https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/hnuti-duha-kritizuji-chystanou-vyhlasku-o-lesich-neomezuje-smrky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA kritizují chystanou vyhlášku o lesích, neomezuje smrky

18.5.2018 10:20 | PRAHA (ČTK)
Na snímku čerstvě vysazené smrky na holosečích v Nízkém Jeseníku
Na snímku čerstvě vysazené smrky na holosečích v Nízkém Jeseníku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Ochránci přírody z Hnutí Duha kritizují chystanou změnu ve vyhlášce ministerstva zemědělství, která se týká i druhové skladby lesů. Vadí jim, že vyhláška nic nemění na převažující výsadbě smrků. Smrkové lesy jsou nejvíce citlivé na sucho a také na kůrovce a v současnosti se potýkají s rozsáhlou kalamitou, kterou ministerstvo životního prostředí označuje za ekologickou katastrofu. Reakci ministerstva zemědělství ČTK zjišťuje.
 

Od změny ve vyhlášce si ekologové slibovali přísnější kritéria na to, kde se smí vysazovat smrky a v jakém množství. To, že návrh ministerstva zemědělství tuto věc nemění, považují za skandální. "Ministerstvo zemědělství chce dál ponechat smrk jako hlavní dřevinu i v oblastech středních nadmořských výšek, kde podle vědeckých modelů bude hynout, a dokonce i tam, kde se již nyní smrkové porosty plošně rozpadají," uvedlo Hnutí Duha.

Vyhláška pouze uvádí, že v některých polohách je pěstování smrku velmi rizikové, úplně ho ale nezakazuje. "Například v Nízkém Jeseníku, kde smrkové porosty hynou na velkých plochách, umožňuje návrh vyhlášky znovu zasadit 75 procent smrků. Ty se tam již také na čerstvých holinách hromadně sázejí," sdělili ochránci přírody.

Podle ministerstva zemědělství zůstává rozhodnutí o složení konkrétního lesa na jeho vlastnících. "Vyhláška je doporučením, nikoliv direktivním nařízením o pěstování lesa a umožňuje vlastníkům vysadit velké množství dřevin podle podmínek každého konkrétního stanoviště, které se na jejich majetku nachází. Může se tedy stát, že někde je vhodnější smrk, jinde dub nebo buk s příměsí modřínu. Vlastník lesa by měl vždy preferovat smíšené porosty s větším spektrem dřevin," uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

Ochránci přírody by za lepší řešení považovali, aby přímo ve vyhlášce byl zakotvený vyšší podíl stromů, které jsou odolnější, jako jsou buky nebo duby. "Namísto většího podílu našich přirozených druhů stromů ministerstvo doplňuje rizikové smrky a borovice stejně rizikovými exotickými dřevinami," uvedl Jaromír Bláha, expert na ochranu lesů z Hnutí Duha.

Návrh vyhlášky je nyní v mezirezortním řízení, kde se k němu budou vyjadřovat další instituce. Podle důvodové zprávy návrh "aktivně reaguje na aktuální potřeby lesnického hospodaření v souvislosti s měnícími se přírodními podmínkami v důsledku avizované klimatické změny a potřebou implementace adaptačních opatření."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

20.5.2018 09:26
Článek se mi zdá hodně jednostranně zaměřený a vlastně není moc jasné, komu/čemu slouží. Nebere např. v úvahu fakt, že smrčiny lze i nějak ošetřovat a že smrkové dřevo je nejcennější díky využití např. v pasivním stavebnictví.
Odpovědět
mr

20.5.2018 17:19
Jak chcete usychající porosty ošetřovat? Sm není nahraditelný jinou dřevinou?
Odpovědět
ad

21.5.2018 13:48
Zajímavé by bylo vědět z jakého důvodu smrky nezakazuje.
Odpovědět
mr

21.5.2018 16:43 Reaguje na
To snad máte v textu, cit.:"Vyhláška je doporučením, nikoliv direktivním nařízením o pěstování lesa a umožňuje vlastníkům vysadit velké množství dřevin podle podmínek každého konkrétního stanoviště, které se na jejich majetku nachází. Může se tedy stát, že někde je vhodnější smrk, jinde dub nebo buk s příměsí modřínu. Vlastník lesa by měl vždy preferovat smíšené porosty s větším spektrem dřevin."
A jen tak pro vás - nemyslíte, že těch zákazů je už jaksi přespříliš?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist