https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lednim-medvedum-v-jiznim-gronsku-se-dari-navzdory-nedostatku-morskeho-ledu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ledním medvědům v jižním Grónsku se daří navzdory nedostatku mořského ledu

17.6.2022 14:18 | WASHINGTON (ČTK)
Přes všeobecné očekávání velkého poklesu stavů ledních medvědů v Arktidě dává tento objev důvod k mírnému optimismu.
Přes všeobecné očekávání velkého poklesu stavů ledních medvědů v Arktidě dává tento objev důvod k mírnému optimismu.
Foto | Ansgar Walk / Wikimedia Commons
Lokální populaci ledních medvědů na izolovaném místě v jižním Grónsku se díky tajícím sladkovodním ledovcům daří navzdory nedostatku mořského ledu. Podle vědců se jedná o záblesk naděje, že tento druh šelmy přežije i v době globálního oteplování, informoval deník The Guardian.
 

Lední medvědi se stali symbolem klimatické krize. Odborníci totiž naznačují, že tato zvířata mohou během několika desetiletí téměř vyhynout, protože roztaje arktický mořský led, který je jejich přirozeným lovištěm.

Nyní vědci v jihovýchodním Grónsku objevili skupinu medvědů, kteří přežívají navzdory nedostatku mořského ledu po většinu roku. Jejich zřejmě stovky let izolovaná lokální populace mohla přežít díky tomu, že z okolních ledovců odtéká do moře sladká voda.

Přes všeobecné očekávání velkého poklesu stavů ledních medvědů v Arktidě dává tento objev důvod k mírnému optimismu. Je to proto, že dnešní podmínky v jihovýchodním Grónsku jsou podobné těm, které patrně budou panovat ve vysokých zeměpisných šířkách Arktidy ke konci století.

"Myslím, že nás mohou naučit, kde by se vzácné a malé populace ledních medvědů mohly udržet v Arktidě bez ledového příkrovu," říká hlavní autorka studie Kristin Laidreová z Washingtonské univerzity.

V místě zkoumané populace, která podle odhadů čítá stovky kusů a která žije v téměř dokonalé geografické izolaci od ostatních ledních medvědů, pokrývá led mořskou hladinu pouze zhruba třetinu roku. Spásou jsou pro ně ledové kry, které se do místních fjordů odlamují z pevninských ledovců. Dávají totiž vzniknout jakési plovoucí krajině, na níž mohou medvědi lovit po celý rok.

"O ledních medvědech víme, že je pro ně 100 dní mořského ledu v roce příliš málo na to, aby přežili," říká Laidreová. "Důvodem, proč se jim v tomto izolovaném prostředí daří, je to, že mají doplňkové ledové plošiny," dodává.

Podle Laidreové jsou však takovéto lokality vzácné a s globálním oteplováním se pravděpodobně i ony budou měnit. Problematickým se může stát malý genofond medvědů z jihovýchodního Grónska, který je v současnosti sice zřídka, ale přece jen obohacován příchodem jedinců zvenčí. To by s postupem oteplování mohlo zcela ustat.

"Domnívám se, že s pokračujícím oteplováním klimatu v Arktidě tato studie odráží vzorec, který se bude objevovat mnohem častěji: klesající početnost spojená s nízkou imigrací povede ke vzniku geneticky odlišných skupin ledních medvědů rozptýlených po celé Arktidě, které s pokračujícím oteplováním časem vyhynou," tvrdí spoluautor studie a odborník na lední medvědy z Albertské univerzity Andrew Derocher.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2022 17:10
V zooparcích lední medvědi také nemají arktické podmínky, přesto přežívají. Lov tuleňů není bezpodmínečně nutný pro jejich existenci, postačí dostatek vyplavených kadaverů velryb, u kterých se shromažďují. Takže to strašení jejich vyhynutím není namístě. Pokud něco vyhyne, tak spíše tuleni, které medvědi loví. Na ledě má šanci uniknout, ale mláďata na tmavé zemi budou v prvních týdnech života nápadná, a tudíž zranitelná.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist