https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/jihovychod-usa-se-po-mrazech-potyka-s-popraskanymi-vodovodnimi-trubkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihovýchod USA se po mrazech potýká s popraskanými vodovodními trubkami

29.12.2022 17:32 | WASHINGTON (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | mx9uk / Depositphotos
Vlna nebývale studeného počasí z posledních dnů znovu odhalila slabiny vodovodních systémů v mnoha oblastech na jihu Spojených států. Ve městech od Severní Karolíny po Louisianu popraskaly vodovodní trubky a jakkoli mrazy po víkendu pominuly, problémy s dodávkami pitné vody na některých místech přetrvávají. Úřady tento týden doporučovaly statisícům lidí, aby si vodu z kohoutku raději převařili, píše list The New York Times (NYT).
 

Vodovodní sítě na jihu USA nejsou podobně jako další prvky infrastruktury na teploty pod bodem mrazu stavěné. Když tedy do regionu zima dorazí, nastávají problémy. Obzvláště závažné výpadky přinesl loňský únor, kdy se po několika mrazivých dnech ocitly bez spolehlivého přívodu pitné vody miliony obyvatel Texasu. Tento scénář se ve druhém nejlidnatějším státě USA neopakoval, bez vody ale zůstali obyvatelé regionů dál na východ.

Mrazy znovu ochromily vodovod v Jacksonu, což je metropole státu Mississippi a jedno z nejchudších amerických měst, uvedla agentura AFP. Vedení města s přibližně 150 000 obyvateli vyhlásilo krizový stav a hovoří o "nejhorším scénáři".

"Musíme se vyrovnat se zastaralým a poruchovým systémem, který nám dál přináší problém za problémem," řekl v úterý starosta Chokwe Antar Lumumba. Starosta nedaleké obce Byram, která je na vodovod v Jacksonu napojená, listu NYT popisoval, že jakmile viděl předpověď s mrazy, byl si prakticky jist, že voda v následujících dnech nepoteče. "Už jsme si tím prošli mnohokrát a je to opravdu deprimující," řekl.

Jackson není zdaleka jediným městem s podobnými potížemi. Úřady v Charlestonu v Jižní Karolíně po zimní bouři hlásily, že místní systém je "jen několik kroků od katastrofy". Potrubí prasklo také na letištích v Atlantě ve státě Georgia a v Birminghamu v sousední Alabamě. O několik desítek kilometrů na jih v Selmě voda z potrubí tryskala do prodejen v místním obchodním domě. "Celý obchoďák byl plný vody," řekla majitelka jednoho podniku Shanna Bullardová.

Na některých místech, například ve Shreveportu v Louisianě nebo ve Florence v Jižní Karolíně, se ve středu situace podle médií pomalu vracela k normálu. V Memphisu ve státě Tennessee, kde předtím popraskaly desítky trubek, mezitím úřady stáhly omezení na používání vody, doporučení ohledně převařování ale zůstalo v platnosti.

"Nespočet poruch a úniků podtrhnul hrozbu, kterou pro lokální vodovodní systémy představuje extrémní počasí. Zimní bouře, záplavy i hurikány v posledních letech odhalily tato zranitelná místa a očekávání jsou taková, že se v důsledku klimatických změn budou zhoršovat," uvádí deník NYT.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist