https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/investor-chysta-stavbu-male-vodni-elektrarny-u-vltavy-pobliz-divciho-kamene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investor chystá stavbu malé vodní elektrárny u Vltavy poblíž Dívčího Kamene

5.3.2024 20:03 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Soukromý investor chystá stavbu malé vodní elektrárny u Vltavy poblíž Dívčího Kamene na Českobudějovicku. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu (AVTS). Vadí jí například to, že projekt vzniká v první zóně chráněné krajinné oblasti (CHKO) Blanský les. Investor Michal Masnička ČTK řekl, že staví na vlastním pozemku a postupuje podle předpisů.
 

Vybudování malé vodní elektrárny navazuje na projekt z roku 1912. Tehdy kvůli tomu řemeslníci i vyhloubili i náhon, ale další práce byly zastaveny. AVTS tvrdí, že Masnička chce elektrárnu vybudovat na stavební povolení z roku 1912. "Je to zavádějící a nepravdivá informace. Já jen navazuji na více než 100 let starý projekt. Ale na všechno si vyřizuji povolení a bez nich žádné kroky nedělám," řekl Masnička.

CHKO Blanský les v oficiálním prohlášení uvedla, že "investor kácel dřeviny na svých pozemcích, s platným povolením obce (na pozemcích mimo les) a státní správy lesů (na lesních pozemcích). Potud je vše v pořádku. Pokáceny byly ale i stromy ke kácení neurčené a stromy na sousedních pozemcích," stojí ve vyjádření. CHKO proto postup při těžbě řeší.

Podle AVTS projekt může devastovat přírodu v daném místě. "Proto jsme dali podnět úřadům, aby se celou záležitostí zabývaly," řekl ČTK předseda AVTS Petr Ptáček. "Projekt malé vodní elektrárny je projektem na několik let. Letos bych chtěl předložit kompletní dokumentaci CHKO (Blanský les)," řekl Masnička. Dodal, že odhadované náklady na elektrárnu s výkonem 1,2 megawatt se pohybují v řádech desítek milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DF

Daniel Fiala

6.3.2024 13:52
To je panečku "krásně" napsaný PR článek. Jak nevinně to najednou vypadá, když se účelově vynechá to nejhorší. Od vstupu do EU a podepsání Rámcové směrnice o vodách 2000/60/ES (WFD), která se tak stala PRINCIPEM našeho vodního práva, nedošlo k hrubšímu útoku!

V článku totiž úmyslně není ani písmenko o tom, že se ve své podstatě jedná o odříznutí 3 km Vltavy, která je od Vyššího Brodu do Boršova (70 km) zcela jedinečná, a to v rozměrech ČR. Nemáme delšího úseku volně tekoucí, dokonce peřejnaté řeky s tak vysokou kvalitou vody. Navíc v CHKO, navíc EVL.

https://mapy.cz/s/nufemuvaza

Nejhorší na věci je, že si dokázal naklonit Povodí Vltavy, státní podnik, který jako správce toku ze zákona měl dbát na Rámcovou směrnici a nepřipustit zhoršení stavu vodního útvaru!!!

Ve své podstatě totiž tato stavba míří zcela brutálně proti samotnému principu WFD, proč vůbec existuje.

Úplně na začátku WFD a tedy NEJVÝŠE (!) se píše:
Článek 1/ Účel písmeno a) první věta: „Účelem této směrnice je stanovit rámec pro ochranu … vod, který:
a) ZABRÁNÍ DALŠÍMU ZHORŠOVÁNÍ a ochrání a zlepší stav vodních ekosystémů … “
I v preambuli se tento princip několikrát opakuje, když se k existenci WFD výslovně píše (bod 25): "aby bylo dosaženo dobrého stavu … a na úrovni Společenství ZABRÁNĚNO ZHORŠOVÁNÍ STAVU VOD."

Na úrovni vodního práva už nemáme vyšší level. Kdybych to měl přirovnat k úrovni celého právního systému, tak jde nejen o útok na Ústavu, ale o bezprecedentní popření Listiny základních práv a svobod. A kdybych to měl přirovnat ke (kulturnímu) dědictví, o kterém se na samém úvodu (!) preambule WFD také píše (bod 1), tak je to jako kdyby investor přišel s nápadem na zbourání Národního divadla s argumentem, že hercům nijak v životě nebrání, dokonce je má natolik rád, že jim spíchne stan (rybí přechod) a navíc „ve veřejném zájmu“ postaví na místě starého baráku (řeka) něco mnohem lepšího (tunel).

Shrnuto: „investor“ si tady principiálně „vytírá“ Rámcovou směrnicí a v propagačním videu demagogicky zazní „čistá energie“ a cynicky zahraje Smetanova Vltava.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.3.2024 11:01 Reaguje na Daniel Fiala
naprosto souhlasím. já chápu, že když je dostatečně silný veřejný zájem, tak je možno třeba postavit dálniční most přes cenné údolí nebo něco podobného. ale veřejný zájem je tady naprosto marginální a zničit 3 km přirozeného říčního korita kvůli pár kilowattům na turbíně je zvěrstvo. tady by snad šel na demošku nebo se přivázat řetězem i takový technokrat jako já.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.3.2024 14:32
dpvolil bych si přidat odkaz na petici.

vltava v úseku vyšší brod - boršov je jeden z mála úseků řek vodácky atraktivních a zároveň (zpravidla) celoročně sjízdných s dostatkem vody a bez drhnutí o dno a tedy bez ohrožování života na dně. připravovaná elektrárna by a) sebrala vodu z 3km úseku, který by se stal téměř nesjízdným, b) vedla by zřejmě k zákazu splouvání a c) nenávratně by zničila údolí.

odkazy: raft.cz
petice (stačí vytisknout, podepsat a poslat): https://www.raft.cz/gif/clanky/petice.pdf
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

7.3.2024 17:46 Reaguje na Lukas B.
Máte pravdu, pane Lukáši B.,
i v tom ohledu, že doba je plná paradoxů. Člověk se bojí něco na internet napsat, aby se to nerozkřiklo a tím masově nezdevastovalo. Ale na českých řekách probíhá "hlasování nohama" už mnoho let. A těch 70 km nevyhrává řádově kvůli levnému pivu v Krumlově nebo výhledům na hrad Rožmberk, ale proto, že ta voda je čistá, teče (!) a šplouchá, a tak lenivější vodáci nemusí tolik pádlovat a mají krásný týden na vodě. Všude jinde, Berounka, Sázava, Lužnice, Ohře, Otava, tam jsou také nádherné kouty a pasáže, ale holt se musí pádlovat a hromady jezů přenášet.
Shrnuto podtrženo: Vltava mezi Brodem a Boršovem je nejvíc řekou a důkazem toho je masová preference = lidi to přirozeně cítí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist