https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-pobrezi-australie-uvizlo-150-kulohlavcu-vetsina-uhynula
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pobřeží Austrálie uvízlo 150 kulohlavců, většina uhynula

23.3.2018 10:50 (ČTK)
Kulohlavci Sieboldovi se dostali do problémů v zátoce Hamelin Bay (na obrázku), více než 300 kilometrů jižně od Perthu. Incident nahlásil jeden z místních rybářů. Případy kytovců, kteří uvíznou na mělčině či na pláži, jsou v Austrálii poměrně běžné. Vědci ale zatím netuší, co je způsobuje.
Kulohlavci Sieboldovi se dostali do problémů v zátoce Hamelin Bay (na obrázku), více než 300 kilometrů jižně od Perthu. Incident nahlásil jeden z místních rybářů. Případy kytovců, kteří uvíznou na mělčině či na pláži, jsou v Austrálii poměrně běžné. Vědci ale zatím netuší, co je způsobuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejméně 135 kulohlavců v noci na dnešek uhynulo poté, co uvízli na mělčině u západního pobřeží Austrálie. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž dalších 15 kytovců přežilo. Záchranáři a dobrovolníci nyní bojují s časem při snaze dostat je zpátky na otevřené moře.
 

Kulohlavci Sieboldovi se dostali do problémů v zátoce Hamelin Bay, více než 300 kilometrů jižně od Perthu. Incident nahlásil jeden z místních rybářů. "Většina velryb uvízla na souši přes noc a nepřežila," prohlásil Jeremy Chick z organizace pro ochranu přírody. Osud přeživších zvířat podle něj záleží na jejich zdravotním stavu a na počasí.

Úřady varovaly místní obyvatele a turisty, aby v oblasti incidentu nevstupovali do vody, protože mrtvoly kulohlavců mohou přivábit žraloky.

Kulohlavec je příbuzný delfínům, je ale větší, může dosahovat délky až šesti metrů. Existují dva druhy, vedle kulohlavce Sieboldova ještě kulohlavec černý. Ten žije v chladných vodách, zatímco kulohlavec Sieboldův se zdržuje v mořích tropického a subtropického pásu. Kulohlavci jsou společenská zvířata, zřídkakdy se pohybují sami, většinou žijí v hejnech o desítkách kusů.

Případy kytovců, kteří uvíznou na mělčině či na pláži, jsou v Austrálii poměrně běžné. Vědci ale zatím netuší, co je způsobuje. Podle jedné z teorií na mělčinu zabloudí kvůli parazitickému onemocnění, které napadá jejich mozek a znemožňuje správnou orientaci v prostoru. Spekuluje se také o tom, že do poslední chvíle pronásledují kořist, chrání nemocné jedince nebo unikají před predátory.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist