https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/lovci-z-cele-evropy-ulovi-na-osoblazsku-stovky-divokych-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lovci z celé Evropy uloví na Osoblažsku stovky divokých zvířat

13.11.2018 00:40 | BOHUŠOV (ČTK)
Lovci z celé Evropy přijíždějí každý rok v lovecké sezoně na Osoblažsko, kde ve dvou honitbách farmy Josef Vendolský uloví stovky kusů zvěře. / Ilustrační foto
Lovci z celé Evropy přijíždějí každý rok v lovecké sezoně na Osoblažsko, kde ve dvou honitbách farmy Josef Vendolský uloví stovky kusů zvěře. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Lovci z celé Evropy přijíždějí každý rok v lovecké sezoně na Osoblažsko, kde ve dvou honitbách farmy Josef Vendolský uloví stovky kusů zvěře. Zájem o poplatkový lov roste, a tak se většinou podaří prodat všechna zvěř, kterou má farma v plánu odlovit. Řekl to majitel farmy Josef Vendolský.
 

Farma má pronajaté dvě honitby o celkové výměře přibližně 2600 hektarů. Mezi nabízenou zvěří jsou hlavně srnci a daňci, ale také mufloni a divočáci. Ceny se pohybují od několika stovek například za srnu až po desetitisíce, u medailových kusů daňka je cena poplatkového odlovu až 70.000 korun.

Vendolský řekl, že zhruba polovinu klientů tvoří cizinci. Hosté z ciziny jezdí například ze Švédska, Belgie, Rakouska nebo Slovenska.

Osoblažsko patří k oblastem s nejméně znečištěným životním prostředím v zemi a s panenskou přírodou, kde se zvěři daří. Rodinná farma, která se zaměřuje na rostlinnou výrobu, tomu napomáhá i zvláštním osevním postupem. Farma se zabývá pěstováním tradičních zemědělských komodit, jako je pšenice, ječmen, řepa, řepka, kukuřice, brambory nebo hrách, a v druhé části pěstuje ovoce - hlavně jablka, hrušně, třešně a švestky.

"Zvěře máme dost. Rozbili jsme velké lány a protkali jsme je spoustou biokoridorů, a tím pádem ta zvěř má ideální podmínky pro přežití. Samozřejmě máme i moc mokřadů a takových rybníčků. Se stavy zvěře problém nemáme, jenom doufejme, že se k nám nenastěhují vlci a medvědi," řekl Vendolský.

Nákaza prasečím morem se této oblasti vyhnula. Stavy divočáků jsou ale teď podle farmáře díky povolenému odstřelu v optimálním stavu. "Protože se povolil jakýkoliv odlov veškeré černé zvěře, ať je to bachyně, sele, lončák, kňour, tak se podle mě stavy snížily. Není divočáků už tolik. Nějaké škody ještě dělají, ale je to, myslím si, v takovém optimálním stavu, nejsou přemnožení," řekl Vendolský.

Firma dodává zvěřinu výkupním organizacím, které ji dál zpracovávají, ale chystá se ji prodávat i restauracím. "Už jsme vybudovali bourárnu. Čekáme jen na kolaudaci a budeme moct dodávat i do restaurací," řekl Vendolský.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KZ

Karel Zajíc

12.12.2018 22:05
PARADOX našeho státu: Evidentně méně aktivně lovících myslivců = více divočáků a naopak. Stavy divočáků není možno více snížit, protože jejich přírůstky jsou tak vysoké, že současný počet aktivně lovících myslivců to už nezvládne. Jenže v republice nuceně zahálí další tisíce potenciálních lovců, kteří vlastní všechno to drahé vybavení a lovecký lístek, jen se nemůžou dostat do žádného mysliveckého spolku. Tam jsou jejich žádosti v 99 procentech případů "vyřízeny" tím, že jim odepíší, že nikoho nepřijímají apod.. Dokonce je tak nakládáno většinou i s těmi myslivci, kteří nevlastní jen potřebné zbraně, ale jsou dokonce vlastníky několika hektarů půdy na kterých vznikají škody od divočáků v místě, kde tohoto vlastníka(myslivce) nechtějí přijmout! Myslivost se tak stala velice levnou, přitom prestižní zábavou pro všechny myslivce, kteří se v minulosti dokázali upíchnout do některé společenstevní honitby. A jejich zábava je má stát co nejméně peněz bez ohledu na to, jak velké škody zvěř činí ostatním spoluobčanům na polích, nebo lesích... Proč stát platil drahé odstřelovače a proč má stát rozdělovat miliony korun jako zástřelné mezi spokojené koníčkáře, když tu máme další velkou skupinu myslivců/lovců, kteří by velmi rádi vyrazili lovit divočáky zcela zadarmo? Ano, stovky až tisíce dalších lovců by stříleli přemnožené divočáky zadarmo, kdyby jim v tom nebránili ti myslivci, kteří si už berou státem vyplácené zástřelné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist