https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesy-cr-prevod-honiteb-do-rezie-podniku-by-mel-snizit-naklady-na-ochranu-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR: Převod honiteb do režie podniku by měl snížit náklady na ochranu lesů

1.2.2023 01:10 | PRAHA (ČTK)
Převod pronajímaných honiteb do režie státního podniku Lesy ČR má podle generálního ředitele podniku Dalibora Šafaříka zmenšit rozdíl mezi vysokými náklady na ochranu porostů a výnosy z nájemného honiteb. Cílem je podle něj také snížit náklady na ochranu porostů. Lesy ČR postupně převedou 25 procent ploch honiteb do vlastní režie, nyní myslivecky hospodaří na 17 procentech, řekl Šafařík na dnešním jednání sněmovního zemědělského výboru.
 

Podnik minulý týden oznámil, že letos do vlastní správy převede 106 dosud pronajímaných honiteb na 99 321 hektarech. "Cílem není diskriminace činnosti myslivců, ale především zmírnit obrovský rozdíl mezi náklady, které podnik vynakládá na ochranu porostů a výnosy z realizace práva myslivosti," řekl generální ředitel. Již dříve uvedl, že cílem je rovněž snížit náklady na obnovu.

Šafařík poukázal na to, že mezi lety 2015 až 2022 byly výnosy související s výkonem práva myslivosti 2,28 miliardy Kč, zatímco náklady na ochranu proti působení zvěře na kultury a mladé lesní porosty byly 3,94 miliardy Kč. Doplnil, že podnik za poslední tři roky postavil 17.000 kilometrů oplocení.

Už dříve Šafařík uvedl, že zdravotní stav lesů obnovených po kůrovcové kalamitě je vinou přemnožené zvěře špatný a podnik rozhodl o nezbytném snižování stavů. Nelze to ale podle něj dělat pouze prostřednictvím nájemního vztahu. Převzetím honiteb do vlastní režie chce podnik také zvýšit odolnost lesů nebo zvýšit podíl přirozené obnovy po kalamitách.

Místopředseda zemědělského výboru Petr Bendl řekl, že snižování stavu zvěře je důležitý úkol Lesů ČR. Upozornil na zprávu z roku 2015 Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, která uvádí, že 35 procent stromků do výšky 1,3 metru je poškozeno okusem zvěří. U listnatých stromů je to 45 procent. Zpráva uvádí, že lesy ve vlastnictví státu vykazují téměř dvojnásobnou míru poškození než soukromé, obecní nebo církevní lesy.

Poznamenal, že sice nezná poslední údaje, ale nemyslí, že by se situace zlepšila. "Očekávám, že vedení Lesů ČR s tím něco zásadního udělá," řekl. Pokud se situace nezlepší, je podle něj ohrožena ekonomika Lesů ČR i ekologická stabilita v přírodě. Uvedl, že do nájemních smluv na honitby by se měla snaha o snižování stavů zvěře promítnout. "Ukazuje se, že výnosy z pronájmů honiteb zdaleka nepokryjí škody napáchané zvěří," dodal s tím, že škody jsou každoročně v řádu miliard Kč.

Aktuálně Lesy ČR spravují 968 honiteb na 976 115 hektarech. V režii je nyní 122 honiteb, v pronájmu 846.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

1.2.2023 06:29
Sníží stavy zvěře a vlci , rysi a medvědi nebudou mít co žrát :-)
Holt stát bude muset zadotovat vyšší stavy ovcí a krav na pastvinách a naoko i ploty a granule pro psy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.2.2023 07:31 Reaguje na Petr Pekařík
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.2.2023 06:21 Reaguje na Petr Pekařík
ať si majitelé stád pořídí osli....https://zvirecizpravy.cz/osel-prepere-hyenu-i-vlka-podivejte-se-proc-ho-rada-farmaru-najima-na-hlidani-ovci/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=872200&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.2.2023 14:50 Reaguje na Petr Pekařík
1*
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

1.2.2023 09:16
Ochrana stromků a pěstební zásahy se dělaly i za císaře pána. V chudé Keni se ochrana stromků provádí také, a přitom lov je tam zakázán, takže z něj nemají ani ň. ( Arabuko Sokoke Forest) Jsou tam mimo jiné sloni a buvoli. Ale šelmy tam nejsou.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.2.2023 09:18
V produkčních lesích je přezvěřeno. Zejména černou, která zbourá ploty a spárkatá to dokončí a sežere výsadbu. Tak je to rozumné.
V cenných lesích by se měly vyhlásit Národní parky, protože tam se lesy ČR chovají podobně jako ta zvěř. Těží plošně s málo výstavky, frézují plochy pasek, udržují výsadby herbicidy....
Odpovědět
DA

DAG

1.2.2023 09:31
No to jsem zvědavý. LČR zatím se vším co začali, tak to poděla..
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.2.2023 18:24
Je vidět, že s novým vedením přichází nové myšlení. Vybijeme zvěř a nebude
třeba stavět oplocenky. Na vysokou se budeme chodit koukat do ZOO a vlci budou žrát domácí zvířata. Uspoří se na stavbě oplocenek a na nábojích
do pušek, protože nebude co střílet. Nebude třeba zvěř přikrmovat a
stavět přezimovací obůrky. Jak krásně tu bude bez zvěře, která rozbíjí
drahá autíčka a okusuje hlady co nemá. Říká těm pánům ještě něco letnina,
seno, jadrné krmivo, kaštany, žaludy, krmná řepa atd. v krmelcích, aby
zvěř neokusovala stromy? Tak si naposledy ještě zastřílejí a potom už
jenom na střelnici a v cizině, kde nevládnou pitomci.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.2.2023 14:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Nedostatek krmení pro zvěř není tím, že by myslivci přestali využívat zdroje ke přikrmování.
Je to způsobeno tím, že zemědělci přestali pěstovat pícniny a provozovat intenzívní i extenzívní travní porosty pro zelená krmení hospodářských zvířat a vesničané zrušili malochovy králíků a dalších zvířat, pro které obsíkali okraje cest a lesů a udržovali tam tak od jara po podzim kvalitní jemné trávníky. A zvěř tak ztratila většinu své předchozí pastvy.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.2.2023 21:18
Pro lesy dobré, pro myslivce blbé.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.2.2023 06:19
problém nejsou náklady ale velká diferenciace přístupů k honitbám, čímž se stává péče v lesním hospodářství neudržitelný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist