https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/knezdub-leta-trapi-zanedbane-hospodarstvi-mistniho-obyvatele-v-byvalem-jzd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kněždub léta trápí zanedbané hospodářství místního obyvatele v bývalém JZD

30.1.2023 16:37 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zdroj | Pixabay
Kněždub na Hodonínsku už několik let trápí hospodaření místního obyvatele Jana Šantavého. Aktuálně na jeho počínání upozornilo hnutí Animal Save Movement, které se mezinárodně věnuje obecně boji proti chovu hospodářských zvířat a upozorňuje na podmínky jejich chovu. Médiím rozeslalo pětiminutové video, které je sestříhané ze záběrů pořízených v rozmezí několika měsíců. Dokumentuje zvířata, o něž je podle hnutí špatně pečováno, či uhynulá zvířata v různém stadiu rozkladu. Starosta Libor Grabec ČTK řekl, že jde o letitý problém, který se nedaří ani za pomoci úřadů vyřešit a na který si řada obyvatel stěžuje.
 

Hnutí oznámilo své zjištění policii a Státní veterinární správě (SVS). Policejní mluvčí Bohumil Malášek uvedl, že policie oznámení obdržela a bude zjišťovat, zda jde o protiprávní jednání. Stejně tak se případu budou věnovat veterináři. "Zveřejněné video bereme jako podnět na porušení legislativy a Krajská veterinární správa (KVS) se bude případem zabývat. V posledních letech KVS chov na uvedené adrese nekontrolovala, ani neobdržela podnět na možné porušování legislativy v něm," uvedl mluvčí SVS Petr Majer.

Podle Grabce byla na místě veterinářka koncem loňského roku, ale stejně jako v minulosti jiní úředníci neshledala takové porušení zákona, aby zvířata sedmdesátiletému Šantavému musela být odebrána. V minulosti choval v bývalém JZD na jihovýchodě obce dva koně, ovce, prasata, králíky či slepice. "Co tam má teď, přesně nevím," řekl starosta.

Hnutí na místě zdokumentovalo obrovský nepořádek, špatné hygienické podmínky, nedostatečné zabezpečení pitné vody a potravy. "Králíci byli podvyživení. Kromě toho se v okolí budov na různých místech nacházela mrtvá těla zvířat, kosti a jiné části zvířat. V tomto chovu byla opakovaně vidět také trpící, nemocná, umírající a mrtvá kuřata a očividně kulhající prase. V příbytku pro prasata chybí podestýlka a nemají tudíž možnost suchého a měkkého místa," uvedlo hnutí ve zprávě.

Podle Grabce jde téměř o typizovaný příběh, který se děje i jinde. Šantavý má bydliště na obecním úřadě, protože dříve o veškerý majetek přišel a domluvil se se společností Rolnická z Hroznové Lhoty, že může mít v bývalém JZD chov zvířat a sám v areálu přebývat. "O hospodářství se moc nestará a táhne se to už několik let. Stávalo se, že mu utíkali koně a s policií jsme je naháněli, občas zvířata utekla a podupala lidem zahrady. Ale nedá se s ním komunikovat. Byli bychom rádi, kdyby mu konečně někdo zvířata odebral, protože z nějakých pokut on si nic nedělá, protože nic nemá. A také záleží, jak se k tomu postaví vlastníci budov a pozemků, obci nepatří," řekl Grabec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.2.2023 10:01
Kauza Kněždub trápí celou republiku.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

5.2.2023 23:45
Příslušná ORP je Veselí nad Moravou, okresní pantátové veterinářští i hygieničtí mají sídlo v Hodoníně, a lidovců je plno i na KÚ JMK v Brně. Takže kde je problém a proč se neřeší? Kněždub je také v kroji a u cimbálu. A pokud nic nikdo nespáchal, což ukazují dosavadní závěry, tak je to klasický křivý postup si vyřizování účtů na dědině, což právě lidovci zvládají dokonale.
Tož tak.
Na druhou stranu z videa je vidět, že - nadneseně - dokumentuje stav zvířat ponechaných přírodní sukcesi, což naše vláda provádí s občany a střední třídou již dlouhých 33 let. Také bez povšimnutí úřadů.
Podobný stav byl v časech 1. republiky i krátce po válce v regionu Horňácka zcela běžný a je zachycen na dobových fotografiích. Spolu s doklady o neplnění dodávek.
Takže vlastně nic nového.
<rl>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist