https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/hyundai-uvede-v-cesku-svuj-vodikovy-vuz-nexo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hyundai uvede v Česku svůj vodíkový vůz Nexo

31.5.2021 10:30 | PRAHA (ČTK)
Nexo je vůz kategorie SUV s dojezdem až 666 kilometrů. Vodíkové nádrže načerpá do plné kapacity za pět minut, což je téměř srovnatelné s tankováním benzinu nebo nafty.
Nexo je vůz kategorie SUV s dojezdem až 666 kilometrů. Vodíkové nádrže načerpá do plné kapacity za pět minut, což je téměř srovnatelné s tankováním benzinu nebo nafty.
Automobilka Hyundai plánuje ve druhé polovině roku začít v Česku nabízet svůj vůz na vodíkové palivové články Nexo. S uvedením na trh čeká na otevření první veřejné čerpací stanice na vodík. Konkurenční Toyota svůj vodíkový model Mirai již začala v tuzemsku prodávat.
 

Nexo je vůz kategorie SUV s dojezdem až 666 kilometrů. Vodíkové nádrže načerpá do plné kapacity za pět minut, což je téměř srovnatelné s tankováním benzinu nebo nafty. Při reakci vodíku s kyslíkem z nasávaného vzduchu vůz vyrábí elektřinu pro pohon elektromotoru. Emisí pak je pouze voda. Vůz během svého provozu přispívá ke zlepšení životního prostředí filtrací okolního vzduchu, uvedla firma.

Hyundai Motor Czech zároveň oznámila členství v České vodíkové technologické platformě HYTEP. Ta podporuje vývoj vodíkových technologií a zavádění vodíkového hospodářství v ČR, přispívá ke koordinaci aktivit subjektů vývoje vodíkových technologií a vodíkového hospodářství mezi sebou a v návaznosti na programy a domácí i zahraniční finanční zdroje.

"Společnost Hyundai vodíkovému pohonu věří. Nejenže budeme po otevření první veřejné vodíkové čerpací stanice v České republice připraveni zájemcům nabídnout náš model Nexo poháněný vodíkovým palivovým článkem, na globální úrovni úspěšně rozvíjíme celou řadu aplikací této technologie, sahající od nákladní automobilové dopravy přes městské autobusy až po stacionární generátory elektrického proudu," uvedl generální ředitel Hyundai Motor Czech Martin Saitz.

HYTEP se podílel na přípravě vodíkové části Národního akčního plánu čisté mobility, která vodíkovou mobilitu deklaruje jako jednu z možných cest k dekarbonizaci dopravy. Již letos by se měly otevřít tři veřejné plnicí stanice na vodík, a to v Praze, v Litvínově a v Brně. Rozvoj sítě plnicích stanic by měl pokračovat k asi 80 stanicím v roce 2030.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist