https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jihomoravsti-radni-schvalili-na-letosni-boj-proti-suchu-20-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravští radní schválili na letošní boj proti suchu 20 milionů

15.1.2021 02:12 | BRNO (ČTK)
Sucho negativně ovlivňuje nejen zemědělskou či lesní produkci, ale v některých situacích i turistický ruch.
Sucho negativně ovlivňuje nejen zemědělskou či lesní produkci, ale v některých situacích i turistický ruch.
Foto | chengge / Pixabay
Zmírnit dopady klimatických změn na jižní Moravě pomůže nový dotační program Podpora boje proti suchu, zadržení vody v krajině a následná péče o zeleň na území Jihomoravského kraje v roce 2021. Ve středu jej i s vyčleněnou částkou 20 milionů korun schválili krajští radní. O peníze mohou žádat obce, jejich dobrovolné svazky, drobní zemědělci nebo i školy a školky. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí kraje Michal Cagala.
 

"I přes relativně srážkově vydatný loňský rok je sucho na území jižní Moravy trvalým fenoménem a náš kraj jednoznačně čelí extrémním situacím s nejvážnějšími environmentálními, ekonomickými a sociálními důsledky v České republice. Patrné je to především v okresech Znojmo, Břeclav, Hodonín a v části Brněnska," sdělil náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL). Dodal, že sucho negativně ovlivňuje nejen zemědělskou či lesní produkci, ale v některých situacích i turistický ruch.

Z vyčleněné částky bude 12 milionů směřovat na zadržení vody v krajině, tedy například na zlepšení technického stavu rybníků či drobných vodních toků. Na podporu péče o zeleň poputují tři miliony a čtyři miliony uhradí projektovou dokumentaci uvedených aktivit. Milion korun podpoří vznik koncepčních dokumentů k tématu.

Zámečník již dříve uvedl, že v boji proti suchu má v regionu pomoci více než 40 projektů za půl miliardy korun. Dnešní schválený program je tak podle mluvčího Cagaly jedním z mnoha plánovaných.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

15.1.2021 07:09
Nebojujeme se suchem, ale s následky svých vlastních chyb... nebojujeme s broukem, ale s následky svých vlastních chyb,..... a tak by se dalo pokračovat ještě dlouho.....

Proč si člověk nedokáže připustit vlastní selhání a pořád v médiích čtu, jak za problémy ČR mohou ti, co se nemůžou v žádné diskusi ani článku hájit..... je to velice nízké a ubohé chování.....
Odpovědět
JO

Jaroslav Olšanský

15.1.2021 08:27
Dvacet melcků???? To není ani všimné pro všecky ty různé "specialisty" a "poradce". Který kámoš si potřeboval z krajského rozpočtu přilepšit?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.1.2021 15:34
Návrh rozpočtu příjmů Jihomoravského kraje na rok 2021 byl stanoven na 7.357.427 tis. korun.
Pokud dobře počítám, zaokrouhleno na 7 mld. Kč, jedná se o 0,28 % rozpočtu.
S tím se moc parády neudělá, na straně druhé je to stále lepší než nic.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist