https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-pustevnach-v-beskydech-vznikaji-sochy-ohrozenych-zvirat-z-pisku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Pustevnách v Beskydech vznikají sochy ohrožených zvířat z písku

22.6.2022 11:33 | PROSTŘEDNÍ BEČVA (ČTK)
Čtveřice sochařů bude sochy tvořit do pátku. Výstava bude přístupná denně od 08:00 do 18:00. "Jak dlouho budou sochy k vidění, bude záležet především na počasí. V předešlých dvou ročnících sochy vydržely až do prvních vloček," uvedla organizátorka. Ilustrační foto
Čtveřice sochařů bude sochy tvořit do pátku. Výstava bude přístupná denně od 08:00 do 18:00. "Jak dlouho budou sochy k vidění, bude záležet především na počasí. V předešlých dvou ročnících sochy vydržely až do prvních vloček," uvedla organizátorka. Ilustrační foto
Foto | Patrick Hoesly / Flickr.com
Sochy zvířat z písku vznikají na Pustevnách v Beskydech. Sochaři by měli do pátku vytvořit devět soch, k dispozici mají 90 tun speciálního písku, řekla ČTK Dita Korčák, předsedkyně pořádajícího spolku Happy Forest. Výstava soch z písku Pískoles se v horském středisku koná třetím rokem.
 

"V letošním roce bude téma výstavy opět spojené s přírodou, na Pustevnách vzniknou sochy ohrožených živočišných druhů v Česku. Nebude chybět bobří rodinka, orel skalní nebo rak říční. Výstava bude doplněna o naučnou stezku či pískohřiště pro děti," uvedla Korčák.

Na Pustevnách v zimě již řadu let vznikají sochy z ledu, od roku 2020 sochaři v létě tvoří i sochy z písku. "Pro sochaře, kteří v zimě zpracovávají sochy z ledu a sněhu, není problém ani materiál jako je právě písek, který musí být speciální pro tvorbu soch. Ten se přiváží z Vítošova, kde se nachází vápencový lom. Práci na sochách započínají pomocníci, kteří musí vytvořit obří homole z písku. Na pomoc využívají těžkou techniku a speciálně připravené bednění," uvedla organizátorka.

Výstava soch z písku Pískoles se v horském středisku koná třetím rokem. Záběry České televize z roku 2020:

Čtveřice sochařů bude sochy tvořit do pátku, lidé je mohou sledovat při práci nebo si pak prohlédnout hotová díla. Výstava bude přístupná denně od 08:00 do 18:00. "Jak dlouho budou sochy k vidění, bude záležet především na počasí. V předešlých dvou ročnících sochy vydržely až do prvních vloček," uvedla organizátorka.

"Pískoles vznikl před třemi lety jako dobročinný projekt a v tomto formátu bude pokračovat i v letošním roce. Výtěžek z dobrovolného vstupného byl v předešlých letech věnován na pomoc beskydské přírodě. Spolupracujeme s dalšími organizacemi a spolky a Happy Forest podpořil například výsadbu lesa v rámci spolupráce s Ostravskou univerzitou a Lesy ČR. Adoptovali jsme vydru, orla skalního či puštíka v bartošovické záchranné stanici nebo také přispěli Hnutí Duha Olomouc na aktivity spojené se zachováním šelem v přírodě," uvedla Korčák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.6.2022 12:09
Mě tak napadlo, jak to ovlivní chemismus lokality. Pustevny, to je hlavně pískovec a ten je kyselý, zatímco ty písky jsou z vápencového lomu, takže budou spíše zásadité. Navíc by mě zajímalo, jaké použijí sochaři pojivo, aby ty sochy nějakou dobu vydržely. Aby to nakonec nebylo tak, že v rámci propagace ochrany přírody se nadělá více škod než kdyby se nic nekonalo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.6.2022 13:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.6.2022 13:21 Reaguje na smějící se bestie
Já vím že vypadám jako věčný rejpal, ale podle mě je 90 tun toho písku celkem dost. Podle mě je to stejná pitomost jako když se měli spojit majitelé 3D tiskáren, aby na protest proti výrobě plastů vytvořili sochu nějakého prehistorického ještěra. No a protože při 3D tisku je výtvorem plast, takže protestovali tím, že vytvořili další plast. Najde někdo ještě nějaký podobný pitomý protest?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist