https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesy-cr-budou-na-vybranych-plochach-hospodarit-bez-pasek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR budou na vybraných plochách hospodařit bez pasek

8.9.2018 00:12 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Vybrané demonstrační plochy budou po celé ČR a rozloha každé z nich bude v řádu desítek hektarů.
Vybrané demonstrační plochy budou po celé ČR a rozloha každé z nich bude v řádu desítek hektarů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR (LČR)
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zavede na 25 vybraných plochách hospodaření bez pasek a holin. Při takzvaném nepasečném hospodaření na nich bude podnik v následujících několika desítkách let spolu s externími odborníky zkoumat ekologickou a ekonomickou vhodnost a výhodnost tohoto způsobu hospodaření. Včera to řekla mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Lesů ČR patří téměř polovina lesů v zemi, celkem jd o 1,19 milionu hektarů.
 

Vybrané demonstrační plochy budou po celé ČR a rozloha každé z nich bude v řádu desítek hektarů. "Lesníci z ploch získají dendrometrická, ekonomická i ekologická data a prokazatelně ověří prospěšnost nepasečného způsobu péče o les," uvedla mluvčí. Deklaraci o spolupráci na založení a využívání demonstračních ploch Lesy ČR uzavřely v srpnu s Pro Silvou Bohemicou, pobočným spolkem České lesnické společnosti.

Při nepasečném hospodaření se výběrově těží jednotlivé stromy. Oproti pasečnému až holosečného způsobu tak nevznikají paseky a holoseče, takže hospodáři volí přírodě bližší proces obnovy i pěstování lesa. "Na 25 demonstračních objektech se ukáže, jestli nepasečné hospodaření skutečně zlepší zdravotní stav i stabilitu lesních porostů, jak lesníci předpokládají," uvedla Jouklová. Sdružení Pro Silva Bohemica zpracovalo metodiku projektu a každých pět let výsledky vyhodnotí. Lesy ČR podle Jouklové již na řadě ploch nepasečně hospodaří, ale nemají k dispozici léty ověřená a prokazatelná data.

K vyčlenění ploch Lesy ČR přistoupily v době nynějšího velkého sucha. "Ověříme i rozdíly mezi lesy s ohledem na jejich schopnost zadržet vodu a zachovat vitalitu stromů," uvedl ředitel lesního a vodního hospodářství LČR Tomáš Pospíšil. Demonstrační plochy bude podnik využívat pro vzdělávání svých zaměstnanců, dalších lesníků a studentů lesnických škol.

O změnách hospodaření v českých lesích se nyní diskutuje především v souvislosti s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou smrkových porostů. Ministerstvo zemědělství dokončuje vyhlášku, podle níž by lesníci mohli využívat při obnově lesního majetku více dřevin. V lesích by se tak měly více objevovat břízy, osiky a topoly. Některé ekologické organizace ale kritizovaly, že se podle vyhlášky bude moci nadále sázet hlavně smrk.

Správci Národního parku Šumava nedávno uvedli, že kůrovcovou kalamitou poničený les se dokáže bez zásahu člověka sám obnovit. Ukázal to průzkum šumavského národního parku, který začal před 10 lety. Na tamních bezzásahových plochách nyní roste v průměru přirozeně obnovených 6352 mladých stromků. Jde o místa, kde člověk obnovu lesa nijak neovlivňuje. Pracovníci šumavského národního parku sledují 1111 lokalit, každá má půdorys kruhu o velikosti 500 metrů čtverečních.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Škrdla

8.9.2018 17:28
Vzhledem k výměře demonstračních objektů a celkové výměře obhospodařované LČR to vidím jako první vlaštovku, ale buďme rádi.

Upřesnil bych trvzení, že se v nepasečném lese těží jen jednotlivé stromy. To je typické pro výběrný les, ale i tam se kromě jednotlivců můžou těžit i skupiny stromů. Nepasečné hospodaření připouští i miniaturní holiny do 1000 m2 (tzv. kotlíky), které si ještě zachovávají mikroklimatické podmínky lesa.

Uvítal bych, kdyby se na toto téma rozepsal nědko z Pro Silvy, a objasnil problematiku trvale tvořivéhho lesa, popř. rozdíly mezi lesem trvale tvořivým a výběrným, čtenářům ekolistu.

K závěrečnému odstavci - hustotu populace bývá zvykem uvádět v počtu na jednotku plochy. Z článku není zcela jasné, zda se uváděný počet vztahuje k sledované ploše 500 m2. Vhodnější by bylo uvést počet na 1 hektar.
Odpovědět
mr

10.9.2018 17:14
To je pěkná ptákovina. Na tuto studii budou potřebovat přes 100 let a nakonec zjistí, co jsem sdělil v 1. větě. A ekonomicky už totálně postavené na hlavu, jako mnoho dalších nápadů z hlav studovaných vypocených na různých úřednických úrovních v posledních 30-i letech.
Odpovědět

10.9.2018 17:56 Reaguje na
Právě kvůli takovým, kteří o dané problematice nemají moc ponětí a jen kritizují, by zde měl být článek vysvětlující principy nepasečného hospodaření.
Odpovědět
mr

11.9.2018 13:23 Reaguje na
Teď je spíše na zvážení, kdo o tomto tématu nemá ani páry. Myslíte, že naši předkové byli pitomí, když zavedli plantážnické lesnictví? Pro vás je hospodárnost asi sprosté slovo.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

16.9.2018 01:40 Reaguje na
Holosečné hospodaření na plantážích není hospodárnost ale systém, jak vytřískat z lesů za krátkou dobu maximum, a když po takovém hospodaření je les zničen ( kůrovec ) , natáhne se ruka po dotacích státu. S pravděpodobností hraničící s jistotou jste majitelem lesa.
Odpovědět
mr

1.10.2018 14:46 Reaguje na Josef Mozek
Píšete nesmysly ve všech větách. Proč se vůbec vyjadřujete k něčemu, o čem lautr nic nevíte?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist