https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/litomericke-muzeum-nabizi-pohled-na-orchideje-ceskeho-stredohori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Litoměřické muzeum nabízí pohled na orchideje Českého středohoří

17.1.2019 17:01 | LITOMĚŘICE (ČTK)
Muzeum chce prostřednictvím výstavy upozornit veřejnost na to, že za krásou orchidejí nemusí lidé cestovat do exotických krajin. Na ilustračním snímku prstnatec májový.
Muzeum chce prostřednictvím výstavy upozornit veřejnost na to, že za krásou orchidejí nemusí lidé cestovat do exotických krajin. Na ilustračním snímku prstnatec májový.
Litoměřické muzeum nabízí návštěvníkům pohled na orchideje Českého středohoří. Dnes otevřená výstava láká na pestrou škálu květin, které se v lokalitě vyskytují, a ukazuje i přehled těch vyhynulých. Součástí doprovodného programu jsou přednášky a botanické exkurze.
 

Muzeum chce prostřednictvím výstavy upozornit veřejnost na to, že za krásou orchidejí nemusí lidé cestovat do exotických krajin. "Stačí se vypravit třeba jen za město. Jedno z nejvýznamnějších území jejich výskytu se nachází přímo u Litoměřic, jde o národní přírodní památku Bílé stráně u Pokratic," řekla kurátorka výstavy Daniela Linková.

Výjimečnou druhovou pestrost strání dokládá podle Linkové například množství motýlů zde žijících, přírodovědci objevili na 937 druhů. "Z orchidejí, které jsou nyní naším předmětem zájmu, bychom na Bílých stráních mohli nalézt například vstavač nachový, pětiprstku hustokvětou nebo tořič hmyzonosný," uvedla kurátorka.

Fotografie ukazují i další místa výskytu daných rostlin v Českém středohoří a vystaveny jsou také části orchidejí už vyhynulých.

Součástí výstavy, která trvá do 24. března, jsou tři exkurze do přírody. "Ta první se uskuteční 23. března a ještě v rámci ní lidé orchideje neuvidí, ty totiž začínají kvést až začátkem května. Na procházce po přírodní rezervaci Loužek botanik Karel Nepraš ukáže jarní druhy rostlin," řekla kurátorka. Další program výstavy včetně komentované prohlídky pro děti najdou zájemci na stránkách muzea.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist