https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/michel-veri-ze-se-eu-jeste-pred-summitem-dohodne-o-sankcich-na-ruskou-ropu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Michel věří, že se EU ještě před summitem dohodne o sankcích na ruskou ropu

26.5.2022 01:30 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Předseda Evropské rady Charles Michel vyjádřil přesvědčení, že se zemím EU podaří dosáhnout dohody o ropných sankcích vůči Rusku ještě před mimořádným summitem plánovaným na pondělí a úterý. Přijetí sankcí v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zatím blokuje Maďarsko. Podle některých diplomatů přitom vzhledem k maďarskému postoji není příliš pravděpodobné, že by se během tohoto týdne povedlo najít shodu.
 

"Jsem stále přesvědčen, že jsme schopni tuto otázku vyřešit před dalším zasedáním Evropské rady, které je plánováno na pondělí a úterý v Bruselu," prohlásil Michel při své dnešní návštěvě Stockholmu.

Evropská komise v rámci šestého balíku sankcí za pokračující ruskou válku na Ukrajině navrhla do konce roku zcela ukončit dovoz ropy z Ruska. To ale s odvoláním na ekonomické dopady takového embarga Maďarsko odmítá.

Premiér Viktor Orbán ve čtvrtek podle agentury Reuters uvedl, že otázku ropy by neměl řešit unijní summit začínající příští pondělí, neboť do té doby patrně nebudou vyslyšeny všechny maďarské požadavky týkající se zejména investic do ropné infrastruktury. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová týž den při návštěvě Světového ekonomického fóra v Davosu médiím řekla, že nechce vzbuzovat "falešná očekávání", a vyloučila, že by mohli dohody dosáhnout lídři přímo na summitu.

V předběžném návrhu závěrů vrcholné schůzky se zmínka o sankcích či embargu na dovoz ropy neobjevuje, hovoří se v něm pouze o co nejrychlejším ukončení závislosti na všech ruských energiích.

Komise minulý týden navrhla způsob, jak mohou členské země pomocí unijních fondů urychlit odchod od ruské ropy či plynu. Maďarsko doufalo, že Brusel v tomto návrhu vyjde vstříc jeho požadavkům, podle Orbána byl však málo konkrétní. Budapešť vyčíslila potřebu investic do ropné infrastruktury na 15 až 18 miliard eur (zhruba 370 až 440 miliard Kč), komise ve zmíněném balíčku nabídla v přímých dotacích pouze zlomek této částky. Ta je navíc vázána na fond obnovy, k němuž Maďarsko kvůli nevyřešeným problémům s možnou korupcí stále nemá přístup.

Vyjednávání sice stále pokračují, někteří diplomaté jsou však skeptičtí k možnost rychle dosáhnout dohody. Část z nich hovoří o variantě, při které by se ropné embargo oddělilo od zbytku sankčního balíčku. S tím však s odkazem na zásadní význam dovozu ropy nesouhlasí komise i některé státy včetně Česka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.5.2022 06:25
Ukazuje se, že model EU je v době krizí zcela nevhodný. Jako vždy se ďábel skrývá v detailech.
Z pohledu státoprávního uspořádání je vytvořený model na hony vzdálený potřebám reagovat pružně na závažné a rychlé změny situace - zde válka na Ukrajině a dominance agresora jako dodavatele energií do EU.

Dokonce ani v případě přímého vojenského ohrožení nemá EU vlastní mechanismy obrany a hrdinně se schovává za sukně NATO. Což jsou zejména USA, které budou sledovat zejména vlastní americké a nikoli evropské zájmy.

A protože federalizace EU naráží na odpor některých zemí, včetně ČR, zůstane asi u zcela nevhodného současného modelu. Ten je však zoufale nedostatečný právě v takových situacích jako prožíváme dnes. Jediná malá země EU může blokovat dohodu mezi zbývajícími 26 zemí sedmadvacítky EU.
S takovou daleko nedojdeme.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.5.2022 06:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
oučasný model EU je pitomost. S ohledem na rozdílné zájmy a názory jednotlivých zemí k stoprocentní shodě ani dojít nemůže. Jiné priority bude mít rybář odněkud z Francie, jiné zase horal z Rakouska. A vytvoření euronároda, jak si to přejí sociální inženýři z Brusele je jedna z největších pitomostí, jaké je napadly. Vždycky budou existovat určité zájmové skupiny, ale vytvoření euronároda poskytne klice v Bruseli větší pravomoci. A o to jim jde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 07:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nikdo nevytváří žádný euronárod. Naopak, EU silně podporuje etnickou a národní kulturu.
Unie není od toho, aby řešila rybáře ve Francii nebo horala z Rakous. To je otázka místní samosprávy.
EU musí řešit společné zájmy Evropy, tj. zahraniční politiku (EU má absolutně nulový vliv, protože nemá ani ministerstvo zahraničí), ekonomické zájmy Evropy (dnes velmi akutní), má řešit centrálně třeba kamiónovou dopravu, odpadové hospodářství atd. atd. v té roztříštěnosti se utápí neskutečné bambilióny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.5.2022 09:05 Reaguje na Pavel Hanzl
S tím euronárodem přišla Makrela a celé plénum v Bruseli jí tleskalo. Ostatně i přístup Bruselu k nelegální masové migraci je jedna z metod, jak vymazat národní identity
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 10:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zase nesmysl, jak dycky. Řeči se vedou pořád a špinavci vždy vytáhnou nějakou ptákovinu a mohutně ji zmedializují.

Národní identity nikdo nemaže, příklad je třeba Švýcarsko. Každý je Švýcar, ale hned dodá, že francouzský, německý nebo italský Švýcar.

Já jsem Evropan a evropský Čech (Moravák).

Když se podíváte na VŠECHNY říše, mají to stejné. V USA mají jeden vrcholový stát, jednu měnu. Ale vše ostaní je decentralizované. Na základních školách se učí v asi 63 jazycích, ale úřední je angličtina. A všichni jsou hrdí Američané.
Indie to samé - úřední řeč je angličtina, jinak by se vůbec nedomluvili.
To samé v Číně i v nablblém Rusku, taky desítky národů, národností a etnik.

Tohle je cesta EU a dnes je nejlepší příležitost.
Společný nepřítel je vždy nejlepší lepidlo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.5.2022 14:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak Moravák nebo Čech?

A s tím vším decentralizovaným to v USA fakt není tak horké, jak si myslíte. A o těch hrdých Američanech bychom si taky mohli povídat:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 16:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Vidíte nějaký rozdíl mezi Moravákem a Cajzlem?
Cajzl je samozřejmě celkově blbší, línější a nemožnější, ale když se podívám na volební výsledky, tak to na Moravě není vůbec lepší. Spíš horší.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.5.2022 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo. Jsou to zkrátka a dobře dva národy. Nic víc. Rozhodně nejsou jedni lepší než druzí, ale prostě jeden národ to není.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2022 19:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Je to jeden národ, ale záleží na tom, co si pod tím pojmem myslíte. Dnes funguje národ pouze politický, nikoliv etnický. To by byl jeden národ celá Evropa.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.5.2022 07:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jediné co bylo zajímavé na tom projektu bylo spolupracující státy a k tomu stačilo i EHS nic víc
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.5.2022 09:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To máte pravdu, jenže EHS poskytovalo málo korýtek pro nejrůznější přerostlé svazáky a proto bylo nutno založit EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 07:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Demokracie je systém pomalý, těžkopádný, neakceschopný atd. atd., ale lidé zatím nic lepšího nevymysleli.
EU je stavěna do pohodičky a prosperity, na takový náraz prostě není schopna adekvátně reagovat. Proto jsem vždy agitoval pro integraci na úroveň federace (konfederace).
Ale pořád je to 100x lepší, než kdyby každý stát měl bojovat proti Rusku sám.
Jenom nechápu, proč se Brusel nechá vydírat nablblým Orbánem.
Vyloučím ho z ruských sankcí a nasadím sankce na něho. Ať si kupuje co chce, ale nesmí to přeprodávat ven.
Nutné investice do ropné infrastruktury 440 mld. Kč je zcela komická částka, kterou mu mají fest omlátit o hlavu. Za to by postavil dva bloky jaderky v Paksu, kdyby nebyl vůl a nedal to Rosatomu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.5.2022 07:25
Diktátor byl v římské republice mimořádný politický úřad , jenž byl ustavován za složitých politických nebo vojenských okolností.
K ustavení diktátora bylo třeba usnesení římského senátu .
Po skončení funkčního období nemohl být volán diktátor k zodpovědnosti za činy z doby vykonávání úřadu. Nejčastější byl diktátor ustavován v době vojenského ohrožení.

Diktátor třímal nejvyšší výkonnou moc a zároveň byl nejvyšším vojenským velitelem. Funkční období diktatury bylo omezeno na šest měsíců, přičemž tato doba nemohla být legálně prodloužena.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 07:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
No a co? To se máme vracet až k Římu? Nestačilo by k FranciJózefovi, kdy se Českému národu historicky dařilo nějlépe, a patřil mezi 10. nejvyspělejších na světě??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.5.2022 08:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten, kdo se nepoučí z historie nemá šanci uspět v budoucnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 10:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Právě proto. Když se podíváme do historie, vždy se nám dařilo dobře, když jsme byli součástí většího celku. Říše římské národa Německého, Císařství Rakouského. První republika byla dojížďák a skončila neslavně, jen jako součást Říše Sovětské jsme se propadli.
Právě nám by jednotná EU nejvíce prospěla.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.5.2022 14:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Říše římské národa Německého ... boha jeho, to je zase co? Fakt to neumíte napsat jak se to skutečně jmenovalo?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 16:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Původně jsme patřili do říše Francké (za sv. Václava) od roku 1212 jsme České království, Bohemische Konigreich, pevnou součástí Svaté říše římské národa Německého (Sacrum Romanum imperium nationis Germanicae).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.5.2022 14:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak s tímhle názvem táhněte do hajzlu nebo do Němec. Tady to vždycky byla Svatá říše římská ... abyste zase kreativně neplácal ptákoviny, tak si čtěte ... https://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e_%C5%99%C3%ADmsk%C3%A1

I když je fakt, že vy jste vůbec min duchem spíš skopčák, takže u vás to nepřekvapuje ... "Od 15. století se začal užívat rozšířený název Svatá říše římská národa německého (latinsky Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicæ, německy Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation), ale spíše jen v částech říše osídlených Němci."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2022 19:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Slovíčkaření k poznání nevede.
Poslední skorostátní poloútvar slovanský byla velká Morava, měla sovanskou architekturu, kulturu, ritus i jazyk.
Jenže netrvala ani století a neměla žádné pokračování, byla to slepá vývojová větev.
České země odvozovaly státnost od Franků, už od sv. Václava. Civilizace k nám přišla ze Západu. Státní zřízení, právo, kultura, řemesla, ritus, architektura, prostě všechno. Částečně kromě jazyka.
Přemyslovci byli říšská knížata, později králové, Český král byl první z kurfiřtů a často byl taky císařem (králem) Německým.
Zkuste uvést něco význanějšího z našeho středověku slovanského.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 10:49
Jsme v pozici narkomana, kterého dealer cíleně učil závislosti. Levně dodávanou drogou. To není žádný ruský vynález, to dělají tihle špinavci vždycky.
A rázová léčba vždycky bolí ze začátku víc narkomana, než dealera.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.5.2022 10:15
Kde jsou ty časy, kdy se sankce přijímaly tak, aby poškodily druhou stranu a ne toho, kdo je vyhlašuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 16:16 Reaguje na Richard Vacek
Kde jsou ty časy? Takové nebyly nikdy.
Odpovědět
AZ

A Z

26.5.2022 10:27
No jo, tady je zase sjezd antiEU bojovníčků. :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.5.2022 14:10 Reaguje na A Z
To víte, my bychom raději zpátky to staré dobré ES:-).
Odpovědět
AZ

A Z

26.5.2022 14:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Staré dobré ES. Hm, takže EU akorát bez společné zahraniční a bezpečnostní politiky a bez policejní a justiční spolupráce. :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.5.2022 14:22 Reaguje na A Z
No, ono toho "bez" bylo podstatně více ...

Nicméně samozřejmě i bez toho, o čem píšete.

Společná zahraniční politika EU je beztak na pikaču a bezpečnostní politika EU je napůl výsměch, napůl snaha o honění si ega, bo realita je taková, že bez NATO, a díky němu USA, bychom byli totálně v hajzlu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.5.2022 16:17 Reaguje na Svatá Prostoto
Člověče hluboce nevzdělaná, my NIKDY do žádné ES nepatřili ani omylem!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.5.2022 14:19 Reaguje na Pavel Hanzl
A já někde psal, že jsme do ES patřili? Fakt? A kde?

Vy a chápání psaného textu ... klasika.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.5.2022 19:38 Reaguje na Svatá Prostoto
To víte, my bychom raději zpátky to staré dobré ES:-).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist