https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kriminaliste-zjistili-vyusteni-kanalu-do-becvy-kudy-vtekl-kyanid
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kriminalisté zjistili vyústění kanálu do Bečvy, kudy vtekl kyanid Aktualizováno

26.9.2020 16:19 | ZLÍN (ČTK)
"Případ šetříme jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Případnému pachateli hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti," uvedla policie.
"Případ šetříme jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Případnému pachateli hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti," uvedla policie.
Foto | palickap / Wikimedia Commons
Vsetínští kriminalisté při vyšetřování masivního úhynu ryb v řece Bečvě zjistili vyústění kanálu, ze kterého vtekl kyanid do řeky. Na kanál je napojeno mnoho společností. Kriminalisté teď zjišťují, ze které mohla nebezpečná látka do řeky uniknout, uvedla policie na svém twitteru. Původce, který vodu otrávil kyanidem, zatím stále není známý, škody nejsou vyčísleny.
 

"Případ šetříme jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Případnému pachateli hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti," uvedla policie.

Na posun v případu dnes nejdříve upozornil na svém facebooku hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), policie poté informaci potvrdila. Policie již převzala případ ekologické havárie od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

První následky ekologické havárie byly zaznamenány v neděli u Valašského Meziříčí, u Choryně a Lhotky nad Bečvou. Valašskomeziříčská chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert, hned v pondělí popřela, že by znečištění šlo od ní. V úterý ji v tiskové zprávě vyloučila jako možného původce havárie i ČIŽP. Výsledky rozborů vody, podle kterých ryby otrávil kyanid, byly oznámeny ve čtvrtek.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka dnes ČTK sdělil, že DEZA a Agrofert podají trestní oznámení za pomluvy související s otravou ryb v Bečvě. DEZA podle něj stále trvá na tom, že není původcem úhynu ryb v Bečvě. DEZA podle Hanzelky neví, o jaké vyústění kanálu, ze kterého podle policie unikl kyanid, jde. "Nemáme současně žádné informace o tom, že by mělo jít o naši výpusť. DEZA čistý kyanid nevyrábí, nezpracovává ho, nepoužívá ho, neobchoduje s ním a ani ho nijak neskladuje. V Deze neexistuje žádný zásobník kyanidu, z něhož by tato látka mohla do řeky Bečvy uniknout. Je proto technicky nemožné, aby látka tohoto charakteru do řeky z Dezy unikla a způsobila ekologickou katastrofu takového rozsahu," uvedl Hanzelka.

Kyanid je podle něj v chemičce jednou ze sledovaných položek při vypouštění odpadních vod, kde se po zpracování dehtu objevuje ve stopovém množství. Minulou neděli byly podle něj všechny sledované položky včetně kyanidu v normě. "Společnost DEZA i mateřský Agrofert podají několik trestních oznámení za pomluvu a šíření poplašné zprávy na politiky, kteří nás na sociálních sítích lživě obviňují a zneužívají této ekologické katastrofy ve svých předvolebních kampaních," uvedl Hanzelka.

Kontaminace dál Bečvou postupovala od Vsetínska, Hustopečí nad Bečvou, Teplic nad Bečvou, Hranic, Lipníku nad Bečvou až do Přerova a dál. Znečištění zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy po Přerov. Kontaminační mrak zanechal spoušť v podobě mrtvé řeky, uhynuly desítky tun ryb. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se již podle Povodí Moravy podařilo naředit zvýšením odtoků z přehrad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (53)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

26.9.2020 16:48
Vedení Dezy lže - viz následující odkaz:
https://www.forum24.cz/babisova-deza-vypousti-kyanid-do-vody-pravidelne-dokazuje-to-registr-znecistovani/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=427111&dop_req_id=CC8V6drJ0iJ-202009261441&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
LD

Ladislav Dvořák

26.9.2020 23:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Fórum - no to jste si vybral opravdu věrohodný zdroj. Je to bulvární plátek bez jakékoliv sebereflexe. Lže kde může.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

27.9.2020 08:43 Reaguje na Ladislav Dvořák
Ale Vy kecko. Je tam zdroj z registru znečisťovatelů, takže zklidněte hormon. Znám jiné bulváry, třeba Parlamentní listy a pod.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.9.2020 14:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dělá DEZA nějaké masové manipulace s kyanidy? Pokud vím, dělá s dehtem (kamenouhelným) a jeho deriváty.
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

29.9.2020 22:05 Reaguje na Jan Šimůnek
Jenomže součástí těch dehtových sajrajtů je i kyanid. A ještě před pár lety to byl jeden z největších znečišťovatelů kyanidem v zemi. Za rok do Bečvy posílala DEZA v odpadních vodách 610 kg kyanidu. Tím by otrávili obyvatelstvo několika krajů...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

28.9.2020 11:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To ale jen říká, že DEZA vypouští zbytkové množství kyanidů po vyčištění jejích odpadních vod. To je něco jiného než nárazové vypuštění velkého množství
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

29.9.2020 22:07 Reaguje na Radim Polášek
Čistící proces mohl selhat. Mohlo dojít k náběhu výroby po odstávce. A nebo mohlo jít o hrubou technologickou nekázeň. S tím mají firmy Babiše taky své zkušenosti. Před pár lety byl obrovský prušvih v Prezeche.

Zároveň v Bečvě bylo relativně málo vody...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.9.2020 18:31
Stanovisko k žádosti o vydání integrovaného povolení DEZA, a.s.

Kalové hospodářství - DEZA
V kalovém hospodářství se budou zpracovávat kaly ze srážení kyanidů, kaly z flotace, přebytečné kaly z biologického stupně a kaly z třetího stupně čištění.
Voda (vypouštění odpadních vod výpustí č. 1)
Místem odběru se stanovuje přepadová hrana na odtoku z pravé (západní) části laguny – Lhotka do odtokového koryta a následně do vodního toku řeky Bečva.
Provozovatel zařízení je povinen podle příslušných právních předpisů neprodleně hlásit dotčeným orgánům všechny mimořádné situace, havárie zařízení a havarijní úniky znečišťujících látek ze zařízení do životního prostředí.

zdroj : http://www.mzp.cz/ippc/ippc4.nsf/xsp/.ibmmodres/domino/OpenAttachment/ippc/ippc4.nsf/05709E44DB6B69A3C125820A002B4CEA/Files/stanovisko_deza_vod_hosp_cenia.pdf

DEZA hned v pondělí popřela, že by znečištění šlo od ní. V úterý ji v tiskové zprávě vyloučila jako možného původce havárie i ČIŽP. Výsledky rozborů vody, podle kterých ryby otrávil kyanid, byly oznámeny ve čtvrtek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.9.2020 18:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vzhledem k tomu, že naše vláda a většina státní správy občanům zcela normálně lže, tak mám k tomu hlubokou nedůvěru.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.9.2020 19:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dal jsem odkaz na článek, z kterého vyplývá, že Deza každoročně vypouští stovky kilogramů kyanidu do Bečvy. V souvislosti s tím je jejich vyjádření o nevině hodně nevěrohodné.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.9.2020 20:17
1) 38 km úsek Bečvy musela vytrávit pouze průmyslová havárie

2) jediné místo splňující podmínky vstupní intoxikace Bečvy v úseku Choryně- Lhotka je průmyslová zóna Val. Meziříčí . Zde je celkem cca 10 firem,ale pouze dvě dostatečně velké - DEZA , CS-Cabot , které mají uvedeno

: výroba nebezpečných chemických látek a nebezpečných chemických směsí a prodej chemických látek a chemických směsí klasifikovaných jako vysoce toxické a toxické.
Odpovědět
LD

Ladislav Dvořák

26.9.2020 23:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kyanidy se používají (používaly) při procesech ochrany oceli proti korozi. Je možné, že některá firma z podezřelé oblasti tam kyanid skladovala a nyní ho vypustila bez kontroly do výpusti, aniž věděli, o co jde.
Odpovědět
LD

Ladislav Dvořák

27.9.2020 00:14 Reaguje na Ladislav Dvořák
.............. elektrochemické pokovování, vytvrzování oceli. Jedná se o KCN - kyanid draselný, nebo NaCN - kyanid sodný.Jsou to vysoce nebezpečné látky, při kterých v kyselém prostředí vniká plyn HCN - Kyanovodík. Tyto látky jsou přísně hlídané a pochybuji, že havárii způsobila DEZA nebo CS-CABOT.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

27.9.2020 08:46 Reaguje na Ladislav Dvořák
Takových případů, kdy látky přísně hlídané utekly do vodoteče je hodně - pracovník DEZY?
Odpovědět
LD

Ladislav Dvořák

27.9.2020 10:51 Reaguje na Karel Pavelka
Hodně? povídejte, rád se poučím.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

27.9.2020 22:57 Reaguje na Ladislav Dvořák
Je to prosté. Už jsem to tady jednou napsal. K valašskému folklóru patří mít doma desítky kil kyanidů a tak nějakých těch ppá desítekdo Bečvy mohl hodit kdekdo kdo je Valach bytem ve Valmezu a okolí, protože ho ten folklór přestal bavit.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

29.9.2020 14:17 Reaguje na Ladislav Dvořák
Tak se poučte, ale tohle jsou jen kyanidy a velké havárie: https://arnika.org/kyanidy-prehled-havarii
Přehled havárií s úniky kyanidů
Odpovědět
RP

Radim Polášek

28.9.2020 12:00 Reaguje na Ladislav Dvořák
elektrochemické pokovování, to je galvanovna, vytvrzování oceli, to je kalírna oceli.
Vzhledem k tomu, že blízko je Rožnov a v oblasti je hodně elektrotechnického průmyslu a elektronického průmyslu, může se hodně používat kyanidové poměďování . Jednak pro úpravu vývodů elektronických součástek pro součástky určené pro bezolované pájení - jako podklad pod nikl a potom kyanidové poměďování jako podklad pod finální poměďování všeljakých elektrických kontaktů do vypínačů a relé. Jenže to je zase obvykle málotonážní výroba, kde i toho kyanidu bude jen málo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.9.2020 08:33
Poslanec Petr Gazdík sdílel na svém facebookovém profilu v souvislosti s otravou ryb v Bečvě fotomontáž z plakátu hnutí ANO. Na něm jsou ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO). K tomu je dopsáno: Zbavit Bečvu ryb! Hotovo. ANO, Agrofert, DEZA, kyanid.
Gazdík k tomu následně přidal svůj komentář. „Hotovo! V Bečvě už je líp,“

A pak proběhla ,Gazdík -veřejnost, tato výměna názorů:

„Odkud čerpáte prosím tuhle informaci???? Nebo jde jen předvolební fake news?“

... Svoje zdroje prozrazovat veřejně nebudu, nechci je vystavit šikaně typu ‚naši na ně klekli‘,“ odvětil Gazdík.

Ještě ostřeji se pak proti Gazdíkově informaci ohradil ministr životního prostředí Brabec.

„Jsem zvědav, jestli se omluvíte, až vyjde pravda najevo. Ale nečekám to od vás,“ napsal Brabec.

„Rád, pokud se mýlím. Ale moje zdroje jsou velmi věrohodné,“ odvětil Gazdík.
Odpovědět
LD

Ladislav Dvořák

27.9.2020 10:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Věrohodný zdroj-fórum: Bulvární plátek s prolhanými novináři, kteří mají jedno pouze zaměření na ANO a Babiše. Nicméně mají na to právo, je demokracie. Něco jiného je to u Gazdíka. Ten by měl nést následky, pokud se ukáže, že záměrně pomlouval.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.9.2020 10:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Řekl bych, že už nějaký ten den pročesávají "naháněči" tamní podnikatelské vody a usilovně hledají nějakého, alespoň trochu důvěryhodného viníka. Že se vyšetřování protahuje asi ukazuje na to, že zatím nikoho nenašli. No ale, jak se říká " za peníze v Praze dům". Oni bohužel nakonec někoho ochotného objeví.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

29.9.2020 14:19 Reaguje na Jarek Schindler
Je to možné.....
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

27.9.2020 08:41
Ta fotka je ovšem trochu mimo, tohle je nejspíše Bečva v Přerově...
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

27.9.2020 08:45
Ovšem trest 6 měsíců za tenhle průšvih je tedy hodně směšný...
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

27.9.2020 08:58
Přidávám zajímavý odkaz na článek z loňského roku:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/proc-nikdo-nechce-zarizeni-ktere-pozna-jedy-v-rece-protoze-je-lepsi-nechat-to-plavat-mysli-si-vyzkumnik.

O tom jaká se udála na Bečvě nyní katastrofa svědčí množství uhynulých ryb při otravě kyanidy na 80 km toku Labe "jen" 10 tun ryb, na Bečvě na 38 km toku již prý 40 tun ryb...I když u Labe hrála roli nejpíše větší velikost řeky...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.9.2020 09:21 Reaguje na Karel Pavelka
To je to, co často kritizuji. Přírodu chráníme akorát hubou .Když se mohou využít zařízení /služby efektivně postihující případné excesy vůči ekologii nejsou peníze , nejsou lidi , prostě není zájem.

Zařízení -viz příspěvek p.Pavelky- by spolehlivě zavčas ukázalo kdo může za katastrofu na Bečvě.

Tady je úryvek z jeho využití : "Metodika je prioritně vhodná pro vyšetřování havarijních úniků, které probíhají v delším časovém horizontu, tedy, u nichž dochází ke vnosu kontaminantu do vodoteče ještě v průběhu vyšetřování.Když dojde pouzek jednorázovému úniku a další kontaminace již do vody neuniká, má pomoci k přesnějšímu odhadu velikosti kontaminačního mraku."

kompletní popis zde:
http://www.cvtvhs.cz/files/aktualne/havarijni-stavy-2015/soldan.pdf
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

27.9.2020 09:44
Tady v tomto případě , podle mě , jde o další z útoků na Babiše . Nikdo nic neví , ale slovo bylo vysloveno . No a samozřejmě ti blbější se toho hned chytnou , zapletou do toho druhou světovou válku , novičok , husity , Stalina , Putina a aféra je na světě . Nejsem voličem Babiše , ale díky za něho . Dovedete si představit premiérem zhuleného Piráta nebo toho ubožáka z ODS , který už ani neumí říct nic jiného než Hrrr ne Babiše ?
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

29.9.2020 22:12 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Už to, že tak dlouho nikdo nic neví, velice smrdí.

A komu by zatajování pravdy asi tak nyní nejvíce pomohlo ?
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

30.9.2020 09:26 Reaguje na Stanislav Hrouzek
A to je ta pravá otázka . KOMU KU PROSPĚCHU ? Babiš to opravdu není .
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

30.9.2020 11:54 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Pak je potřeba hlavně zmínit,

kdo kontroluje MŽP, ČIŽP a kdo se systematicky snaží neinformovat o této havárii ve svých médiích...
Odpovědět
va

vaber

27.9.2020 10:01
zahynuly nejen ryby ale i vše ostatní v řece co tam žilo a neplave mrtvé na hladině, je to prasárna a zřejmě něčí chyba,
ale dělá se z toho politická aféra ,
není to o Babišovi ,ale o českém přístupu k životnímu prostředí ,každý zná jak se lidé u nás chovají k životnímu prostředí a co každý odhazuje a vypouští do odpadů ve své domácnosti a vůbec ho nezajímá ,že tyto látky spláchnutím nemizí a nelikvidují je ani čističky,
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.9.2020 10:28
Je mi úplně jedno, kdo tuto pohromu způsobil.
V každém případě je ve veřejném zájmu , aby byl viník co nejrychleji vypátrán a postaven před soud, kde se může hájit jak uzná za vhodné.

Každému z nás je zřejmé, že dotyčná osoba /firma úmyslně neoznámila ,že došlo k havárii a doufá že se na ni nepřijde.
Už jen za to si zasluhuje exemplární trest.
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.9.2020 14:15
Mohlo to být bez zlého úmyslu - někdo prostě vysypal do odpadu "staré haraburdí", aniž by se zamyslel nad tím, proč je na obalu lebka :-)

A přidám ještě jednu možnost:
Do odpadu mohla jít netoxická nebo málo toxická komplexní sůl typu žluté či červené krevní soli, která se v kanále stykem s kyselinou rozložila a uvolnila kyanid (vím z literatury o případech chemiků, kteří takto neúmyslně skončili svou odbornou kariéru i s životem). Tyhle soli se používaly (a používají) na světlotisk a výrobu Berlínské modři.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

29.9.2020 14:11 Reaguje na Jan Šimůnek
A zpsůobila by takovou otravu? To by jí musely být metráky....
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.9.2020 21:56 Reaguje na Jan Šimůnek
Dávno se už nepoužívá ani světlostisk s těmito chemikáliem i ani berlínská modř. Červená a žlutá krevní sůl byla už dávno ve světlotisku nahražena jinými snadněji pužitelnými organickými barvivy a později kreslením v počítači a velkoformátovými tiskárnami a skenery. A berlínská modř je na dnešní požadavky silně nestálá, takže byla taky dávno nahražena jinými pigmenty.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.9.2020 18:10

Richard Brabec
@RibraRichard
·
1 h
Všem slušně diskutujícím přeji pokud možno krásnou neděli. Co se týče případu otravy Bečvy, čekáme netrpělivě na další zprávy od @PolicieCR. Pro ty, kteří o viníkovi měli už jasno, přidávám omluvu od @petrgazdik
. Ten má asi nejnovější informace. Předpokládám, že je má i policie.
Citovat Tweet

Petr Gazdík
@petrgazdik
· 3 h
Tak Deza to podle mých nových věrohodných informací s velkou pravděpodobností nebyla. Řeku Bečvu otrávila jiná firma. Ukáže se to během pár dní. OMLOUVÁM se tedy, že jsem zveřejnil něco co se nepotvrdilo. Původní informace byly opravdu jiné. Nezlobte se.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.9.2020 19:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na to, že naletěl na nějakou dezinformaci, tak má alespoň na rozdíl
od mnoha zdejších mudrců "koule". Slušný člověk se omluví, když
pochybí, ale lépe se neunáhlovat a předčasně nedělat závěry. Dík za tuto informaci a jsem zvědav, zda se omluví alespoň na zdejším fóru
všichni ti mudrlanti, kterým už bylo vše jasné od začátku.
No a ostatní politici se snad zachovají podobně, protože pokud tak
neudělají, tak jsou pro mne obyčejní lháři a zbabělci.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

27.9.2020 19:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Jaké koule že to má ten parazit ? On samozřejmě nepochybil . To všechno je kalkul debilního bloku před volbami . Každý hlas dobrý . Doufám , že Babiš nebo spíš ta firma podá na toho gaunera žalobu .
Odpovědět
LD

Ladislav Dvořák

28.9.2020 01:10 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Zrovna tak by se měl omluvit bulvární plátek fórum. Feťák Závada záměrně, s úmyslem poškodit hnutí ANO a premiéra Babiše, překroutil fakta. Mnozí jeho žvásty považují za skutečnost, že DEZA je viník nehody.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.9.2020 09:35 Reaguje na Ladislav Dvořák
Víte ono je i chyba v nás čtenářích, divácích a
posluchačích. Stále mnozí bezvýhradně věříme
těm článkům, TV zprávám atd. a navíc je i mnozí
citují jako něco svatého a na 100% pravdivého.
Je s podivem, že tak konají i ti starší, kteří
si zažili jedinou pravdu a uměli číst mezi řádky. Mladým se v tom nedivím, protože mládí je naivní
a vzhlíží i k pochybným autoritám, ale ti staří
a zkušení jsou buď celoživotně hloupí , nebo pouze vůči někomu zaujatí a neumí si to v hlavě srovnat. Pro ně jsou všichni ti pochybovači proruskými a
pročínskými agenty, či vyznávači starých časů. Já
jim to nemám za zlé, mnozí si vytrpěli svoje,
ale jiní jdou celý život s proudem bez svého
vlastního názoru a ti mi jsou k smíchu. Kdo to je,
to tu vidíme a snad si to uvědomují i oni, ale
nejsou schopni to uznat . Naši národní devízou
bylo, že nás nezblbla do morku kosti žádná propaganda, jako třeba Němce ta nacistická.
To se bohužel už vytrácí a lidé jsou schopni
skočit na kdejaký špek a věřit i nesmyslům.
Odpovědět
Tomáš  Holíček

Tomáš Holíček

28.9.2020 11:22
No, původně jsem se nechtěl vyjadřovat, ale musím.
Za prvé, absolutně nechápu vlažnost vyšetřování...Jak je možné, že látku,která způsobila otravu určili až 5 dnů po katastrofě?To jsme na tom s laboratořema,vybavením a znalostma tak špatně? Proč nenastoupila policie a armáda hned v prvních dnech? Jakoby někdo čekal, až se doslova naředí stopy a viník hraje o čas, aby se to dalo nějak spláchnout.Jak to, že první dny nikdo nic nevěděl a makali jen rybáři a hasičské sbory? To jen tak...Nikoho neobviňuju, jen se mi nezdá "rychlost" zajišťování důkazů a vyšetřování.A to nemluvím o výsměchu v podobě 6ti měsíčního trestu pro viníka.Zřejmě tabulkovej postup bez ohledu na vážnost a rozsah této ekologické havárie.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.9.2020 12:12 Reaguje na Tomáš Holíček
Kyanidový iont působí ve velmi nízké koncentraci, jaké se už špatně stanovují. Ve tkáních je ho zatraceně málo, ještě mnohem méně než ve vodě.
V organismu vleze do mitochondrií a naváže se na enzymy jménem cytochromy, které jsou zodpovědné za tzv. dýchací řetězec. Abyste měl slušné patologicko anatomické preparáty, potřebujete určitý čas (odvodnění, prosycení pryskyřicí, barvení atd.). A příprava elektronmikroskopických preparátů je snad ještě náročnější, nehledě k tomu, že když vám přivezou pár hodin (nebo i déle) leklou rybu, bude ten preparát plný artefaktů, daných posmrtným rozkladem.
Prostě, není to arsenik, na který stačí zkumavka, skleněná trubička, trochu zinku a trochu kyseliny solné (postup starý skoro jeden a půl století).
A, pochopitelně, ten kyanid není asi u nás úplně nejpravděpodobnější, takže se nejspíš postupně vylučovaly další jedy podle nějakého doporučeného pořadí, až se došlo k němu.

Pokud jde o tu výši trestu - bude-li z toho nedbalostní trestný čin, tak to +- odpovídá zavinění autonehody, při níž nebyl nikdo zabit, ani vážně zraněn. Pokud by se prokázal úmysl, bylo by to něco jiného, to už by asi bylo na nepodmíněný trest. Pokud by to byla součást nějaké organizované akce, třeba teroristického útoku, byl by trest ještě přísnější (ale dokažte něco takového!).
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

29.9.2020 14:08 Reaguje na Jan Šimůnek
Chemie je zde asi krátká, ale biologie nezklame. Ty breberky na dně Bečvy, co jsou hned nad výtokem toho svinstva nevysbírají, ani kdyby tam nasadili armádu. A pod výtokem jich bude velmi málo, pokud vůbec nějaké...
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

28.9.2020 16:14 Reaguje na Tomáš Holíček
Ano , absolutně nikoho neobviňujete . Jste ubožák .
Odpovědět
Tomáš  Holíček

Tomáš Holíček

28.9.2020 19:39 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Proč mě urážíte?Udělal jsem Vám něco?Napadl jsem Vás nějak?
Vyvraťte mi něco z toho co jsem napsal...A bez urážek.Mimo jiné, vaše vyjadřovaní spíše svědčí o Vás, než o mě.
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

29.9.2020 07:11 Reaguje na Tomáš Holíček
Pozorně si přečtěte co jste napsal . Pokud nerozumíte tomu co píšete , tak jsem vás neurazil , ale pouze konstatoval skutečnost .
Odpovědět
Tomáš  Holíček

Tomáš Holíček

29.9.2020 07:56 Reaguje na Bohuslav Rosendorf
Vím dobře, co jsem napsal.Ovšem to není důvod, abyste mě urážel!!!A pokud máte jiný názor, je to vaše věc.Já se vyjadřuji za sebe a stojím si za tím!!!
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

29.9.2020 14:09 Reaguje na Tomáš Holíček
Další zajímavostí je, že tam nepřijeli městští hasiči z Val. Meziříčí, aspoň dle zpráv na netu...
Odpovědět
BR

Bohuslav Rosendorf

29.9.2020 17:31 Reaguje na Karel Pavelka
Tak to je podezřelé . V tom má prsty Putin nebo Čína .
Odpovědět
JB

Jarmila Bělohlavová

28.9.2020 23:16
Čím déle bude trvat "pátrání" tím víc času bude mít Burešova DEZA ( chráněná jeho cvičeným ministrem ) času na zametení stop.
Odpovědět
LD

Ladislav Dvořák

29.9.2020 13:53 Reaguje na Jarmila Bělohlavová
Vážená paní, něco si alespoň o tomto problému přečtěte a potom něco pište. Zatím to vaše vyjádření vypadá jako hloupé žvanění.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.9.2020 19:06 Reaguje na Ladislav Dvořák
Prší , prší a pršet nepřestává. Musíme tedy počkat až doprší a pak se to teprve bude krásně vyšetřovat.
Co se vám pane Dvořáku zdá na tvrzení, že čím déle se prodlužuje to "vyšetřování", tím jsme od jeho ukončení a označení pachatele dál a dál, hloupého?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

29.9.2020 22:17
Paradoxně je na podobnou havárii v Beskydech v úvozovkách dobrý rok. Od jara je v Beskydech dost srážek. Všechny beskydské vodní toky jsou od jara aspoň nadprůměrně mírně vodnaté, tudíž potomstvo ryb, které se v nich letos vytřely, je taky nadprůměrně početné a pokud nebude v zimě výrazné sucho, i přeživších ryb na jaře bude nadprůměrně víc než jiné roky. Kdyby bylo letos sucho jako loni, předloni či jiné roky, byl o by to s rybnatostí podstatně horší.
Je tak dost ryb na osídlení vytrávené části Bečvy. Se staršími rybami to bude horší, ale s ochlazením vody teď na podzim se do hlubších vod včetně vytrávené části Bečvy začnou stahovat starší a velké ryby z horního toku a z přítoků. Na jaře tam pak část těch ryb zůstane, protože vytrávením původních ryb tam bude mnohem menší potravní konkurence a větší nabídka potravy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist