https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesy-cr-otevrely-v-zidlochovicich-zpracovnu-zveriny-a-maloobchodni-prodejnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR otevřely v Židlochovicích zpracovnu zvěřiny a maloobchodní prodejnu

1.10.2024 23:08 | ŽIDLOCHOVICE (ČTK)
Zdroj | Lesy ČR
Lesy ČR otevřely v Židlochovicích na Brněnsku zpracovnu zvěřiny s maloobchodní prodejnou. Lidé tak budou mít v tomto regionu poprvé příležitost koupit si porcované jelení či dančí maso či maso z divokých prasat.
 
Zvěřinu lesníci nabízeli veřejnosti dříve, ale obvykle šlo o celá zvířata včetně kůže, což velkou část lidí odrazuje kvůli nutnosti zpracování i kvůli komplikovanému skladování. K podobnému kroku Lesy ČR letos na jaře přistoupily například v Klínech na Mostecku.

Prodejna a zpracovna je v areálu židlochovického zámku, na němž podnik hospodaří. Prodejna bude otevřená třikrát týdně od středy do pátku a ročně má zpracovnou projít 40 až 60 tun masa. Lidé si budou moct koupit chlazené i mražené maso ze zvířat, která pocházejí z honiteb, obor a bažantnic. Zkušební provoz zahájily Lesy ČR letos v květnu.

"Z prvotních obratů a prodejů je patrné, že lidé mají největší zájem o zvěřinu dančí a jelení i maso z divočáka. Zatím je nižší poptávka po srnčí zvěřině," řekl ředitel Lesního závodu Židlochovice Miroslav Svoboda.

Sezonně, zejména v návaznosti na dobu lovu různých druhů zvěře, bude mít podnik i nabídku masa z bažantů nebo zajíce. "Plánujeme také prodej hotových výrobků a některých uzenin," uvedl Svoboda.

S prodejem zvěřiny začaly Lesy ČR v roce 2020, nyní je možné ji koupit na 60 místech, obvykle se však jedná o celá zvířata v kůži. Zájem zatím každý rok roste.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

2.10.2024 07:07
1** Konečně.Teším se na segedin z divočáka aj. A na broky v bažantech si člověk zvykne...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.10.2024 08:58
Bezva věc, ale po všech čertech proč tak daleko od nás?
Odpovědět
VP

Vít Prokop

2.10.2024 12:21
Maso z divočáka co žere mršiny bych nejedl. Stejně jako maso z jezevce :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.10.2024 10:44 Reaguje na Vít Prokop
Kuře krmené masokostní moučkou vám chutná? Víte, že i slepice si
smlsne na zdechlinách a červech z nich? A co takový velmi chutný
candát živící se zdechlinami ryb? U nich vám zdechliny nevadí?
Když jste tak úzkostlivý, tak doporučuji přejít na vegánství,
ale rostliny taky rostou na hrobech živočichů a využívají živiny
z trusu a moči zvířat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.10.2024 11:00 Reaguje na Břetislav Machaček
To je dobře, p. Machačku, že si pán nedá, zbyde víc na ty, co si to maso zaslouží. Mělo by být zdravější s nižším obsahem tuku než maso že španělských mražených prasat, nebo belgická dioxinová kuřata. Myslím si, že obchody LČR nejsou konkurencí pro soukromníky, kteří umí rozčtvrtit zvěřinu, ale právě pro dovoz buhvíodkud. Samozřejmě na ceně záleží... Možná by k lepší regulaci zvěře mimo jiné (lov predátorů vč. krkavcovitých) pomohlo zrušení zákazů dodávek zvěřiny do řeznictví nebo na jatka, asi uzákoněné ve veterinárních zákonech. Jen tipuju. Já na to maso v obchodech stejně jako na slušné ryby dlouhodobě čekám.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.10.2024 11:05 Reaguje na Břetislav Machaček
Divočák se volně pohybuje, živí se bukvicemi, žaludy, škodlivými larvami, takže maso má dobré, a je to užitečné zvíře .... v přiměřeném množství.
Odpovědět

Radek Čuda

2.10.2024 13:30
Chybí mi tam nějaké bližší údaje o tom, jak se daří té první prodejně. Popřípadě kolik zpracované zvěřiny udají sami a kolik jde jiným prodejcům.
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.10.2024 15:20
víceméně to ukazuje na absurditu přebujelé legislativy v potravinářství. proč by zvíře v kůži nemohlo bourat každé řeznictví, kde běžně bourají vepřové půlky?
ale co chceme v zemi, kde je problém v kuchyni v hospodě škrabat brambory nebo používat čerstvé vejce ve skořápce, žánop.
Odpovědět
Ra

Radek

2.10.2024 18:01
Ale o to přece jde . Myslivci můžou prodávat pouze zvěř v dece , cena je ničemná a lidi co si to umí stáhnout a vybourat zvěřinu je málo .Takže je pár firem co to od nich vykupují v podstatě za nic . Kdyby povolili místním řezníkům brát zvěř a prodávat zvěřinu bylo by po kšeftu . LČR se pouze snaží být dalším na trhu , při velikosti jejich honiteb a možnosti investic se jim to podaří a navíc mají výhodu , pokud bude poptávka po určitém druhu zvěřiny , prostě zavelí .
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.10.2024 15:41 Reaguje na Radek
ano, jako outsiderovi se mi situace na první pohled jeví nečistá a pro někoho sakra výhodný
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.10.2024 22:50 Reaguje na Radek
Kdyby se zvěřina směla dodávat do řeznictví, možná by nikdo nevymýšlel některé nápady v novele mysliveckého zákona. 2 obchody LČR v republice ale konkurenci neohrozí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.10.2024 10:57
Ekonomika zpracovny zvěřiny je podmíněna její stabilní dodávkou a zázemím
pro její skladování. Místní myslivci si pro své potřeby udělali zpracovnu
v hájence a zakoupili chlaďáky na přechování zvěře do doby dodání výsledků
vyšetření z veteriny. Ceny mají přijatelné, ale zvěřina je bohužel pouze pro vymezený okruh známých. Není ji tolik, aby byla předmětem reklamy a
veřejné nabídky. U LČR je to jiné a tak jim fandím. Jednou jsem ale od
LČR dostal nabídku na nákup jelení masa a nechal jsem si kvůli jeho
ceně na něho zajít chuť. Dodávali ho do jedné restaurace a jejich jelení
guláš si člověk může občas jako gurmánský zážitek dovolit, na rozdíl od
nákupu několika kg k běžnému kuchyňskému použití. Prostě to není vepřová
kotleta v akci za 99 Kč.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist