https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/medved-se-vratil-na-vsetinsko-poranil-berana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvěd se vrátil na Vsetínsko, poranil berana Aktualizováno

24.10.2018 14:44 | VSETÍN (ČTK)
Při setkání s medvědem by ale lidé neměli panikařit. Snímek z fotopasti.
Při setkání s medvědem by ale lidé neměli panikařit. Snímek z fotopasti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Šelmy.cz
Medvěd, který se od září pohybuje ve Zlínském kraji, se vrátil na Vsetínsko. Ve vsetínské části Semetín dnes ráno poranil berana, řekl Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.
 

"Škody nebyly nijak rozsáhlé. Medvěd pouze poranil jednoho berana a dostal se do chléva, ale naštěstí další ovce zůstaly ušetřené od škod," uvedl Bojda. Medvěd dosud v kraji rozsápal více než dvě desítky ovcí, také kozy a kohouta. Ničí také včelíny.

Mladé, asi čtyřleté zvíře se pohybuje po velkém území, nejdříve se vyskytovalo na Vsetínsku, poté na Zlínsku, v posledních dnech zejména u Rajnochovic na Kroměřížsku. Vsetínská radnice dnes vyzvala obyvatele ke zvýšené obezřetnosti a zajištění majetku a zvířat zejména v okrajových částech města. "Případné zahlédnutí jeho dalšího pohybu nahlaste na státní nebo městskou policii na telefonním čísle 158 a 156," uvedla mluvčí radnice Alexandra Buršíková.

Při setkání s medvědem by ale lidé neměli panikařit. "Stačí začít opatrně couvat a poté v klidu odejít. V minulosti se ještě nestal případ, že by medvěd bezdůvodně zaútočil na člověka," uvedl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Medvěd pohybující se v kraji se chová netypicky, chodí do blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost. Ochránci přírody upřednostňují odchycení medvěda a jeho umístění do zoologické zahrady, oslovili proto řadu zahrad. Zvíře by do konce roku mohlo být umístěno do záchranné stanice pro handicapované živočichy v Temelíně, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. "Jedná se o jedinou záchrannou stanici v ČR, která takovou možnost umožňuje. Podmínky pro přijetí a dočasné držení velké šelmy jsou ve stanici sice vhodné, ale v žádném případě zde není možný dlouhodobý pobyt takového zvířete. Jeho umístění v Zoo Hluboká pak nepřipadá vůbec v úvahu," sdělili dnes ČTK zástupci zahrady. Vypuštění zvířete ve volné přírodě reálné není.

Medvěda původně chtěli odchytit starostové čtyř obcí na Vsetínsku společně s ochránci přírody, dovezli kvůli tomu i odchytovou klec ze Slovenska, do terénu ji dali ve čtvrtek. Později si vzal případ na starosti Zlínský kraj. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) však není vyloučené, že zvíře zaútočí na člověka. Kraj proto spíše preferoval odstřel medvěda a zažádal o povolení k odstřelu.

Starosta obce Oznice, který klec společně s Bojdou ze Slovenska přivezl, původně tvrdil, že ji zavře a z terénu odveze, když akci převzal kraj. Bojda dnes uvedl, že klec je pořád na místě, čekají však na informace krajského odboru životního prostředí, jestli je možné v odchytu pokračovat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist