https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lesy-vysociny-se-kvuli-suchu-a-smrkum-zhorsuji-nejrychleji-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy Vysočiny se kvůli suchu a smrkům zhoršují nejrychleji v ČR

16.8.2018 13:10 | TELČ (ČTK)
Stav lesů na Vysočině se kvůli suchu zhoršuje asi nejrychleji v Česku, i kvůli vysokému zastoupení smrků. Ilustrační snímek.
Stav lesů na Vysočině se kvůli suchu zhoršuje asi nejrychleji v Česku, i kvůli vysokému zastoupení smrků. Ilustrační snímek.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Stav lesů na Vysočině se kvůli suchu zhoršuje asi nejrychleji v Česku, i kvůli vysokému zastoupení smrků. Oslabené stromy se nedokážou bránit kůrovci, který je likviduje. Ve státních lesích pracovníci za letošních prvních sedm měsíců vytěžili 303.500 metrů krychlových kůrovcového dřeva, o 40 procent víc než loni za rok. Prognóza je špatná, řekl dnes ředitel krajského ředitelství Lesů ČR Jan Sovák na tiskové konferenci v lesích u Telče. Podobnou situaci podle něj lesníci na Vysočině nepamatují.
 

Na Vysočině je necelých 40 procent státních lesů, zbývající patří soukomníkům a obcím. V příštím roce bude podle odhadů lesníků celkově na Vysočině potřeba vytěžit pět milionů metrů krychlových dříví poškozeného kůrovcem, tedy stejný objem jako loni u všech vlastníků lesa v zemi. "A to je střízlivý odhad," řekl Jiří Groda z úseku lesního a vodního hospodářství Lesů ČR. Odbyt na dřevo chybí, trh je přesycený.

Kraj Vysočina kvůli lesům svolal tento týden krizový štáb. "Na Vysočině už dávno přesáhlo řešení aktuálního problému s kůrovcem možnosti kraje. Hrozí absolutní rozpad lesního hospodářství," uvedl dnešní v tiskové zprávě hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD). Uvedl, že podle odhadu odborníků bude likvidace kůrovcové kalamity na Vysočině stát pět miliard korun a desetkrát víc na území celé republiky. Podle hejtmana už nejde jen o problém vlastníků lesů. "Vláda by měla začít hledat rezervy, ze kterých budeme moci vlastníkům lesů hradit náklady nejen na odtěžení, ale i na novou výsadbu a péči o les," uvedl.

Sucho má na Vysočině o něco větší dopad než jinde kvůli většímu zastoupení mělce kořenících smrků. "Tady je rámci republiky smrku opravdu nejvíce. Zhruba 65 procent," řekl Sovák. Podle Grody bylo sázení smrků na Vysočině před sto lety vzhledem k tehdejším klimatickým podmínkám v pořádku. "Dnes hynou," uvedl. V posledních letech už lesníci vysazují pestřejší skladbu dřevin. "Nejsme schopni teď predikovat, které porostou, protože neumíme říci, kolik vláhy bude padat," řekl Groda.

Na severní Moravě jsou lesy postiženy delší čas. Na Vysočině se zhoršují od roku 2015, kdy začalo být sucho. Sovák uvedl, že před tímto rokem byla na území krajského lesního ředitelství běžná těžba kůrovcového dřeva okolo 10.000 metrů krychlových. Nejpoškozenější jsou zřejmě lesy na Třebíčsku, rychle se zhoršují kolem Telče i jinde v kraji. "O něco lepší situace je v oblasti Ždárských vrchů, částečně Pelhřimovska, ale tam už je velký otazník," řekl Sovák.

Souše lesníci nechávají stát, protože z nich už kůrovec nevylétává. Těží čerstvě napadené stromy. Pak je musí chemicky ošetřit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

16.8.2018 14:44
Což takhle přidat ještě něco z nedávno "odborníky" tvořeného populistického seznamu o nutnosti zachovat a vysazovat původní druhy a nejen stromů v krajině. Za škody páchané na krajině a životním prostředí by měl někdo nést přímou odpovědnost. A tím nemyslím pouze škody na "dřevní hmotě". A politici v dočasných politicko-manažerských funkcích nesmyslnými nápady jen perlí. Ale dopady jejich ranních nápadů jsou na dlouhá desetiletí.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist