https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ikea-zacne-vykupovat-svuj-nabytek-a-znovu-jej-prodavat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IKEA začne vykupovat svůj nábytek v dalších zemích. V ČR tato služba již funguje Aktualizováno

14.10.2020 11:45 | DELFT (ČTK)
Za nábytek bez poškození dostanou zákazníci zpět polovinu původní ceny, za ten s menšími škrábanci 40 procent a za opotřebované kusy 30 procent.
Za nábytek bez poškození dostanou zákazníci zpět polovinu původní ceny, za ten s menšími škrábanci 40 procent a za opotřebované kusy 30 procent.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | IKEA
Společnost IKEA začne od zákazníků i v dalších zemích vykupovat nábytek své značky, který se jim okouká či znelíbí. Vykoupené kusy, za které firma podle míry opotřebení poskytne voucher v hodnotě až poloviny původní ceny, zase prodá. V České republice služba funguje od roku 2017. Výkup nábytku a jeho nové využití je součástí plánu firmy, která chce být do roku 2030 klimaticky neutrální a využívat přitom oběhovou ekonomiku, uvedl největší maloobchodní prodejce nábytku na světě.
 

"Česko bylo jednou z prvních zemí na světě, kde IKEA možnost odkupu použitého nábytku zavedla, a to už v roce 2017 prostřednictvím služby Druhý život nábytku. Od té doby služba funguje ve všech obchodních domech IKEA v Česku. Nyní se služba rozšiřuje i do dalších zemí, kde firma působí," sdělil ČTK mluvčí společnosti IKEA v České republice Petr Šašek.

Za nábytek bez poškození mohou zákazníci dostat zpět až polovinu původní ceny, za ten s menšími škrábanci 40 procent a za opotřebované kusy 30 procent. Ocenění se však podle Šaška stanovuje individuálně, kus od kusu.

Ještě letos IKEA otevře první sekci s použitým nábytkem, a to ve svém obchodním domě na západě Stockholmu. Do roku 2021 chce mít společnost podobné úseky, kde půjde prodat starý nábytek a koupit opravený či upravený, ve všech svých obchodech.

Kusy, které se neprodají, IKEA recykluje, anebo je daruje charitě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist