https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/karlovarsky-kraj-ma-studii-malych-vodnich-nadrzi-mohou-zadrzet-vodu-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarský kraj má studii malých vodních nádrží, mohou zadržet vodu v krajině

10.1.2022 01:11 | KARLOVY VARY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | tdlucas5000 / Flickr.com
Karlovarský kraj si nechal zpracovat studii výstavby malých vodních nádrží. Mohly by sloužit jako jedna z cest ke snížení dopadů sucha i omezit vznik povodní. Studie vytipovala 2034 lokalit, informoval ČTK náměstek hejtmana pro životní prostředí Karel Jakobec (ODS).
 

"V posledních letech cítíme čím dál větší potřebu začít se přizpůsobovat změně klimatu, která se vyznačuje střídáním krátkých a intenzivních povodňových epizod a dlouhých období sucha. Jedním z adaptačních opatření je proto výstavba malých vodních nádrží. Ty mohou bezpečně odvádět povodňové průtoky a zároveň jsou důležitým krajinotvorným prvkem,“ uvedl Jakobec.

Studii s návrhy výstavby malých vodních nádrží připravila společnost EKOTOXA s. r. o. Vycházela z prostorové analýzy, kterou následně využila pro výběr lokalit k projekci a realizaci těchto nádrží. "Zaměřili jsme se na to, aby návrhy ze studie byly pro obce v regionu a samotný Karlovarský kraj co nejefektivnější. Studie proto zahrnuje jen návrhy takových malých vodních nádrží, jejichž realizace následně nevyžaduje složitá povolovací řízení,“ vysvětlil Jakobec. Studie zahrnuje 2034 lokalit s výměrou do dvou hektarů a výškou hráze do 2,5 metru. Stavba takových vodních nádrží je totiž podmíněna pouze ohlášením vodoprávnímu úřadu.

Prostorová analýza vycházela například z digitálního modelu terénu, z územních, dopravních, technických či přírodních limitů v řešené oblasti. Prioritou při upřesnění konečného návrhu vhodných lokalit bylo, aby se tyto oblasti nacházely na pozemcích ve vlastnictví státu, kraje či obcí. "Počítáme s tím, že by navržené lokality pro malé vodní nádrže mohly využít hlavně obce při územním plánování a pro plánování v oblasti zadržení vody v krajině našeho regionu," dodal Jakobec. Konečné návrhy a další informace Karlovarský kraj zveřejnil na svých webových stránkách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.1.2022 07:10
2.5 m vysoké hráze zas tam mnoho neovlivní při bleskových povodních, zvláště na tocích. Možná by bylo zajímavé vytvářet biotopové lokality u polí a zabránit splachu ornice...
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.1.2022 10:10
Zakládání nádrží a rybníku je vždy dobrá zpráva. Povodně asi vždycky nezadrží, ale udrží vodu v krajině. Kdoví, třeba bude možné u některých přidat MVE na výrobu lokální neemisní eletřiny.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

21.1.2022 07:38 Reaguje na Jarka O.
ono leckde stačí, aby opravili a zrekonstruovali ty, co jsou polorozpadlé a už v krajině jen tak viditelné...obce na 20% spoluúčast na dotaci rekonstrukce nemají většina jich je na venkově s malými příjmy obcí
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

10.1.2022 14:51
Zaujala mě tato pasáž:"...s výměrou do dvou hektarů a výškou hráze do 2,5 metru. Stavba takových vodních nádrží je totiž podmíněna pouze ohlášením vodoprávnímu úřadu" Momentálně vyběhávám povolení (vodoprávní rozhodnutí) pro dvě nádrže 600 a 800m2 s výškou hráze do 2,5m. O žádném ohlášení jsem zatím neslyšel. Docela by mě zajímal zdroj takové informace.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist