https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesy-cr-z-tendru-2021-podepsaly-vetsinu-smluv-nejvic-ma-uniles
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR z tendru 2021+ podepsaly většinu smluv, nejvíc má Uniles

25.11.2020 00:28 | PRAHA (ČTK)
Do tendru 2021+ se přihlásilo 36 firem, k datu uzávěrky 16. září podaly 190 nabídek.
Do tendru 2021+ se přihlásilo 36 firem, k datu uzávěrky 16. září podaly 190 nabídek.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dosud z pětimiliardového lesnického tendru 2021+ uzavřel smlouvy na 25 z 29 soutěžených jednotek. Nejvíc, 12 smluv, podepsala těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Na druhém místě je s pěti podepsanými smlouvami firma Kloboucká lesní. Vyplývá to z dat, která ČTK získala k dosud uzavřeným smlouvám. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.
 

Podnik předpokládá, že zbývající čtyři smlouvy by měly být podepsány do začátku prosince, řekla ČTK mluvčí Eva Jouklová. Žádná ze soutěžených jednotek není na rozdíl od minulosti napadena u antimonopolního úřadu. V tendru 2021+ je odhadovaná hodnota lesnických prací 4,5 miliardy korun a objem dřeva k těžbě je šest milionů metrů krychlových.

Letošní nabídnuté ceny podle Jouklové vyznívají pro podnik výhodněji než loni. Na rozdíl od minulosti se soutěžil menší objem prací. Souvisí to s novou strategií Lesů ČR, kdy se kvůli zvládnutí kůrovcové kalamity podstatně víc snaží využívat vlastní pracovníky i techniku a podle potřeby je kombinovat s kapacitami dodavatelů.

Do tendru 2021+ se přihlásilo 36 firem, k datu uzávěrky 16. září podaly 190 nabídek. Z nabídek podle tehdejšího zjištění ČTK vyplynulo, že Uniles dal nejlepší nabídku na 12 jednotkách, a měl tak možnost získat 12 kontraktů, což se naplnilo. I u ostatních jednotek byly dosud uzavřeny smlouvy jen s firmami, co se na nich umístily jako první. Jediné hodnotící kritérium byla po splnění kvalifikačních požadavků nabídnutá cena.

Firma Uniles již dříve uvedla, že obhájila pozici z předchozího soutěžního období, kdy měla 11 zakázek, takže jí objem zakázek u Lesů ČR pro roky 2021 až 2025 zůstane téměř na stejné úrovni. "Nelze říct, že bychom převrátili trh. Rozhodně nejde o nějaké dominantní postavení či posílení vlivu, i po tomto tendru budeme patřit mezi úzkou špičku největších tuzemských lesnických firem," uvedl výkonný ředitel Unilesu Petr Jelínek.

Vedle Unilesu a Kloboucké lesní si zbývajících osm podepsaných jednotek rozdělilo sedm firem. Na čtyřech dosud nepodepsaných jednotkách dala nejlepší nabídku společnost Aclesia. Loňský vítěz tendru 2020+, těžařská skupina Petra z Hodonína, letos nemá na žádné jednotce nejlepší nabídku. Loni podepsala kontrakty na deseti z 54 soutěžených jednotek.

Vítězné firmy začnou pro Lesy ČR pracovat od ledna 2021. Zakázky v tendru 2021+ Lesy ČR rozčlenily do tří typů podle toho, jak dané území zasáhla kůrovcová kalamita. Uniles uspěl ve všech třech typech. Podal taky ze všech soutěžících jednoznačně nejvíc nabídek, z 29 jednotek dal nabídku na 25.

Soutěž 2021+ se týká těžby na 188.012 hektarech lesa, což je asi 16 procent všech lesů ve správě LČR. Ročně se počítá s těžbou 1,2 milionu metrů krychlových dřeva a zalesněním 1534 hektarů. Na 28 jednotkách Lesy ČR uzavřou pětileté kontrakty, na jedné jednotce roční.

Tendr 2021+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na téměř pětině území Lesů ČR. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

25.11.2020 00:22
Názorný příklad, že Babiš má podchyceno všechno. Nechápu, jak může firma vlastněná státním úředníkem nebo jeho rodinným příslušníkem, dostat zakázku od státní instituce.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.11.2020 07:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Babiš si z této země i EU udělal jednu velkou dojnou krávu a dokud bude u moci a bude co ničit, tak nepřestane.... zvlášť když mu v tom ovčané nebrání....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.11.2020 08:07 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Problém je v tom, že celá řada občanů pořád slyší na to, že stát se má řídit jako firma. Babiš ale nějak zapomněl říct, že jeho firma ročně dostane na dotacích asi dvě miliardy, přičemž řada těch dotací byla získána podvodem. Státu nikdo žádné dotace nedá a co si dneska prohospodaříme, o to míň budeme mít v budoucnu. Jenže to koblihářům nikdo nevysvětlí, protože je to nad rámec jejich chápání. Když jim stát pošle pět tisícovek před vánocemi nebo pár kontaminovaných jednorázových roušek, jsou spokojeni a nezajímá je, že to zaplatili ve svých výdajích.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.11.2020 11:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bohužel je to jak píšete..
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.11.2020 08:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Čau lidi, takže dneska sem se dočetl, že naše firma vyhrala tu zakázku na lesy. Neni to pravda. Neni. Pane redaktore proč lžete. Proč nenapišete kdo vás platí. Kalousek. Proč to nenapišete? Lex Babiš, opozice, nechte si změřit íkvé. Je to kampaň, ti udavači z Bruselu. Zdechovský. Udavači jsou to, piráti. Udavači... Takže nelžete
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.11.2020 07:02
Tak to vypadá, když vládne premiér v totálním střetu zájmů.... to se pak není čemu divit, že vláda bráni snahám změnit fungování LČR a lesnictví jako celek... kdo by pak dohrával obří státní zakázky na likvidaci ČR pro Agrofert, že?

Podle Babiše je evidentně třeba těžit, těžit, a zase těžit a pak taky uměle zalesňovat, aby se Agrofertu dobře vydělávalo.....

Celá tato země je jen rukojmím pro Babiše a jeho osobní zájmy... zničí naše lesy, ale celá ČR jen přihlíží a nic se neděje... tráví naše řeky, ale jen se tak maximálně brble v hospodách.... LHOSTEJNOST A POKRYTECTVÍ VĚTŠINY OBYVATEL ČR JE JIŽ OPRAVDU POVĚSTNÁ!

TEN KDO SI SVOJÍ ZEMĚ NEVÁŽÍ, TAK O NI PŘIJDE.... A TO SE PRÁVĚ DĚJE... JAK V LESÍCH, TAK TŘEBA NA BEČVĚ..... BRAVO!!!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2020 11:08 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Bohužel to nezačalo Babišem ... tím to jen vyvrcholilo ... prozatím. :-/
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.11.2020 11:39 Reaguje na Svatá Prostoto
To máte samozřejmě pravdu. Babiš ale hovadství a nenažranost pozvedl na novou, dříve netušenou úroveň :(
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.11.2020 13:48 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Bohužel máte pravdu. Nečasovu vládu položily nezdaněné kabelky jeho milenky, Babiše nepoloží ani podvodně získané dotace v řádu stovek miliónů korun, případně tisíce mrtvých v koronavirové epidemii.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.11.2020 17:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tisíce mrtvých má na triku koronavirus SARS-VoC-2 a Petr Fiala, předseda ODS co mu dali za pravdu odpůrci protipandemických opatření, opatření proti kterým Fiala brojil 21.8.2020 ve Forum24.cz takto: "21.8.2020 :
„Opatření jsou nesmyslná a zbytečná. Není žádný důvod pro to, aby se plošně zaváděly roušky. Toto říká řada odborníků. Čísla jsou pozitivní. Nejde o počty nakažených, ale o počet lidí, u nichž má onemocnění vážný průběh, jde o smrtnost. Všechna tato čísla jsou lepší a lepší! A vláda přichází s plošným opatřením, které všechny otravuje. Takže se ptám: Proč? Komu to slouží? A čeho tím vláda chce dosáhnout? Ochrany zdraví určitě ne.“
9.září 2020 tomu ještě pan přeseda nasadil korunu a veřejně dodal, že : „Znovuzavedení plošných opatření je bohužel dalším fatálním selháním vlády“.
Takže Babiše to skutečně nepoloží.
Zdroj citace: Forum24.cz, 21.8.2020.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.11.2020 16:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Obraťte se na svého dědečka a tatínka, ti Vám to vyzvonili a vyřvali na náměstích.
Poznámka: Ušetřete si vykřikování,že jsem komunista, nejsem ani bývalý, jsem celý život sledovaný StB (od roku 1949, kdy jsem byl po prve vyslýchán), jako element, svým rodinným původem, nepřátelský budování komunismu, socialismu, ale dnes i takového toho dnešního kapitalismu a kdo ví zda nejsem sledován i BIS, přesto že jsem jen, už přestárlým důchodcem.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

25.11.2020 08:02
To jsem rád, že o státní lesy je tak dobře postaráno. Nebo o A.B? Hlavně aby v nich byli vlci. Stromy ani nemusí. S ekologismem na věčné časy a nikdy jinak!
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.11.2020 17:04 Reaguje na Michal Ukropec
Amen.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist