https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kontroly-v-krkonosich-odhalily-11-nedostatku-pri-odberech-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kontroly v Krkonoších odhalily 11 nedostatků při odběrech vody

21.1.2020 00:13 | VRCHLABÍ (ČTK)
Dvacet kontrol odběrných míst vody pro zasněžování v Krkonoších odhalilo 11 nedostatků. / Ilustrační foto
Dvacet kontrol odběrných míst vody pro zasněžování v Krkonoších odhalilo 11 nedostatků. / Ilustrační foto
Dvacet kontrol odběrných míst vody pro zasněžování v Krkonoších odhalilo 11 nedostatků. Většina z nich byla méně závažná. Výjimkou bylo odběrové místo na přítoku Huťského potoku v Rokytnici nad Jizerou, tam šlo o závažný nedostatek, řekl včera mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Pokuty uloženy nebyly.
 

V Rokytnici provozovatelé sjezdovky úmyslně částečně ucpali potrubí, které slouží pro převod zůstatkového průtoku, dřevěnou zátkou. Snížil se tím průtok vody pod odběrným místem. "Nedostatek provozovatel odstranil přímo na místě," uvedl Drahný.

Kontroly se uskutečnily v závěru loňského roku v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních, Horní Malé Úpě, Dolním Dvoře, Strážném, Špindlerově Mlýně a Rokytnici nad Jizerou. Kromě Správy KRNAP se na nich podílely příslušné vodoprávní úřady z Trutnova, Vrchlabí a Jilemnice a také Česká inspekce životního prostředí.

"Důraz jsme kladli na kontroly odběrů z drobných vodních toků, kde může odběr vody pro zasněžování v případě nedodržení minimálního zůstatkového průtoku ohrožovat zachování základních ekologických funkcí vodního toku," uvedl Drahný.

Minimální zůstatkové průtoky byly stanoveny proto, aby byly zachovány například podmínky pro život vodních organismů nebo samočisticí funkce toku. "Zimní období je paradoxně hydrologicky suchou částí roku, drtivá většina sněhových srážek se do toku dostává až při tání na jaře. V úsecích toků ovlivněných odběry vody pro zasněžování proto může při nedodržení minimálního průtoku docházet až k úplnému vymrzání koryta," uvedl Drahný.

Krkonoše se potýkají s dlouhodobým suchem, i když ne v takové míře jako některé podhorské oblasti. Také tato zima je zatím s ohledem na doplňování srážkového deficitu slabá. Na hřebenech Krkonoš je nyní okolo 20 až 50 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích a žlabech. V posledních letech ubývá vody v potocích, některé menší prameny dokonce v létě dočasně vysychají.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech. Rozloha dnešních lesních porostů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

21.1.2020 08:23
Správa KRNAPu s ochranou přírody moc společného nemá.
Vozí se po malých a developeři ji v pohodě převálcují,neb se Správa bojí jít do přímého střetu/viz propojení sjezdovek ve Špindlu/.
Tam kde jsou povolovány nové sjezdovky,musí být i zasněžování.A o vyšších nárocích na spotřebu vody pro zasněžování se nemluví.
Proč asi?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist