https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/muzeum-krkonos-ve-vrchlabi-za-tri-mesice-fungovani-navstivilo-11.000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muzeum Krkonoš ve Vrchlabí za tři měsíce fungování navštívilo 11 000 lidí

13.2.2024 00:47 | VRCHLABÍ (ČTK)
Nové Návštěvnické centrum Správy KRNAP.
Nové Návštěvnické centrum Správy KRNAP.
Zdroj | Správa KRNAP
Návštěvnické centrum (NC) Krkonošského národního parku – Muzeum Krkonoš od začátku listopadu, kdy zahájilo provoz, navštívilo 11 000 lidí. Rekordní denní návštěvnost přesahovala 800 lidí a v nejsilnějším týdnu tam zavítalo 3000 návštěvníků, sdělili zástupci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Muzeum Krkonoš ve Vrchlabí s interaktivními expozicemi o Krkonoších vzniklo za 318 milionů korun v interiéru opraveného bývalého kláštera, v němž má sídlo muzeum Správy KRNAP. Otevřené je denně mimo pondělí od 9:00 do 17:00.
 

"Zájem o Muzeum Krkonoš předčil naše očekávání," řekl ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Podle něj se stává téměř povinnou zastávkou návštěvníků Krkonoš.

K vysoké návštěvnosti nejen nového návštěvnického centra ve Vrchlabí, ale i ostatních poboček Krkonošského muzea, přispívá podle ředitele Správy KRNAP Robina Böhnische také průběh zimy, která nepřeje zimní sportům. "Vývoj letošní zimy nám nahrává. Svahy bez sněhu a deštivé počasí nám přivádí do Muzea Krkonoš velké množství návštěvníků, kteří hledají alternativní program k zimním sportům, kterým se nemohou plně věnovat. Muzeum tak prochází zatěžkávací zkouškou, ale zdá se, že až na pár technických drobností vše funguje, jak má," uvedl Böhnisch.

Nové expozice jsou téměř na 3000 metrech čtverečních v suterénu, v přízemí a v patře historické budovy bývalého kláštera. Nahradily původní expozice Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí nazvané Kámen a život a Lidé a hory otevřené v roce 1984 a 1995.

"První týdny po otevření lákalo Muzeum Krkonoš hodně místní nebo lidi z blízkého okolí, byli zvědaví, jak se změnila expozice, kterou mnozí velmi dobře znali," sdělil Böhnisch. Podle něj jsou reakce návštěvníků vesměs pozitivní. Muzeum testuje programy pro školy, které chce školám nabídnout.

S ohledem na extrémní návštěvnost a ve snaže rozptýlit ve špičkách zájem o Muzeum Krkonoš rozšiřuje Správa KRNAP otvírací dobu nedalekého Krkonošského centra environmentálního vzdělávání Krtek. Otevřen bude od úterý do pátku od 13:00 do 17:00, uvedl Drahný.

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí vzniklo z iniciativy Rakouského krkonošského spolku, který usiloval o turistické zpřístupnění Krkonoš, ale také o jejich ochranu a hlubší odborné poznání, v roce 1883. Od roku 1966 je pod Správu KRNAP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

14.2.2024 10:39
11 000 lidi za 3 mesice. V expozici, jejiz priprava stala 320 milionu korun. To neni zas tak mnoho. Jeden dobre navstiveny fotbalovy zapas nebo jeden zdarily zimni den ve Spindlu... Zatim se tedy investovalo cca 30 000 do jednoho navstevnika a pri cene jedne vstupenky X set korun bude trvat skoro 80/x let, nez se ta pocatecni investice zaplati z navstevnickych poplatku za predpokladu stale stejne uspesne navstevnosti a zanedbatelnych nakladu na provoz zarizeni :)

Nekritizuji tu expozici, nevidel jsem ji a takova Vltavska filharmonie - nemluve o stihackach F35 (pisu to jako milovnik hor a hudby a nemilovnik militaristickych hratek) bude jisteze nesrovnatelne vetsim zasahem do statni penezenky. (Cenu za jednoho spokojeneho - ve velkem modernim sale - posluchace symfonie nebo za jedno vybombardovane letiste nepritele na Vychode se zde kalkulovat neodvazuji.) Pokud se smi svobodne namitnout na kterekoliv z techto tri temat je - snad - vse jeste relativne v poradku :)

Sam se povazuji za velkeho priznivce Krkonos a sleduji regionalni literaturu atd. Myslim si, ze Krkonose jsou dulezitym i historickym a kulturnim fenomenem ve vedomi ceskeho naroda a to i dnes, kdy je z Prahy asi jednodussi jezdit za zabavou do Alp. Porad hraji ve vedomi spolecnosti
nebo alespon jeji starsi casti treba vzpominky na skolni lyzarske kursy atd. kterymi prosla vetsina starsi populace. Porad plati, ze i v teto dalsi rekordne spatne zime lezi na hrebenech Krkonos spousta snehu a za hezkeho dne vidite ty zasnezene hory i od Prahy ci Hradce Kralove. To jsou myslim daleko dulezitejsi aspekty nez pampeliska krkonosska ci jerab krkonossky :)
Jak rozumne reagovat na cim dal vetsi navstevnost Snezky a proc ochranari bojuji proti umelemu zasnezovani a proti sjezdovkam - ktere mohou zastat ekologickou funkci drivejsich kosenych a spasanych luk - je dulezitejsi a zajimavejsi otazka. Nastesti tedy pristup ochranaru k verejnosti a jejim potrebam je v Krkonosich tradicne prece jen rozumnejsi, nez treba na Sumave ;)

A myslim si take, ze je hodne vypovidajici, kolik ctenaru EKOlistu na tuhle zpravu tisku zareagovalo
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist