https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/macron-se-snazil-v-marseille-presvedcit-levicove-volice-durazem-na-ekologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Macron se snažil v Marseille přesvědčit levicové voliče důrazem na ekologii

17.4.2022 02:04 | MARSEILLE (ČTK)
Macron slíbil větší nasazení vlády v boji proti klimatickým změnám. Chce, aby se Francie stala první velkou rozvinutou ekonomikou, která se zbaví spotřeby ropy, plynu a uhlí. Vyjádřil naopak podporu jádru či vodíku.
Macron slíbil větší nasazení vlády v boji proti klimatickým změnám. Chce, aby se Francie stala první velkou rozvinutou ekonomikou, která se zbaví spotřeby ropy, plynu a uhlí. Vyjádřil naopak podporu jádru či vodíku.
Foto | Kremlin.ru / Wikimedia Commons
Francouzský prezident Emmanuel Macron, který bude v druhém kole prezidentských voleb usilovat o znovuzvolení, uspořádal volební mítink v Marseille. V projevu usiloval o hlasy levice a jeho velkou část věnoval ekologii.
 

Slíbil větší nasazení vlády v boji proti klimatickým změnám a shrnul již přijatá opatření. Macron chce, aby se Francie stala první velkou rozvinutou ekonomikou, která se zbaví spotřeby ropy, plynu a uhlí. Vyjádřil naopak podporu jádru či vodíku.

V Marseille je poslancem Jean-Luc Mélenchon, šéf levicové Nepodrobené Francie (LFI). Mélenchon v prvním kole prezidentských voleb skončil před týdnem třetí s více než 20 procenty preferencí. Podle odborníků se Macron musí pokusit získat tyto levicové voliče, kteří jsou často kritičtí vůči jeho vládnímu působení, aby si zvedl šance na vítězství v druhém kole. Právě ekologie je jedno z klíčových témat pro příznivce levice. Macron zmínil, že příští premiér bude přímo zodpovědný za "ekologické plánování", což je téma, o kterém často mluvil právě Mélenchon.

Stávající prezident sliboval zlepšení životních podmínek pro mladé a ve čtvrtích na periférii velkých měst. Macron připomněl, že v Marseille má mnoho lidí migrační původ. "Chci, abych příštích pět let bylo ve znamení naprosté přeměny," řekl Macron před stovkami příznivců, kteří skandovali hesla jako "dalších pět let".

Ve zhruba 30 francouzských městech se včera uskutečnily demonstrace proti krajní pravici, které organizují odbory a organizace na ochranu lidských práv. "Ani jeden hlas pro Marine Le Penovou," skandovali demonstranti v Paříži, kde se podle ministerstva vnitra sešlo na 9000 lidí. Podle organizátorů by úspěch političky ohrozil právní stát i sociální jistoty.

Protesty, které jsou nepřímo zaměřené proti ní, označila Marine Le Penová za "hluboce nedemokratické". "Francouzům je podle mého názoru nepříjemné pozorovat, jak je v ulicích skrze demonstrace zpochybňována jejich volba," řekla Le Penová, která vedla kontaktní kampaň v départementu Eure-et-Loir. Při setkání s voliči v malé obci Saint Rémy-sur-Avre Le Penová prohlásila, že by vedla Francii "jako matka od rodiny" a v prezidentském úřadu by chránila ty nejslabší.

Voliči kandidátce na prezidenta popisovali své problémy, například zhoršující se stav veřejné dopravy.

V průzkumech veřejného mínění si udržuje Macron náskok. Podle včera zveřejněné sondáže od agentury Ipsos-Sopra Steria by hlas dalo stávajícímu prezidentovi na 55,5 procenta respondentů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

17.4.2022 06:05
Přál bych Francouzům někoho jiného, než mamánka.
Odpovědět
va

vaber

17.4.2022 08:18
Evropa nemá žádného lídra, jsou tam jen figurky,
snad je volby smetou tam kam patří
Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.4.2022 10:13 Reaguje na vaber
Obávám se, že ani Marie Le Pen nemůže současnou situaci Francie, natož EU, nijak výrazně zvrátit.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.4.2022 11:34 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

17.4.2022 18:30 Reaguje na Jakub Graňák
Víte, co se opravdu děje ve Francii? Myslíte si, že to tehdejší prohlášení generálů přišlo jen tak pro nic za nic? Marie Le Pen je trochu jiný level než Okamura a to, že by byla lepší než Macron, je bez diskuze. Otázkou ovšem je, zda by se to líbilo Bruselu, či spíše USA.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.4.2022 18:51 Reaguje na pavel peregrin
A Vy to víte? Odkud? Neděje se tam nic jiného, než že sklízí plody své imperiální historie a s tím neudělá nic ani tahle novodobá Johanka z Arku. Populističtí oportunisti nikde na světě nic pozitivního nepřinesli. Jestli máte dojem, že ještě vyšší míra protekcionismu je zbaví sociálních problémů spojených s jejich minulostí, jste vedle.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.4.2022 09:07 Reaguje na Jakub Graňák
Odpověděl p. Krásenský. Není třeba nic dodat.Bohužel.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

18.4.2022 13:20 Reaguje na pavel peregrin
Hmm, tak to je panečku argument. To vám tu Lepenku ze srdce přeju, jenom tu pak nekvičte, jak vás ruinuje protekcionismem motivovaný laciný dovoz potravin z Francie
Odpovědět
JH

JH

18.4.2022 19:29 Reaguje na pavel peregrin
Jestli myslíte, že kontroverzní kamarádi Putina jsou nějakým přínosem, tak jste to vy kdo potřebuje dospět.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

19.4.2022 06:32 Reaguje na pavel peregrin
Pelegríne, Pelegríne. Ty jsi určitě na gymplu studoval Fráninu a denně hltáš jejich média.
https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/media_ve_svete/zapadni_evropa/francouzska_media.html
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.4.2022 18:35 Reaguje na Jakub Graňák
Kubíku,až vyrosteš a dospěješ snad pochopíš,že je všechno jinak než si představuješ.Snad
Odpovědět
DA

DAG

18.4.2022 13:10 Reaguje na karel krasensky
Jasně všechno řídí židozednářská lóže😆 že vy s panem peregrinem preferujete politiky kteří jsou diktátorští. Asi neradi rozhodujete sami za sebe a chcete, aby vás někdo řídil😉
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.4.2022 14:14 Reaguje na DAG
No, že by zrovna Macron, jakožto eurokádr nej kalibru, nikoho nechtěl řídit a nikomu kecat do života ... to jako fakt?

Tím nijak nehájím Marušku, to je taky dobrej exemplář, ale s tím kecáním lidí do života, to je teď v Evropě vyloženě standard, jednotliví protagonisté se liší jen v tom, co je to jejich "vyšší dobro", ale na pokoji lidi nehodlá nechat nikdo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.4.2022 10:07
Takže místo racionálního přístupu opět podlézání zelené pakáži.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.4.2022 14:15 Reaguje na Viktor Šedivý
Ale no tak ... jsou to volby:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist