https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/mzp-prvni-vyzvy-programu-pro-pomoc-uhelnym-regionum-budou-v-listopadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: První výzvy programu pro pomoc uhelným regionům budou v listopadu

13.10.2022 00:25 | PRAHA (ČTK)
Ostravsko-karvinská uhelná pánev
Ostravsko-karvinská uhelná pánev
První výzvy z operačního programu Spravedlivá transformace, který má pomoci při přeměně uhelných regionů v Česku, začnou v listopadu. Za ministerstvo životního prostředí (MŽP) to uvedla Dominika Pospíšilová. V programu z fondů EU, který na konci září schválila Evropská komise, je k dispozici přes 40 miliard korun. Informace o výzvách, pravidla žádostí i potřebné dokumenty budou na webu opst.cz.
 
Peníze zamíří do Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje, kde jsou tisíce pracovních míst přímo spojených s těžbou uhlí a jeho následným využíváním pro výrobu energie. Operační program má v těchto regionech, v souvislosti s odklonem od uhlí, podpořit malé a střední podnikání, vznik nových pracovních míst, rekvalifikace i vzdělávání lidí či rozvoj výzkumu a inovací. Další cíle jsou rozvoj digitálních služeb ve veřejné i soukromé sféře, využití a obnova území po těžbě uhlí a souvisejícím průmyslu a podpora obnovitelných zdrojů energie.

"Těmto nejdůležitějším tématům odpovídá sedm oblastí podpory v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace pro široké spektrum žadatelů ze soukromého i veřejného sektoru. Důležitou součástí programu jsou tzv. strategické projekty, což jsou komplexní projekty s významným transformačním dopadem doporučené jednotlivými kraji," připomněl Jan Kříž, náměstek ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL). "Počítáme s tím, že mezi prvními výzvami z OPST bude právě ta pro strategické projekty," dodal pak ke startu programu Petr Valdman, který vede Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP). Fond má správu programu za starost.

Do Moravskoslezského kraje poputuje 18,9 miliardy korun, na strategické projekty padne zhruba polovina částky. Pro Karlovarský kraj je vyhrazeno 6,2 miliardy korun, zbytek pak bude pro Ústecký kraj. Program je financován z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci a je součástí Zelené dohody pro Evropu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist