https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jihoafricka-policie-zabavila-zasilku-167-nosorozcich-rohu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihoafrická policie zabavila zásilku 167 nosorožčích rohů

17.4.2019 00:20 (ČTK)
Pytláctví je hnáno silnou poptávkou po nosorožčích rozích v zemích jako je Čína a Vietnam, kde jsou používány v tradiční medicíně a považují se také za znak úspěchu a bohatství. / Ilustrační foto
Pytláctví je hnáno silnou poptávkou po nosorožčích rozích v zemích jako je Čína a Vietnam, kde jsou používány v tradiční medicíně a považují se také za znak úspěchu a bohatství. / Ilustrační foto
Jihoafrická policie zabavila zásilku 167 nosorožčích rohů, která pravděpodobně mířila do jihovýchodní Asie. Je to jeden z největších policejních úspěchů v boji proti pytlákům zaměřujícím se na tato zvířata. S odvoláním na prohlášení policie o tom informovala agentura Reuters.
 

"Hodnota dosud nebyla určena, jedná se o jedno z největších množství zabavených rohů v zemi," uvedl mluvčí elitní policejní jednotky Hangwani Mulaudzi, podle nějž byl nedělní zátah výsledkem operace sběru zpravodajských poznatků o pytlácích. Zatčeni byli dva podezřelí ve věku 57 a 61 let, kteří mají stanout před soudem. Vyšetřování případu podle mluvčího nadále probíhá.

Téměř 80 procent světové populace nosorožců žije právě v Jihoafrické republice. Tamní vláda a mezinárodní dárci v uplynulých letech poskytli peníze na podporu opatření proti pytlákům a zabezpečení národních parků.

Podle nevládní organizace Save the Rino (Zachraňte nosorožce) v letech 2013 až 2017 zabili pytláci kvůli drahocenným rohům každoročně na 1000 kusů těchto zvířat. Loni se počet usmrcených nosorožců o něco snížil, i tak ale rukou pytláků zahynula v průměru dvě zvířata denně. Dva druhy těchto lichokopytníků čítají již méně než 80 kusů žijících ve volné přírodě.

Pytláctví je hnáno silnou poptávkou po nosorožčích rozích v zemích jako je Čína a Vietnam, kde jsou používány v tradiční medicíně a považují se také za znak úspěchu a bohatství. Kilogram rohů zde na černém trhu stojí v přepočtu více než 1,3 milionu korun, což z pytláctví a pašování dělá nesmírně výnosný byznys.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

17.4.2019 18:52
Můžeme nad tím ucvrkávat blahem, ale o to víc nosorožců pytláci zlikviduji, aby si to zabavení vykompenzovali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist