https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/kvalitu-vody-v-novem-rybniku-v-pribrami-zlepsi-specialni-rostliny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvalitu vody v Novém rybníku v Příbrami zlepší speciální rostliny

30.5.2020 00:15 | PŘÍBRAM (ČTK)
Speciální rostliny by měly zlepšit kvalitu vody v Novém rybníku.
Speciální rostliny by měly zlepšit kvalitu vody v Novém rybníku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | pribram.cz
Kvalitu vody v Novém rybníku v Příbrami by měly už od letošní koupací sezony zlepšit speciální rostliny. Sázet se budou ve dvou etapách na konci dubna a na konci května. Na vtoku do rybníka vzniklo takzvané litorální pásmo, které bude sloužit jako filtr vody. Rybník byl odbahněn a změní se i skladba ryb, která dřív nebyla ideální, řekl ředitel městských sportovních zařízení Jan Slaba.
 
Nový rybník v Příbrami.
Nový rybník v Příbrami.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | pribram.cz

Město investovalo do zvelebení rekreačního areálu nemalé prostředky, vybudovalo například vodní hřiště či pláž. Návštěvníky však od koupání odrazovaly sinice. Podle Slaby by měl po nynějších úpravách do jednoho roku až tří let v rybníku vzniknout nový život. Změnu k lepšímu podle něj návštěvníci pocítí už letos, bude ale samozřejmě záležet i na počasí.

Důležitým opatřením je podle Slaby vytvoření litorálního pásma, které si i s výsadbou rostlin vyžádalo 2,2 milionu korun a mělo by fungovat jako významný filtr. "Voda přitékající do rybníka bude muset projít přes tuto biomasu, kde bude očištěna. Budou tam vysazeny rostliny, které napomáhají biodiverzitě vody," uvedl Slaba. Litorální pásmo je oblast pobřežních mělčin u stojatých vod. Jeho rozsah závisí na průhlednosti vody, aby do něj mohlo světlo a mohla se uskutečnit fotosyntéza.

Příbram pracuje na obnově areálu Nového rybníka od konce roku 2016. Využila při tom i odsouzené z nedaleké bytízské věznice. Podíleli se na opravě hráze, instalaci bednění, opravě ostrůvku uprostřed rybníka či vzniku dětského vodního hřiště včetně pláže s pozvolným přístupem do vody. Upravovali také podklady cest a instalovali nafukovací trampolíny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

31.5.2020 11:36
Držím palce!!!
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 12:27
Dobrý nápad. Ať se rostlinky hezky ujmou a místní mají krásně čistou vodu.
Odpovědět
Anyr

Anyr

31.5.2020 17:08
Mě by moc zajímalo, co ten rozmilý název "speciální rostliny" znamená. Jsou to české původní druhy? Exotické? Kultivary? Kříženci? GMO? Nebo umí zpívat? :D Nebo to nejsou rostliny speciální, ale specializované - tedy jaké a v čem?
We need more info, omg! XD
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist