https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kanada-predstavila-strategii-na-prizpusobeni-se-zmenam-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kanada představila strategii na přizpůsobení se změnám klimatu

26.11.2022 01:30 | OTTAWA (ČTK)
Investice se týkají například ochrany před povodněmi, lepšího zabezpečení domů před požárem a ochrany biodiverzity.
Investice se týkají například ochrany před povodněmi, lepšího zabezpečení domů před požárem a ochrany biodiverzity.
Kanadská vláda zveřejnila svoji vůbec první strategii pro přizpůsobení se změnám klimatu. Počítá s investicemi ve výši 1,6 miliardy kanadských dolarů (asi 28 miliard korun), které mají obcím pomoci s dopady globálního oteplování.
 

Kanada stejně jako mnoho dalších světových států čelí vlivům klimatické změny v podobě extrémnějších projevů počasí. Ty by mohly vládu v roce 2030 podle odhadů přijít na až 15,4 miliardy dolarů ročně (asi 270 miliard korun). Vláda nyní spoléhá na to, že každý dolar investovaný do adaptace dnes může v budoucnu ušetřit 15 dolarů.

Investice se týkají například ochrany před povodněmi, lepšího zabezpečení domů před požárem a ochrany biodiverzity.

"Boj s klimatickou změnou je na našem prahu. Nestačí jen snižovat emise, které změnu způsobují, ale také se přizpůsobit změnám, které k nám dorazily," okomentoval vládní program ministr životního prostředí Steven Guilbeault.

Kanada je čtvrtým největším producentem ropy na světě a druhým největším producentem oxidu uhličitého ve skupině velkých ekonomik G20 v přepočtu na obyvatele, uvádí agentura Reuters.

Kanadská federální vláda konzultovala dnes oznámený program poslední dva roky s jednotlivými teritorii a nižšími správními celky, které nyní mají 90 dní, aby se k výslednému dokumentu vyjádřily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.11.2022 06:28
Ochrana před povodněmi, začíná tím, že se nestaví v záplavových místech.
Což znali naši předkové !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 07:46 Reaguje na smějící se bestie
Jenže dnes je záplavová oblast i ta, která byla dřív bezpečná.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

27.11.2022 18:56 Reaguje na smějící se bestie
To jim jako nápad pošlete do Kanady! Určitě to tam nevědí :-)!
Odpovědět
va

vaber

26.11.2022 10:05
vidím ,že ten boj se změnami klimatu se scvrknul na ochranu lidí před povodněmi a požáry,
to jsou jen podružné příznaky klimatických změn, kdyby zůstalo jen při nich, nemusí nás klimatická změna trápit
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 10:41 Reaguje na vaber
"Nestačí jen snižovat emise, které změnu způsobují, ale také se přizpůsobit změnám, které k nám dorazily," z článku.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

26.11.2022 12:52 Reaguje na vaber
Pretože doteraz neboli žiadne požiare ani povodne ani búrky či krupobitie. Tieto nové úkazy objavujeme postupne a všetky sú príznakom klimatickej zmeny.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

27.11.2022 18:58 Reaguje na Vladimir Mertan
Ale přece dobře víte, že tak blbí zase odborníci, co se zabývají změnami klimatu a jeho dopady, nejsou :-)! Jde o frekvenci a rozsah. To jde celkem dobře vyčíslit i finančně, jak v Kanadě zjevně udělali.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

1.12.2022 17:36 Reaguje na Jindřich Duras
Nemám taký pocit. Dnes sa bezostyšne akákoľvek povodeň, horúčava, sucho, ale aj náhle mrazy pripisované klimatickej zmene. Klimatická zmena je všadeprítomná, podobne ako v socializme Lenin, Stalin alebo na konci aj Gorbačov.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

2.12.2022 13:39 Reaguje na Vladimir Mertan
Ale ono to tak je. Klimatická zmena predsa nie je len to čo sa odohráva teraz. Možno si to nejakí gluptáci čítajúci povrchné medi takto predstavujú ale realia je inde.
Určite viete niečo o paleoekologii, tak asi viete aj to, že tu boli aj v medziľadových dobách stáročné suchšie a chladnejšie obdobia. V suchšom a teplejšom období sa darilo iným rastlinám, inej faune ako v studenších obdobiach. Požiare a záplavy z búrok boli častejšie a podobne. V chladnejšom celkovo viac pršalo, zimy boli studenšie s dostatkom snehu.
Takže ano, nárast rôznych "katastrof" - čo sú prirodzené deje sú spôsobené aj klimatickými zmenami, opakovalo sa to mnohokrát v minulosti a budú sa opakovať aj v budúcnosti.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

2.12.2022 16:27 Reaguje na Jaroslav Pobeha
Veď hej, ale toto čo sa tu servíruje je totálny nezmysel. Kto sa trochu rozumie meteorológii vie, že ku vzniku extrémnych javov počasia je potrebný veľký rozdiel teplôt. Tak to bolo počas Malej doby ľadovej, keď vtedajších obyvateľov netrápili iba chladné zimy, ale aj tornáda, veľmi silné búrky s krupobitím, suchá ale aj nadmerné dažde. Súčasná klimatická zmena sa má prejaviť silnejším oteplením na severe a menším na rovníku a v subtrópoch. To znamená, že sa rozdiely teplôt majú zmenšovať a meteorologické extrémne javy minimalizovať.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.11.2022 14:40
28 mld Kč na stát s rozlohou cca 10 mil. km 2 je 2800 Kč/km2.
Z toho zázraky dělat nejde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 15:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Šak nemosí. Z té rozlohy bude možná 80% poměrně dost nedotčená příroda a dalších 15% pole, dospodářské lesy atd. které nijak řešit nepotřebují. Daleko větší problém je ta uhlíková stopa.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.11.2022 15:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tady má Hanzl pravdu, jakž takž osídlený je prakticky jen ten pás podél hranice s USA a valná část území je v podstatě pustina, kde se nějaká opatření dělat logicky nebudou, není pro to důvod. Tam si to matka příroda srovná sama. Bez dotací:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.12.2022 10:29 Reaguje na Svatá Prostoto
Člověče, nese.te mě. Polibek smrti nemusím.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.12.2022 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepyskujte, ostatně, já tam na rozdíl od vás byl:-)))
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.11.2022 19:50
Ochrana před povodněmi, lepší zabezpečení domů před požárem a ochrana biodiverzity jsou fajn investice od jednoho z největších těžařských států světa. O ukončování těžeb není řeč. Když to v Kanadě stačí, tak v takových investicích na přizpůsobení se změně bychom se klidně mohli opičit a mělo by to také stačit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.12.2022 08:37 Reaguje na Jarka O.
Ten problém není ani tak v těžařích, ale v jejich zákaznících. Ti tu ropu pálí a jen oni můžou přechodem na čistou energii snížit těžbu v Kanadě. Pokud by to ale nějak omezili, ropa se doveze z Mexika (nedejbože z Ruska) a nic se nezmění.
Odpovědět
sv

sv

2.12.2022 09:44 Reaguje na Jarka O.
Velmi dobře ekoaktivisto jaroslave. Teď můžeš ve vyzývání k ukončování těžby pokračovat na hrobě, kde to bude mít pro ochranu přírody nějaký význam. VIz: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/norilsk-rusko-ropa-ekologicka-katastrofa-stav-nouze-vladimir-putin_2006041437_ako; https://www.lidovky.cz/byznys/misto-tajgy-pustina-pohostinne-rusko-by-cine-prodalo-celou-sibir.A201204_103837_firmy-trhy_tesa
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.12.2022 10:23 Reaguje na sv
To jsou rady. Nikdo nechce nic ukončovat, to je zase obvyklé nepochopení pavlušo.Já bych tam jela, ale na dovolenou.Ropa u Norilska utekla z jiných důvodů, oni to zvládnou.
Odpovědět
sv

sv

2.12.2022 22:53 Reaguje na Jarka O.
Jinými slovy se jenom neumíš vyjádřit ekoaktivisto jaroslave, a potřeboval sis kopnout do západní země, protože tvoje oblíbené zločinecké rusácko to nezvládá. Ropa u Norilska unikla proto že se tam těží nikl. Takže ne, oni to nezvládnou. Každopádně ani zdaleka ne tak dobře jako v Kanadě. V rusácku zůstane akorát bordel a smrad.
Odpovědět
TJ

Tomáš Jelínek

6.12.2022 12:56
Jestli si někdo myslí, že snížením emisí zabrání změně klimatu, tak to je jako by věřil na Ježíška. Může o tom vyprávět dětem, případně green dealovým naivům, ale bohužel nic takového není. Jednou rozjetou klimatickou změnu nejde zastavit a jde se pouze přizpůsobit, jak Kanaďané správně pochopili. To, že řeší povodně a požáry je sice krátkozraké, ale aspoň nežijí v bludu, kterým se nás snaží neustále krmit Bruselská aristokracie.
Odpovědět
HH

Honza Honza

28.12.2022 14:01
hlavně aby jejich snaha o biodiverzitu nezměnila jejich krásně zavodněnou a zalesněnou krajinu ve vysušenou savanu, která dezertifikací končí jedině vyprahlou pouští jako v mongolsku. Tam bojovat proti povodním nemusí, tam nejsou ani studně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist