https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mpo-se-svazem-prumyslu-vycisluji-moznou-podporu-podniku-kvuli-drahym-energiim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO se Svazem průmyslu vyčíslují možnou podporu podniků kvůli drahým energiím

23.5.2022 16:21 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP) v rámci tzv. dočasného krizového rámce Evropské komise vyčíslují možnou podporu podniků kvůli vysokým cenám energií. Na dotaz ČTK to za oddělení komunikace MPO uvedl David Hluštík. Dočasný krizový rámec umožňuje využít další nástroje pomoci, které souvisejí s rusko-ukrajinským konfliktem, upozornil ředitel sekce hospodářské politiky SP Bohuslav Čížek. K další podpoře se ministerstvo nevyjádřilo.
 

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Evropská komise dočasný krizový rámec zveřejnila na konci března. Firmy zasažené protiruskými sankcemi a vysokými cenami energií mohou získat až desítky milionů korun prostřednictvím přímých dotací, daňových a platebních výhod nebo záruk či úvěrů. Zda a jak členské státy tu možnost využijí, závisí na jejich rozhodnutí.

Podpora na dodatečné náklady kvůli zvýšení cen plynu a elektřiny se smí vztahovat k období od února do prosince letošního roku. Nárok na dotace budou mít jen firmy, které prokážou měsíční nárůst nákladů na energie o 200 procent ve srovnání se stejným období loňského roku. Jedna společnost bude moci získat nejvýše dva miliony eur (asi 50 mil. Kč).

MPO chce podle Hluštíka získat odhad finančních požadavků podniků, které by na podporu měly nárok. "Na jednáních (s MPO) upozorňujeme, že situace je kritická a toto opatření musí být rychle dotaženo do konce a musíme tento dočasný krizový rámec v cenách energií využít," uvedl Čížek. Dodal, že některé podmínky jsou nastaveny velmi přísně a nárok na kompenzace by tak měl jen malý počet společností. SP proto navrhuje zvýšení maximální výše dotace nebo zmírnění podmínky nárůstu ceny elektřiny nebo plynu.

Česká republika by se podle SP také neměla omezovat na využití jen části dočasného krizového rámce. "Krize a omezující opatření vůči Rusku ovlivňuje hospodářství mnoha způsoby, včetně narušení obchodních vazeb," řekl dále Čížek. Potřebná je pomoc také pro exportéry, kterým by stát mohl nabídnout program záruk. Ten podle Čížka využívá už například Německo. "O dalších opatřeních se zatím diskutuje na pracovní úrovni a rádi bychom i zde viděli konkrétní posun," doplnil.

Dopady války na Ukrajině na české firmy řeší pracovní skupina na MPO nazvaná Český průmysl a Ukrajina. Funguje od konce března, schází se zhruba jednou za 14 dní. Tým je složený z náměstků resortu a zástupců Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

23.5.2022 17:15
A není jednodušší odebírat levné suroviny z Ruska? Máme to "za rohem" a produktovody jsou nataženy. Je nesmysl abychom odebírali něco z druhého konce světa a levná ruská produkce končila v Číně a Indii.
Už to, kdy při současných cenách ročně zaplatíme za plyn tolik, kolik by stál další jaderný reaktor, ukazuje o jakou katastrofu (pro nás) se jedná. A my ještě plníme zásobníky za cenu o 30% vyšší, než je ta tržní.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.5.2022 19:13 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2022 21:55 Reaguje na Richard Vacek
To chce klid a nohy v teple, pomáhá to nervům
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2022 21:55 Reaguje na Richard Vacek
To chce klid a nohy v teple, pomáhá to nervům
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.5.2022 08:57 Reaguje na Richard Vacek
Vy jste fakt komik, ruské energie jsou nejdražší na světě, plyn nám vytočili na ČTYŘNÁSOBEK a dolů to šlo jen díky importu z USA.
Ropu už zdvihli na 110 dolarů a mohutně si mastí kapsy, stálým vyhrožováním ceny uměle drží nahoře.
Pouze totálním odstřižením se můžeme dostat na nějakopu rozumnou a hlavně stabilní cenovou úroveň.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.5.2022 12:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Indie nakupuje ruský plyn za 70$, k tomu samému se připravuje Čína.
https://www.indiatoday.in/business/story/russia-is-selling-oil-at-discounted-prices-to-india-all-you-need-to-know-1932270-2022-04-01
Zemní plyn z Ruska nakupuje opět levně Čína a to jak plynovodem, tak i LNG.
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/exclusive-russia-china-agree-30-year-gas-deal-using-new-pipeline-source-2022-02-04/
Čína dokonce přeprodává americký LNG do Evropy, protože tady jsou takoví trubci, že jsou ochotni si zaplatit extra přirážku - pravděpodobně nějaký novodobý "odpustek".
https://financialpost.com/pmn/business-pmn/china-sells-u-s-lng-to-europe-at-a-hefty-profit
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.5.2022 09:43 Reaguje na Richard Vacek
To je ono. Rusi budou dávat energie Číně a Indii zalevno, ale Evropě nikoliv.
Proč? Protože chtějí na Evropu zaútočit (Ukrajina je jen odrazový můstek) a tak ji musí maximálně oslabit.
Putin to přece vytrubuje do světa už hóódně dlouho.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.5.2022 18:27
Vážení dískutující muže se stát,že metan nebude a proto myslete dopředu a zajistěte se Budujte chlebové pece,protože pekárny jedou na plyn.Ti z vás,kteří bydlí ve městech zakladejte chlebové družstva tak jako v minulosti byla bytová družstva.Obejděte sběrné dvory,kontejnery vytvořte si zasobu paliva z ruzných skříní,stěn,stolku,pet láhvi apod.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.5.2022 21:58 Reaguje na karel krasensky
Asi jste chtěl pobavit
Odpovědět
va

vaber

24.5.2022 08:50
musíme myslet politicky soudruzi ,jen politicky,
v globálu máme vše i vláda má dost peněz na vše,
je to jednoduché, každou pomoc musí někdo zaplatit ano a o tom přece inflace je,
proč vláda pomáhá podnikům ,které si cenu surovin započetly do zdražení výrobků a zisky mají stále zajištěny,
to snad naše vláda čeká ,že někdo po pomoci zlevní? hloupá myšlenka ,že
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.5.2022 09:02 Reaguje na vaber
To vysvětlení není složité. Soudruzi v minulé vládě nám zajistili totální závislost na ruských surovinách, navíc soudruh Miloš Zeman už dávno totálně privatizoval Transgaz i Unipetrol.
Takže náš průmysl je tou závislostí dnes těžce postižený, ovšem jakžá firma jinak. Takže stát, který má na hlavě vagón másla se dnes snaží těm nejpostiženým pomáhat.
Já to vidím jako jasně kladný postup.
Odpovědět
va

vaber

24.5.2022 09:31 Reaguje na Pavel Hanzl
ach jo, Hanzla už zase pustili na internet
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.5.2022 11:31 Reaguje na vaber
Zdravím.Vždyt by nám tu bez něj bylo smutno,neveselo
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.5.2022 09:13
Ruské levné suroviny z Ruska jsou jen hudba minulosti, šachista Putin se chová jako drogový dealer. Vždycky dodával suroviny velmi levně a velmi spolehlivě, (kromě roku 09 kdy chtěl poškodit Ukrajinu), stavěl infrastrukturu i úžasné plynovody NS1 a NS2.
Jen proto, aby vytvořil u Evropanům závislost.
S invazí na Ukrajinu do toho kopl, celý systém se rozhodil a on těží z naší závislosti.
Takže narkoman musí rázově drogu odmítnout, což ho bolí fest, ale dealer přijde o kšeft. Což je už ve střednědobém horizontu jasná naše výhoda.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.5.2022 11:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Putin tam nebude věčně ... doufejme, že půjde pod kytky spíš dřív, než později ... a Rusko bude umět nabídnout suroviny za konkurenceschopné ceny.

Chybou není je z Ruska kupovat, chybou je být na Rusku závislé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.5.2022 09:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Po něm tam přijde možná Petrušev, což je ještě větší magor.
Rusko je na tom jak nacistické Německo za války. Už by nestačilo odstranit Hitlera, těch nacistů měli ve vedení něurékom.
Rusko bude potřeba totálně porazit, nebo ekonomicky dostat na totální dno. Jinak se s ním jednat o ničem nedá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist