https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesy-cr-obnovily-mokrad-u-hodonina-za-3-9-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR obnovily mokřad u Hodonína

2.7.2020 14:23 | HODONÍN (ČTK)
Mokřad byl součástí přírodní rezervace Stupava, která byla v roce 2016 zrušena.
Mokřad byl součástí přírodní rezervace Stupava, která byla v roce 2016 zrušena.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Lesy České republiky obnovily u Hodonína mokřad o rozloze 1,22 hektaru. Má pomoci se zadržováním vody v krajině a vytvořit podmínky pro život vodomilných rostlin a živočichů, uvedla společnost. Obnova mokřadu stála 3,9 milionu korun.
 

"V sousedství mokřadu je náhon s rybami. Oddělili jsme ho novou hrází, hladina mokřadu se tedy nedá záměrně regulovat a ovlivnit ji mohou jen přírodní podmínky," uvedl krajský ředitel Lesů ČR ve Zlíně Jiří Strakoš.

Mokřad byl součástí přírodní rezervace Stupava, která byla v roce 2016 zrušena. Až dosud byl náhon s mokřadem propojený a ryby mohly do mokřadu volně proplouvat, což ale neprospívalo rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů. Ze dna mokřadu bylo odtěženo 13 000 metrů krychlových sedimentů, vznikl ryze přírodní biotop a díky oddělení od náhonu se v něm může ekosystém mokřadu volně rozvíjet.

Revitalizace mokřadu byla součástí programu Vracíme vodu lesu, v jehož rámci chtějí Lesy ČR vybudovat 73 nových nádrží a 292 jich obnovit nebo opravit. Část peněz na obnovu mokřadu získala společnost z Operačního programu Životní prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

3.7.2020 08:57
"Revitalizace mokřadu byla součástí programu Vracíme vodu lesu, v jehož rámci chtějí Lesy ČR vybudovat 73 nových nádrží a 292 jich obnovit nebo opravit. Část peněz na obnovu mokřadu získala společnost z Operačního programu Životní prostředí".

Mám to chápat tak, že LČR nevidí rozdíl mezi mokřadem a nádrží, nebo toto je jediný mokřad z programu a zbytek jsou nádrže?

Těžko říct jak kvalitně je tento konkrétní projekt udělán, ale tyto články na mě pořád působí spíš jako PR a to proto, aby si lidi mysleli, že se dělá dost pro obnovu krajiny...

No dokud bude lesnictví pokračovat dál tak jak pokračuje (bez zásadnějších změn), tak přehrady a dokonce ani mokřady tolik nepomohou, protože začít se musí v lesích, na polích a loukách + nápravou toků nad těmito opatřeními. Tam problém s vodou začíná.....

Pořád z toho mám pocit nekoncepčnosti a nechuti dělat opravdu systémová a účelná opatření pro nápravu krajiny a jejich funkcí.......

Odpovědět
rl

rýpal lesní

6.7.2020 15:35
Trochu poškádlím, ale v dobrém. Je to lokalita poblíž rybního hospodářství jistého pana Fencla, a zřejmě bude sloužit i pro zavlažení výsadeb nových stromků, s tímto nemám problém. Každý strom navíc a každý litr pro strom se počítá. Takže tady nerýpu, chválím. Ono se někde musí začít. A jestli se to zove mokřad nebo nádrž, to neřeším, důležité je že bude voda pro les, na jihu Moravy je to s vodou dlouholetý problém. <rl>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist