https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mlade-orlosupa-z-liberecke-zoo-bylo-vypusteno-ve-francii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mládě orlosupa z liberecké zoo bylo vypustěno ve Francii

29.5.2020 00:18 | LIBEREC (ČTK)
Liberecká zoo se do projektu repatriace orlosupa bradatého zapojila v roce 1986, do volné přírody vypustila už 14. dravce.
Liberecká zoo se do projektu repatriace orlosupa bradatého zapojila v roce 1986, do volné přírody vypustila už 14. dravce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mládě orlosupa bradatého vylíhlé v liberecké zoo se vypustilo v rámci záchranného programu ve středu do volné přírody ve Francii. Na cestu do Národního parku Baronnies se transport s tříměsíčním mládětem vydal z Liberce v pondělí dopoledne. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

Liberecká zoo se do projektu repatriace orlosupa bradatého zapojila v roce 1986, do volné přírody vypustila už 14. dravce. Všech 13 předtím vypuštěných ptáčat pocházelo od osvědčeného páru Božena a Verneriem zvaný Pišta. Rodiči letošního mláděte je osmiletý mladý pár, který se prvně pářil v roce 2017 a jemuž se dosud podařilo úspěšně odchovat pouze jedno mládě loni. "Kvůli rekonstrukci komunikace ve spodní části zoo jsme vejce raději odebrali ihned po snesení a inkubovali v líhni. Po vylíhnutí jsme ze stejného důvodu mládě podložili zkušenému páru. Byl předpoklad, že ten zvládne péči o potomka během tehdy probíhajících stavebních prací v zoo lépe," uvedl kurátor ptactva Jan Hanel. Podle něj jde o 24. úspěšně odchované mládě tohoto ohroženého druhu v Liberci.

Před vypuštěním do volné přírody dostane malý orlosup identifikační kroužek a budou mu obarveny některé letky, aby ho ochránci přírody později na obloze snáze rozpoznali. Do předem připraveného umělého hnízda v nadmořské výšce zhruba 2000 metrů v národním parku bude vynesen ve speciální dřevěné bedně a vypuštěn 27. května. "V současné chvíli zatím mládě ještě létat neumí, a proto mu budou po dobu několika týdnů nosit do hnízda potravu místní zoologové. Dravec se mezitím postupně rozlétá a seznámí se s okolním prostředím," dodal Hanel.

V návratu orlosupů do volné přírody mají české zoo významnou roli. Aktuálně je v evropských zoo 27 hnízdících párů, z toho šest v českých zahradách. Do volné přírody se mladí dravci vypouští kolem 100. dne od vylíhnutí. Orlosup je jeden z největších dravců - v rozpětí křídel měří 2,8 metru. Žije v horách a jako potrava mu slouží mršiny zvířat, hlavně kosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

30.5.2020 07:40
Jasné, pryč s ním! U nás by se neuživil, tady se musí všechny zbytky zakopat hluboko pod zem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist