https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/intersucho-pudni-sucho-se-rozvine-ve-strednich-polohach-a-podhorskych-oblastech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Intersucho: Půdní sucho se rozvine ve středních polohách a podhorských oblastech

3.4.2024 01:38 (ČTK)
Vyprahlá zem.
Vyprahlá zem.
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Sucho se má v nadcházejících deseti dnech rozvinout především ve středních polohách a podhorských oblastech. Dva nejhorší stupně sucha, které nyní postihují šest procent území, mají zasáhnout až pětinu rozlohy Česka. Mírné a horší sucho se dá za deset dnů očekávat na polovině území republiky, vyplývá z predikcí modelů, které vědci prezentují na webu Intersucho. Důvodem budou vysoké teploty, které mají v Česku panovat od druhé poloviny tohoto týdne, s maximálně průměrnými srážkami.
 

Důvodem rychlého rozvoje sucha po srážkově nadprůměrném únoru a průměrném březnu jsou především teploty. Kvůli nim se začala vegetace velmi brzy a odčerpává vodu v z půdy. Stejně tak teploty, které už v posledních dnech přesahovaly 20 stupňů a v dalších dnech se mají pohybovat okolo 25 stupňů, výrazně zvýší vypařování vody.

Sucho vědci určují jako poměr aktuálního stavu vody v půdě do jednoho metru a průměru stavu vody v půdě za roky 1961 až 2010. Zatímco v březnu bývalo obvyklé, že se voda v podhorských oblastech či ve středních polohách ještě doplňovala z tajícího sněhu, letos už v březnu voda v půdě naopak ubývala. A ubývat bude nadále. Proto sucho postihne zmíněné oblasti. Nezasáhne naopak zatím jižní Moravu či Hanou a širokou oblast severozápadních Čech a oblast severně od Prahy, protože jde o výrazně sušší oblasti, kde je nedostatek vody spíše standardem.

Pro zemědělce mělo snižování zásob vody v půdě zatím spíše příznivé důsledky, protože mohli vjet s technikou do polí, ovšem velmi brzy může být vody nedostatek. "Půda bude hodně vysychat pod obvyklé hodnoty ve vrstvě do 40 centimetrů," uvedli vědci v komentáři k výhledu na další dny.

Podle dlouhodobého výhledu se mají i dubnové teploty pohybovat nad průměrem, navážou tak na extrémně teplý únor i velmi teplý březen, přičemž množství srážek má být spíše nižší či průměrné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

3.4.2024 07:15
Tak tohle mi už hlava doopravdy nebere, asi už je stará. Nám škodí vegetace, nám škodí nevegetace, proč ti zemědělci seli, mohli tam na poli mít vodu?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.4.2024 08:56 Reaguje na František Dvořák
Ale nikdo nepíše, že vegetace škodí! Vegetace samozřejmě vodu pomáhá odpařovat, protože rostliny respirují. Pokud si zásoby zemní vlhkosti vyčerpají, uschnou a přestanou odpařovat - taková bioregulace. Proto je třeba v dostatečném předstihu přizpůsobit vegetaci budoucím podmínkám, aby k jejímu usychání v budoucnu nedocházelo. K tomu zjevně slouží údaje z Intersucha.
Odpovědět
FD

František Dvořák

3.4.2024 09:20 Reaguje na Jiří Svoboda
Děkuji za poučení. Před 14 dny nemohli zemědělci pracovat v poli, pole byla rozbahněná. Každý den kolem takového lánu, který byl od října holý, chodím se psem. Celou zimu bahnisko, chodím se dívat do skruží od meliorací, žádná voda neteče. Myslím, že zde v této oblasti až tolik sucho řádit nebude. Ale co to je za pole, kde je před 14 dny bahnisko, po zasetí sucho. Pole jsme v rámci ekologie přestali obdělávat a udržovat jejich strukturu. Žádnou nemají a nejsou schopny vodu dlouhodobě zadržet, to je ten problém, který i ovlivňuje nepříznivě průběh počasí. O to je ten problém, který mi hlava nebere, roste vegetace bude sucho. Ta vegetace tady rostla i za komunistů, má to však háček, ti tu půdu tak nezdevastovali, jako tento režim.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.4.2024 11:12 Reaguje na František Dvořák
Tady jsme asi oba laici.

Bahno se po zimě vytvoří tam, kde se voda nemůže dost rychle vsakovat a neodtéká po povrchu.

Zasetí je možné, až když to dosti vyschne. Pokud po zasetí nezaprší, bude to schnout dál a dál. Marně se neříká, že studený (deštivý) máj, v stodole ráj.

Asi ta orba je pro údržbu (kypření) půdy klíčová. Máme tu v diskusi řadu praktických zemědělců, snad pustí nějaký rozum.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.4.2024 13:08 Reaguje na Jiří Svoboda
a nebo taky zmenčit osevní plochy, rozdělit je ale z toho by se zemědělci asi podělali, protože by se jim tam neotočil ten obrovský a těžký traktor od John Deerea.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.4.2024 13:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1**
Když už za dotace ty John Deery koupili, tak přece to chce dotace na rozdělení osevní plochy a otočné rampy pro traktory :-D
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 11:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Aha, zmenšením osevních ploch zmenším sucho. To spíše větrolamy ke snížení větru. Ale i to asi moc nepomůže.
Odpovědět
FD

František Dvořák

3.4.2024 07:18
Zajímavá věc je ta, že už asi tím hlavním nepřítelem není meliorace, ta už stejně nefunguje, nikdo se o ní nestará, ale překvapení, dnes je to vegetace.
Odpovědět
HH

Honza Honza

3.4.2024 09:14
podle p. Macháčka skvělá věc: traktoristi si budou moci vesele jezdit po poli, díky suchu, díky melioracím. Že jim pak úroda uschne, že nebude voda ve studni, to už je vedlejší věc! To je skutečně promyšlený pohled na věc!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.4.2024 14:06 Reaguje na Honza Honza
Meliorace na půdní sucho nemá vliv žádný.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.4.2024 17:27 Reaguje na Honza Honza
Rozumíte vůbec pojmu meliorace? Meliorace je jak odvodnění, tak
zavodnění a hlavně udržování vodního sloupce v půdě na stabilní úrovni. Dobrá meliorace vodu rostlinám přivede a v době sklizně
zase odvede, aby ulehčily sklizeň. Vstaňte z pece, vezměte si
buchty a vyrazte do polí se podívat, jakou půdu ta pole díky té
slavné EU a ekologii mají. Po vybití dobytka není v půdě hnůj
a ani se nesejí pícniny, které koření hluboko na rozdíl od obilí
a kukuřice. Vojtěška si vytáhne vodu a živiny z 5-10 metrů a ta
přežije i to krátkodobé sucho, kdy pár dnů neprší. Její zbytky
půdu ve svrchní vrstvě obohatí o organiku, která je potravou
půdním živočichům, kteří půdu provzdušní a umožní zásak vodě.
Co diktují ekologové? Pěstujte biomasu a biopaliva, ať porazíme
Rusa a sodovkáč a pak se diví, že půda vodu neudrží ani pár dnů.
Takže Honzo hajdy z pece, vezmě si pár buchet a hurá do terénu.
To co tam uvidíte, se v příručkách mladých svišťů nedočtete!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.4.2024 09:21
Je to skutečně závažný problém, míra rychlosti změny klimatu je překvapivě vysoká.
Dál je to už jen fyzika. ČR disponuje pouze vodou ze srážek, jejichž distribuce se také změnila směrem k přívalovým dešťům. Voda z krajiny rychleji odtéká díky melioracím a zhutněné zemědělské půdě.
Vyšší teploty zvyšují odpar a současně akcelerují především jarní evapotranspiraci vegetace. Dnes jsme tak o měsíc dopředu oproti normálu.
A nejsou to žádná malá čísla.

Výsledek je nasnadě, území ČR má méně vody než ji mívalo v minulosti = riziko sucha a s tím spojené problémy.

Důraz měl být kladen na adaptaci krajiny a sídel , ale to už je lehčí mluvit do dubu než do politiků, zejména v Praze a Bruselu.
Ti se shlédli v gryndýlu a jsou jak koně s klapkami na očích.
Bude to bolet.


Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.4.2024 11:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane, to je pořád kňučení na politiky z Prahy a Bruselu. Pod každým článkem to od Vás čtu.
Musíte nadávat na voliče, oni je volí. A voliči se starají o svou zemi tak, jak to vidíte, tak se nedivte.
A ještě jste dnes zapomněl kopnout do fialové pětidemolice nebo jak se nynější vládě říká ...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.4.2024 12:55 Reaguje na Michal Uhrovič
Pokud se seznámíte s názory odborníků zjistíte ,že perfektně vystihli naše stávající problémy a ukazují, co by se dělat mělo. Nedělá se však téměř nic.
Tak co bych měl dělat , aby se věci pohnuly?
Modlit se, nebo se jít stěžovat na lampárnu ?
Politika je obecně starost o veřejné blaho a politici by se těmto tématům měli věnovat.
Místo toho jsme svědky naprostého neumětelství a skupinových či osobních zájmů. To je to , co mi vadí.

Např. tady máte odkaz na zajímavé počtení :

https://www.casopis.ochranaprirody.cz/z-nasi-prirody/je-hydrologicka-bilance-lesnich-povodi-ovlivnovana-vice-klimatickymi-nebo-vegetacnimi-faktory/
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.4.2024 13:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Chce to přinutit lidi, aby se začali starat o svoji krajinu a svoji zemi a aby volili lidi, co to chtějí stejně.
Ale když lidi volí podle keců v TV a bilboardů, tak volí přesně ty, co sledují jen svoje zájmy a zájmy firem a oligarchů. Každý třetí úředník klidně nechá otrávit část krajiny svého bydliště, jen aby z toho neměl moc práce nebo aby z toho kápla nějaká odměna.
Vy se o svoji krajinu kolem sebe zajímáte a staráte. Kdyby to tak dělal každý druhý, tak to tu funguje.
Proč tu máme každých 14 dní demošku od jiné skupiny zemědělců? Protože každá skupina má jiné zájmy, jedni chtějí více dotací, druzí více kompetencí a třetí hlavně prachy prachy a prachy a čtvrtí chtějí hospodařit tak, jak to dělají stovky let jejich rodiny.
dobrý projekt, jak přitáhnout lidi k politice je
https://pravdaovode.cz/senat-2024/
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.4.2024 11:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
JInak s Vámi souhlasím. Sucho je problém a adaptace by měla být rychlejší. však intersucho už tu je několik let, minimálně 15 let se o tom mluví, jak u nás bude sucho postupovat a moc se toho nedělá.
U nás totiž nikomu nikdo nevěří a věci se řeší až nastanou.
Itálie, Španělsko, taky problém se suchem - tam už se to předpovídá více jak 20 let a teď se ti famáři diví jak divizny.
Pěkný den
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.4.2024 11:20 Reaguje na Michal Uhrovič
Ale jak tu adaptaci provádět, aby to opravdu fungovalo? Na to bude jistě spousta odborných, značně rozdílných, názorů a tak je asi nejlepší vyčkávat a nechat, ať si to každý zemědělec dělá po svém.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.4.2024 11:28 Reaguje na Jiří Svoboda
Izrael to umí a dokonce je jeden z nevětších vývozců ledového salátu do EU.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.4.2024 12:37 Reaguje na Michal Uhrovič
A jak to dělá? Závlahami? To asi není mustr pro ČR.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.4.2024 12:59 Reaguje na Jiří Svoboda
Pane Svobodo, připomínáte opilce, který chodí kolem kiosku a stěžuje si , že nemůže kvůli té zdi jít dál.
Tak vám pomohu, pouze deficit chybějící vody v zemědělské půdě činí 3.6 mld m3 díky její degradaci.
Základem by měla být pouhá náprava tohoto neutěšeného stavu.
A takových věcí bych vám mohl vysázet v řádku dvacet za sebou.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 11:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Děkuji za pomoc.

Pak ještě poraďte jak tu "pouhou nápravu" schůdným způsobem provést.

To číslo, co uvádíte, představuje asi 100 mm vody, které asi z povrchu zemědělské půdy zbytečně odteklo navíc. To považuji za reálné.
Odpovědět
FD

František Dvořák

3.4.2024 13:33 Reaguje na Jiří Svoboda
Nevím to určitě. Někdo to možná ví. Ale mám takový dojem, že technologie, které Izrael používá, ač jsou skutečně na výši, jdou ve velké většině použít při výrobě zeleniny. Základní potraviny asi ve velkém dováží.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.4.2024 13:03 Reaguje na Michal Uhrovič
Taky to tak jako ve Španělsku nebo Itálii skončí. Bečením.
Ale na rozdíl od nich si nebudeme moci dovolit postavit zařízení na odsolování mořské vody a zajistit vodu pro zásobování obyvatelstva a zemědělců.
Protože jak známo ČR je státem vnitrozemským a žádné jiné zdroje než od sv.Petra nemáme.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.4.2024 13:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
dokud lidem v panelácích poteče pitná voda ze záchodů, kdykoliv spláchnou a budou plné regály potravin v supermárketech, tak to moc lidí pálit nebude.
Přijde ještě další drastické zdražení potravin a kvůli suchu přestanou státy vyvážet svoje potraviny jinam a potom začnou lidi teprve chápat, co se děje.
Je to smutné, ale asi to tak opravdu dopadne.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 11:39 Reaguje na Michal Uhrovič
Ale na budování mokřadů a zelených střech, kde se spousta vody zbytečně odpaří, si sahat nenecháme. To má totiž eko-nálepku.
Odpovědět
pk

pepa knotek

3.4.2024 12:03
Hospodaření s půdou není ani zdaleka ideální, nedostatek organické hmoty (důsledek uzavírání potravinářských výrob zpracovávajících zemědělskou živočišnou produkci), bezorebné technologie, nemožnost dodržovat správný osevní postup, má za následek tvorbu zhutnělé, pro vodu obtížně propustné vrstvy v hloubce cca do 1m omezující vertikální transport vody v půdním profilu. Občasné zasetí hlubokokořenících plodin např. řepky situaci zmírní, ale zásadně neřeší. Náprava bude složitá a nákladná.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

3.4.2024 23:53
Intermokro. Cybi mi uceleny, informativni a podrobny prehled letosni rokordne bohate srazkove zimy v Krkonosich a Jizerkach i jejich podhuri. Labska bouda mela za tri mesice listopad - unor udajne 1 m srazek (prepocteno na dest) a to je docela dost v porovnani s typickymi rocnimi uhrny v techto oblastecjh kolem 1.5 metru Chtelo by to srovnani s ostatnimi stanicemi v regionu (specialne temi jizerskohorskymi ktere v minulych desetiletich v zime nijak za hrebeny Krkonos nezaostavaly)
letosni srazkove mimoradne bohata a tepla zima si takove podrobne srovnani
a rekapitulaci rozhodne zaslouzi
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

3.4.2024 23:56 Reaguje na Miloš Zahradník
Oprava: slo - u te Labske boudy - o trimesicni uhrn prosinec, leden, unor. Listopad byl tez srazkove bohaty, brezen uz mene a duben v techto polohach byva tradicne spis sussi, letos ale jeste uvidime
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

4.4.2024 15:54
Sú to fakt zvláštne údaje. Zdá sa mi že viac a viac sa rozchádzajú s realitou. Mapa interucha udáva pre okolie Trenčína intenzitu S3, teda výrazné sucho. Pritom fakticky v teréne je výrazne mokro, dnes som sa jednak takmer nemohol dostať s technikou na lúky pretože lesné cesty sú rozbahnené a na lúke kde bežne bez problémov chodím s traktorom som takmer zapadol. Pôda je všade výrazne vlhká až mokrá. Inak len upozorňujem, že napriek silnému globálnemu otepleniu a stále trvajúcim suchám máme už niekoľko rokov po sebe rekordné úrody plodín. Keď tak najviac trpia marhule každoročnými jarnými mrazmi.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist