom, že novela musí být schválena společně s návrhem zákona o myslivosti. "Obnova pestrých lesů stojí na tom, že přemnožená spárkatá zvěř poškodí většinu vysázených listnáčů a jedlí, naše lesy nemají šanci v obnově, když neprojde myslivecká novela," uvedl Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů Hnutí Duha. Myslivecký zákon ministerstvo nyní upravuje, na jednání vlády by měl být předložen v řádu týdnů. Mlynář předpokládá, že oba zákony by mohly být přijaty ještě za této vlády.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

21.3.2024 10:57
Zvláštní je že koalice zapomněla na předvolební sliby a politickou schodu na omezování dotací, tady ale čtu že chtějí motivovat vlastníky, jak asi . Naše zbídačené lesy po hospodaření LČR, se budou zotavovat jen těžko, když v novele zákona je taková blbost, jako že vlastník nemusí činit opatření na ochranu sazenic, před zvěří . Lepší je zvěř vybít . Životní prostředí zlikvidovali zemědělci, drobná díky tomu není až na okraje měst nikde . Vytvořili životní prostředí které vyhovuje zvěří černé ale to se jim nelíbí a teď je na řadě spárkatá zvěř .
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.3.2024 18:33 Reaguje na Radek
Ale černá likviduje srnčata ve velkém. Je tedy užitečná.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.3.2024 18:25
Líbí se mi to. Bláhoví Duhaisti nezklamali. Zbývá už zlikvidovat zvěř, a bude doekologizováno. Vody jsou zlikvidovány chráněným kormoránem, pole podporovanou produkcí energetických plodin na ekologická biopaliva, a lesy chráněným broukem. S ekologismem na věčné časy a nikdy jinak!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist