https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesy-cr-obnovily-na-plzensku-dve-historicke-nadrze-a-tun-s-vodou-ze-zamku-kozel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR obnovily na Plzeňsku dvě historické nádrže a tůň s vodou ze zámku Kozel

13.4.2024 01:20 (ČTK)
Nádrž U Kostelíka.
Nádrž U Kostelíka.
Zdroj | Lesy ČR
Lesy ČR obnovily za devět milionů korun dvě zaniklé historické nádrže a tůň s vodou ze zámecké studánky. Výletní místo poblíž státního zámku Kozel na Plzeňsku má přilákat turisty a návštěvníky zámeckého parku. Vede tam naučná stezka z nedaleké zříceniny hradu Lopata i vyhlídky Mariina skála. Obě nádrže Kamýky a U Kostelíka byly dlouhodobě takřka bez vody a bezpečnostního přelivu, řekla ČTK mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.
 

"V zátopě horní nádrže U Kostelíka zůstalo jen torzo dřevěného požeráku a v dolní nádrži, v minulosti protržené, chybělo vypouštěcí zařízení. Na obou hrázích rostly keře a stromy, některé z nich už vyvrácené," uvedla.

Podle mluvčí obě vodní díla zadrží až 20 000 metrů krychlových vody na jednom hektaru. Jsou zabezpečená proti přelití i povodni a vybavená hrázemi s vypouštěcím zařízením i bezpečnostním přelivem. Tvoří také biotop vlhkomilným rostlinám a živočichům.

"Zachovali jsme původní ostrůvek uprostřed zátopy horní nádrže a pobřežní zónu v nátokové části. Tam vznikl mokřadní biotop, ekologicky cenné prostředí a klidová zóna pro ptactvo i drobné živočichy," řekl šéf správy toků pro povodí Berounky Tomáš Rau z Lesů ČR.

Tůň Šťáhlavický kozlík.
Tůň Šťáhlavický kozlík.
Zdroj | Lesy ČR

Při rekonstrukci dolní nádrže se podle něj našlo pod dnem potoka ve více než dvoumetrové hloubce historické dřevěné výpustní potrubí. Část se podařilo vyjmout a vystavit u bezpečnostního přelivu, řekl Rau.

V lokalitě dále Lesy obnovili tůň "Šťáhlavický kozlík", která byla zanesená sedimentem. Do ní natéká voda ze zámecké studánky. "Dosypali jsme protrženou hrázku a přeliv stabilizovali příčnými prahy a kamennou rovnaninou," dodal Rau.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

13.4.2024 08:53
To mají před sebou ještě hodně práce. Takových protržených hrází po povodních před 2.sv. válkou, je po lesích mnoho a nyní jsou tam již stromy k vytěžení.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.4.2024 07:16
Hlavně pohlídat aby tam někdo nehodil ryby. No i když se to hlídá obtížně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist