https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/hradecky-kraj-dostane-s-polaky-na-turistiku-v-pohranici-190-mil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj dostane s Poláky na turistiku v pohraničí 190 milionů

21.3.2018 00:38 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Projekt PecKa s dotací 1,7 milionu eur (43 mil. Kč) by měl upozornit na společné dědictví krkonošských měst Pec pod Sněžkou a Karpacz. Na jejich území vzniknou originální herně-naučné stezky, které návštěvníky seznámí s krkonošskou faunou a florou a s kulturním dědictvím v Polsku. / Ilustrační foto
Projekt PecKa s dotací 1,7 milionu eur (43 mil. Kč) by měl upozornit na společné dědictví krkonošských měst Pec pod Sněžkou a Karpacz. Na jejich území vzniknou originální herně-naučné stezky, které návštěvníky seznámí s krkonošskou faunou a florou a s kulturním dědictvím v Polsku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko-polské pohraničí v Královéhradeckém kraji a sousedním Polsku získalo z Evropské unie na čtyři stavební projekty turistického ruchu 7,5 milionu eur (asi 190 milionů Kč). Nejnákladnějším bude dlouho připravovaný projekt na obnovu historické hřebenové trasy v česko-polském pohraničí, jehož součástí je výstavba 11 rozhleden. Minulý týden to sdělil Michal Friček z hradeckého hejtmanství.
 

Projekty tento týden schválil monitorovací výbor česko-polského programu Interreg. Kromě evropské dotace mají čeští partneři nárok i na dotaci ze státního rozpočtu ČR. "Projekty přispějí k rozvoji cestovního ruchu v Krkonoších a Orlických horách, zlepší tamní infrastrukturu a budou velkou příležitostí pro místní firmy a živnostníky," uvedl radní hradeckého kraje pro regionální rozvoj a dotace Pavel Hečko (ČSSD).

Z 11 chystaných rozhleden na obnovené hřebenovce budou čtyři v hradeckém kraji, a to na Velké Deštné, na Feistově kopci, na Šibeníku a v obci Vysoká Srbská. Vzniknou také nová infocentra v Novém Hrádku a v Neratově u mostu, který v rámci projektu propojí český a polský břeh Divoké Orlice. Hřebenovka dostane nové značení. Evropská dotace projektu je tři miliony eur (asi 75 mil. Kč), vedoucím partnerem projektu je Euroregion Glacensis.

Dotaci 1,5 milionu eur (38 mil. Kč) dostal projekt nazvaný Tajemství vojenského podzemí, který spočívá v rekonstrukcích a rozšiřování tras v předválečných vojenských pevnostech Hanička a Stachelberg. U Stachelbergu nedaleko Trutnova také vznikne parkoviště.

Projekt PecKa s dotací 1,7 milionu eur (43 mil. Kč) by měl upozornit na společné dědictví krkonošských měst Pec pod Sněžkou a Karpacz. Na jejich území vzniknou originální herně-naučné stezky, které návštěvníky seznámí s krkonošskou faunou a florou a s kulturním dědictvím v Polsku.

Dotaci 1,3 milionu eur (35 mil. Kč) získal projekt vybudování cyklistického singletracku ve Zdobnici v Orlických horách. Její okolí protne deset kilometrů stezek pro horská kola nižší a střední obtížnosti. Na místě vznikne také pumptrack, cvičná trať pro děti a nezbytné zázemí, jehož součástí bude i nabíjecí stanice pro elektrokola.

Nynějším rozdělením 190 milionů korun program Interreg nekončí. "Pro aktuální výzvu na realizaci velkých česko-polských projektů je alokována částka téměř půl miliardy korun, další výzva s alokací přesahující 100 milionů je určena pro organizace destinačního managementu," uvedl Friček. Podrobné informace o těchto výzvách se žadatelé dozvědí na školení 22. března na krajském úřadě v Hradci Králové.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist