https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-slovensku-byl-utracen-dalsi-medved-ktery-podle-uradu-ztratil-plachost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Slovensku byl utracen další medvěd. Podle úřadu ztratil plachost

17.6.2021 13:35 | BRATISLAVA (ČTK)
Téma střetů medvěda s lidmi a možného přemnožení této chráněné šelmy ožilo na Slovensku dříve v tomto týdnu po potvrzení prvního případu úmrtí člověka po útoku medvědem v novodobých dějinách země.
Téma střetů medvěda s lidmi a možného přemnožení této chráněné šelmy ožilo na Slovensku dříve v tomto týdnu po potvrzení prvního případu úmrtí člověka po útoku medvědem v novodobých dějinách země.
Foto | Visit.org / Flickr
Na Slovensku byl utracen další medvěd, který podle úřadů ztratil plachost a od podzimu navštěvoval na severu země obydlené oblasti. Informovalo o tom slovenské ministerstvo životního prostředí. Téma střetů medvěda s lidmi a možného přemnožení této chráněné šelmy ožilo na Slovensku dříve v tomto týdnu po potvrzení prvního případu úmrtí člověka po útoku medvědem v novodobých dějinách země.
 

Nejnovější případ utracení medvěda se týká šelmy, která opakovaně navštěvovala obec Sučany nedaleko severoslovenského Martina a u pohoří Malá Fatra. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že zvíře ani během několika měsíců nezměnilo své chování, nereagovalo na plašení například světlicemi a pyrotechnikou. Jeho odchyt a pobyt v chovném zařízení podle úřadu nebyl možný.

Zásahový tým státních ochranářů rozhodl o utracení medvěda, a to formou uspání. Podobný postup zvolil v květnu v případu dvou medvědů ve Vysokých Tatrách. Tamní medvědice podle ochranářů pravidelně chodila v obydleném území Tater k nádobám na odpad, které navzdory dřívějším výzvám nebyly zajištěné tak, aby se k nim šelmy nedostaly.

K tragickému střetu člověka s medvědem došlo ve volném terénu u obce Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok. Pitva dříve v tomto týdnu potvrdila, že sedmapadesátiletý muž zemřel právě po útoku medvěda. Tragédie obnovila spor mezi lesníky a ochranáři ohledně možné regulace stavu medvědů v zemi. Podle studie z roku 2015, která byla vykonána na základě analýzy DNA z trusu, žilo na Slovensku kolem 1250 medvědů. Lesníci nyní tvrdí, že loni populace medvěda v zemi čítala až 2760 zvířat.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (70)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 13:42
Snížit na 600 a bude klid...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 14:17
Jestli mají lesníci pravdu a loni na Slovensku bylo asi 2.700 medvědů, je Slovensko zemí s bezkonkurenčně nejvyšším počtem medvědů na jednotku plochy. Pro porovnání:
Rumunsko: 239.000km2 - cca 6.000 medvědů
Slovensko 49.000km2 - cca 2.700 medvědů.
To je zhruba dvojnásobná hustota na jednotku plochy. Pokud stát okamžitě nezasáhne, obyčejní Slováci vezmou aktivitu do vlastních rukou a nejvíce na to doplatí ti medvědi.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 14:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je asi lepší vzít v potaz Karpaty, neb např. Polsko cca 100, Ukrajina 300 (100-1000?), takže ta slovenská populace patří dozajista mezi nejkoncentrovanější. A to myslím není ideální pro welfare zvířat, která na sebe neustále narážejí, což přináší velkou mortalitu mláďat a vytlačování juniorů do zástavby. Za sebe bych to naředil, ale i tak je zajímavé sledovat vývoj v této oblasti, kde o protichůdné názory není nouze.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 15:11 Reaguje na Karel Zvářal
Nojo, jenže ekoterorista, který ty medvědy viděl akorát v zoo, počítá jinak:
Když v zoo může žít na ploše několik set čtverečních metrů pár medvědů, v lese na ploše tisíců čtverečních kilometrů jich může žít hafo. Nějaké vztahy mezi jedinci téhož druhu ho nezajímají. Ty se nedají spočítat.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 15:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jenže lesníci pravdu nemají - lesníci (a myslivci), co se týče početnosti zvířat v přírodě, nemají pravdu NIKDY - býložravce podhodnocují, šelmy nadhodnocují - podle vědců je to 1200-1500 medvědů - ale i tak je to hodně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 16:32 Reaguje na běžný uživatel
Pokud je ten stav stanoven podle vzorků DNA, tak to se okecat nedá. Navíc každá medvědice má povícero mláďat, takže ten nárůst populace není nereálný.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 17:06 Reaguje na běžný uživatel
Ale jděte.Už jste to někdy dělal? Každé sčítání je zatížené nějakou chybou. Budete se divit, ale ani tak velká zvířata, jakými jsou sloni, nelze přesně spočítat. Ani zoologové a biologové nemají nějakou exaktní metodu, jak přesně určit početní stavy nějakých živočišných druhů, vždy se jedná v podstatě o nějaké rozpětí zatížené určitou chybou podle použité metodiky. Takže klasika, jste jen internetový žvanil bez sebemenší znalosti problematiky.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 20:57 Reaguje na Hunter
Hm, no jo no, já jsem zapomněl, že vy jako lovec, který provozuje "hunting" i v Africe pro prachy je skvělý znalec počítání zvířat - a jinak ano, už jsem to někdy dělal, představte si. A rozhodně vím, že mnohem objektivnější jsou počty zjišťované vědeckými metodami, než vycucáváním z prstu u lesníků a myslivců - snad mi nechcete namluvit, že počty zvěře uváděné myslivci jsou realita! Podívejte se na encyklopedii myslivosti od Červeného, Koubka a kol. - a to jsou nejen profesoři, ale i myslivci - a v knize uvádějí početnosti jednotlivých druhů zvěře, na základě mysliveckých statistik, pouze v procentech! A vysvětlují to tím, že myslivecké statistice se prostě věřit nedá, proto to nelze uvádět v počtu jedinců (račte si to tam přečíst). A lesníci jsou co? Jenom myslivci. No a protože vy jste Hunter, tak je jasný, že jste to vy, který nikdy nic nepočítal (maximálně počtu "kusů" v mrazáku). Jo a jinak jste taky internetový žvanil bez sebemenší znalosti problematiky, tak vítejte do klubu!
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

17.6.2021 21:03 Reaguje na běžný uživatel
Malá poznámka-lesníci můžou být myslivci ale málokterý myslivec je lesník. Prosím, zjistěte si nejdříve, co ty názvy znamenají. Děkuji. Petrův Zdar
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 21:09 Reaguje na Jan Knap
Každý lesník má automaticky zkoušky z myslivosti - takže je i myslivec. Každý myslivec samozřejmě nemusí být lesník. A lesníci mají jaké metody počítání medvědů?
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 21:15 Reaguje na běžný uživatel
Omyl.Myslivecké zkoušky nejsou časti povinného vzdělaní studentu lesnictví.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 21:35 Reaguje na karel krasensky
Jooooo????????
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 21:47 Reaguje na karel krasensky
Co vím já, tak na CZU a MENDELU je pro bakalářské obory lesnictví i krajinářství myslivost povinná - tak copak mi napíšete teď...?????
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 21:51 Reaguje na běžný uživatel
Mužete mít pravdu.Snad jsem to popletl se zkouškami na ZP
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 21:57 Reaguje na běžný uživatel
Na řadě SLŠ je to nepovinný předmět.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 22:06 Reaguje na Hunter
No jo...copak středoškoláci.....
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 22:17 Reaguje na běžný uživatel
Vypadá to tak.že nikdo z nás nemá stoprocentní pravdu.Je asi někde uprostřed.Myslím SLŠ
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 22:07 Reaguje na Hunter
Je to sporné.Ani ryba ani rak.Některé školy to uvadějí mezi povinně volitelnými předměty.Takže student muže a nemusí myslivost zvolit u dalších to vypada na povinný předmět
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 22:25 Reaguje na karel krasensky
Záleží na oboru. Ale podle mě je absolvent SLŠ často větší lesník, než absolvent oboru krajinářství.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 21:23 Reaguje na běžný uživatel
Nemá. Zas jen dokazujete, že jen žvaníte a nevíte o tom vůbec nic.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 21:23 Reaguje na běžný uživatel
Ale jděte, tak mi tu nějakou tu vědeckou metodu zjišťování početních stavů živočichů, která je úžasně spolehlivá, prosím popište. Fakt aspoň jednu! A přestaňte si plést lesníky a myslivce.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 21:38 Reaguje na Hunter
Nikde nepíšu, že je nějaké metoda úžasně spolehlivá - jen se pozastavuju nad tím, že všichni plesáte nad číslem 2700 medvědů (aniž by kdokoli z vás uvedl, v čem je metoda, kterou použili (údajně) páni lesníci tak úžasně přesná) a 1200 medvědů vás pohoršuje - to je důkaz o tom, že jste všichni myslivci a lovci, no)))))))))))))
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 22:03 Reaguje na běžný uživatel
V dobách, kdy ekotrotlové blábolili o počtu 300-500, polovníci udávali číslo něco kolem 1500. Pak proběhlo sčítání podle DNA, kdy se dospělo tuším ke 1420 nebo 1460? Přičemž se zdaleka nepodařilo posbírat vzorky z celého území SR, řada uživatelů honiteb se toho nezúčastnila. Už jen z toho lze odvodit výrazně vyšší čísla. Navíc, oni se ty zvířátka množí a v posledních letech je běžné pozorovat, že medvědice vodí víc jak 2 medvíďata, což dříve bylo nemyslitelné. Ono se to dá dopočítat i podle koeficientů reprodukce atd., ale to jsou evidentně věci, o kterých nemáte sebemenší tušení. Ale abyste to nezakecával, tak kdy už se konečně vytasíte s tou vědeckou metodikou? Nebo zas jen žvaníte?
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 22:08 Reaguje na Hunter
No jo, když ten problém je, že lesníci těch 1500 odhadovali v době kdy jich bylo 400. Teď, kdy už jich je opravdu cca 1500, tak odhadují 2700. No - a až jich bude opravdu 2700, tak lesníci odhadnou 5000 - no joooo nooo..........
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 22:21 Reaguje na běžný uživatel
Zbytečná debata s internetovým odborníkem. Tak co ta vědecká metoda? Alespoň jedna, moc prosím. Přece na sobě nechcete nechat ulpět tu hanbu, že neznáte ani jednu. no joooo
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 23:05 Reaguje na Hunter
tak alespon jednu, abyste mi tady neplakal - http://slovakwildlife.org/pdf/program-starostlivosti-medveda-hnedeho-slovensku.pdf - tady najdete popis té genetické metody (na oněch cca 1200 kusů) a taky další metody sběru dat pro stanovení početnosti - a taky samozřejmě odkazy na další literaturu (vědeckou samozřejmě) - a ještě se poučíte o medvědech (jako bonus ))))
Odpovědět
Hu

Hunter

18.6.2021 06:59 Reaguje na běžný uživatel
Vidím, že jste zuřivě googlil, abyste aspoň něco vygooglil. Jenže je to pořád dokola, musíte vycházet z odebraných vzorků a ty vám nikdy nepokryjí celou populaci, protože jste závislý na tom, kdo vám ty vzorky dodá. A v tomto případě se zdaleka nejednalo o vzorky z celého území SR, řada uživatelů honiteb se toho vůbec nezúčastnila. Takže ten počet 1256 ks je, jak se tam píše, jen odhad! a nezahrnuje mláďata z roku 2014 a vzhledem k metodice sběru vzorků je to možné brát jen jako minimální! počet jedinců, skutečnost bude evidentně vyšší! Ten popis genetické metody je v tomto případě jen pláštík, který tomu dodává jakýsi punc vědeckého přístupu. Takže se jedná jen o další nepřesné číslo. Smiřte se s tím, že skutečně neexistuje žádný zázračný způsob, jak stanovit přesný počet jedinců v populaci. Pokud budete používat opakovaně stejnou metodiku, tak je možné z toho vyčíst třeba trendy v určitém časovém období. Vždy je potřeba vědět, jakým způsobem to číslo vzniklo a podle toho ho taky interpretovat.
Odpovědět
bu

běžný uživatel

18.6.2021 07:47 Reaguje na Hunter
No vidíte! Tak když to tak znáte, tak na co potřebujete další odkazy?
..a jinak...já jsem někde tvrdil, že je to přesný počet jedinců ,těch 1200??? Já jsem jenom napsal, že tenhleten odhad je mnohem realističtější a objektivnější než těch 2700 jedinců od lesníků - no a ted jako znalec mi popiště jak se dospělo k (podle Vás jistě přesnému) číslu 2700 a i já budu velmi spokojený!
Odpovědět
Hu

Hunter

18.6.2021 16:58 Reaguje na běžný uživatel
Těch vašich 1256 vědecky spočítaných + ti nespočítaní + mláďata za 2014 = to je nějakých 2000 - 2500. Z těch 1200 je cca 50% medvědic a každá vodí. Zkuste si to spočítat sám, fakt to není nic složitého. A to se bavíme o situaci před několika lety, od té doby došlo k dalšímu nárustu početních stavů. I když budete počítat přirozenou mortality mláďat cca 20%, tak k dnešnímu dni se to blíží 4000 ks.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

18.6.2021 09:54 Reaguje na běžný uživatel
Ten spor o způsoby zjišťování početnosti je podle mě vcelku zbytečný. Faktem je to, že stav medvědů na Slovensku stoupá a s ním i problémy s nimi. A řešit se to bude muset a ten slavný zásahový tým packalů s tím nehne. Proč nikdo nenavrhne obdobu skvělého saského modelu?
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 22:32 Reaguje na běžný uživatel
Červený, Červený, vodkaď já ho jenom znám :-). Že by z ČZU? Není to ten, co udělal nejdřív docenturu a neměl odučenou ani jednu hodinu předmětu, z kterého tu docenturu udělal? A Koubek, Koubek, jo toho znám taky, ale radši budu držet hubu :-).
Odpovědět
bu

běžný uživatel

17.6.2021 23:07 Reaguje na Hunter
ale ale, že by závist???? Já nevím, co Vám ti pánové provedli (a taky neříkám, že jsou svatí), ale na rozdíl od Vás jsou v oboru skuteční odborníci.....hodně dlouho je budete dohánět....)))))
Odpovědět
Hu

Hunter

18.6.2021 07:01 Reaguje na běžný uživatel
Neprovedli mi nic, ale průser je, že většinu těhle lidí znám :-). A pokud je Červený váš guru a Encyklopedie myslivosti (což je taková obrázková kniha pro děcka) vrcholem, je to jen a jen váš problém.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

17.6.2021 15:38
Souhlasím s kolegy, populaci je třeba tz. naředit a hlavně kvalifikovaně stanovit velikost populace, kterou unese prostředí. Lovená zvěř okamžitě reaguje na lov zvýšenou plachostí. V 1985 jsem plašil ptactvo na letišti až si ničeho nevšímali, stačilo nějakého špačka střelit brokovnicí a opět plašení bylo efektivní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 15:55 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Já souhlasím s názorem pana Zvářala, ohledně počtu 600 medvědů. Jenže pokud je správný odhad současného stavu 2.700 medvědů, pak bude třeba vystřílet asi 2.000 kusů. To spustí u ekoteroritů hysterii a budou řvát o medvědí genocidě. Přitom ten stav sami zavinili vlastní nekritičností.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 18:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak to má zásahový tým MEDVED co delat, loni jen jednoho, ale letos se do toho obuli, už maj tři, takže vzestupná tendence. Sice tímhle tempem nestíhají odstranit ani přírustek, ale co už, dělaj přece co můžou :-).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 18:47 Reaguje na Hunter
Dva a půl. Ten jeden bylo medvídě.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 21:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je fakt :-), to se za celý kus nepočítá :-).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 21:44 Reaguje na Hunter
Mimochodem, to nemám z vlastní hlavy. Inspiroval mě seriál Dva a půl chlapa.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 21:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No 100kg medvěd je medvídě :-).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 22:01 Reaguje na Hunter
Pro jeho matku určitě. A mimochodem, v tom seriálu byl Jake na vojně a furt se to jmenovalo stejně. :)))
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 16:00
Měli bychom Slovensku vzhledem k společné historii pomoct.Odchycené medvědy na Slovensku příjmout k nám a vysadit Beskydy,Jeseníky,Šumava a třeba Vysočina.Tím dojde k zvyšení biodiverzity a vytvoření životaschppopné populace pokud jich přicestuje tak sto jedincu.Taky to nese nesporné kulturní obohacení.Smluvné by se to ošetřilo s tím,že nám Slovensko za každého přijatého medvéda dodá předem stanovené množství halušek a bryndzy
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2021 16:09 Reaguje na karel krasensky
Doporučuji prvé kusy vysadit v Divoké Šárce a v Klánovickém lese.
V Praze a okolí je nejvíce aktivistů toužících po šelmách a tak
by nám mohli předvést to nekonfliktní soužiti s nimi. Pohraniční
hory už nechejte vlkům a medvědím imigrantům, kteří přijdou
po svých, až na Slovensku skončí medvědí ráj.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 16:22 Reaguje na karel krasensky
V Beskydech už nějaké ty medvědy máme, takže tady už není nutné biodiverzitu zvyšovat, ale jak správně poznamenal pan Macháček, postrádám tento druh v Klánovickém lee, případně v Šárce. Pár desítek jedinců by se mohlo vysadit i přímo v Praze v parcích. Když může být v Berlíně v parcích asi 8.000 divočáků, Praha by těch pár desítek medvědů taky vstřebala. Určitě by sloužili jako zajímavá tusŕistická atrakce. Medvěd v hotelu, to už tady bylo, ale v metru nebo na Petřínské rozhledně, to by bylo jedinečné.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 16:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dovede si představit to haló, kdyby došli na koncert bří Nedvědů?
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 17:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já bych jich ještě pár vypustil v Krčskím lese, v blízkosti Thomayerovy nemocnice a IKEMu. Pacienti lůžkových oddělení by toto oživení jistě uvítali, zatím se mohou potěšit jen pohledem na muflony v areálu obou zdravotnických zařízení, ale medvědi by tomu dodali tu pravou šťávu, taky zdravotnický personál by to jistě ocenil :-).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2021 18:25 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kdepak v Praze, šelmy chtějí, ale zatím v pohraničí.
Oni si myslí, že ty šelmy nepůjdou i do vnitrozemí.
Vlci už vnitrozemí sondují a zjišťují, že i tam
je něco k snědku a že jim paní Kletečková ochotně dá i
svého pejska na svačinku. Ledaže by si k němu pořídila
dva Kavkazany milující pejska jako ovečku a neroztrhali
i jeho.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 19:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Já na té Praze trvám. Latinící říkají "verba movent, exempla trahunt", neboli "slova hýbají, příklady táhnou". Jak jinak by ekoteroristi mohli dokázat pravdivost svých slov než soužitím s nějakým tím macíkem? Na osobním příkladu by tak ukázali, že řeči o nebezpečnosti těchto zvířátek jsou pouze hysterické výlevy odpůrců přírody.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.6.2021 06:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Zase by ti medvědi mohl udržovat stavy vlků :-) . A ti zase stavy spárkaté a ta zase lesy a ... krásně se to kolečko navíc uzavře :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 17:45 Reaguje na karel krasensky
Vysočina už nemůže přijmout ani jednoho medvěda. Jednak není vybudována infrastruktura kolem Pernstejna, chybí tam příkop. Na holinach, kde driv byly lesy, schne ted i boruvci, takze neni ani jidlo. Odpadkove kose nejsou take tak bohate zasobeny zbytky jidla jako v jinych regionech. Kromě toho už na Vysočině je pěkný kulatý počet živých medvědů, slovy nula, a to by se nemelo pokazit. Exponát zastřeleného posledního medvěda je na Pernstejne. Odkud má Pernstejn jméno, nikdo netuší, asi podle šlechtického rodu. Doporučuji obrátit se na správce Jeleniho příkopu v Praze, třeba vám poradí, kam s nimi.
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 17:31
Jsem otřesen a znechucen pasivitou a nečinnosti elit nášeho národa.Mám tím na mysli pána Jaromíra Bláhu z hnutí duha,Ludvíka Kunce,Jakuba Patočku,Čenka Petrlíka z Arniky a Děti zemé v neposlední řadě pána Martina Bursíka a jeho ženu Kateřinu-Jacqes a Pána Kutala.Jak mohou tito vzdělaní inteligentní lidé se zeleným srdcem na pravém místě nečinně příhlížet bestialnímu brutalnímu vraždění medvědu na Slovensku.Jenutno uspořadat masové demonstrace před slovenskou ambasadou a vyvinout na Slovensko diplomatický tlak.Popřípadě vypovědět velvyslanc.Vyslat na Slovensko tým z členu ekologických organizaci.kteří budou branit nesmyslnemu usmrcování roztomilých chlupáču.Stejně jako branili těžbě smrku na Šumavě,provozu harvestoru v Polsku a nyní rypadlo v severních čechách.Mé srdce ekologa a ochranáře je s vámi přátele.Hodně zdaru
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 17:35 Reaguje na karel krasensky
Doporučuji aplikovat způsob ze Šumavy. Každý ochránce se připoutá řetězem k medvědovi a bude jej chránit vlastním tělem.
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 18:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Taky jsem zklaman mlčením filantropa a velmi moudrého muže knížete Karla Schwarzenberga,že se do dnešního dne neomluvil medvědum za to,že jeho předkové na Šumavě krvalečně medvědy vyvraždili
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2021 18:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na sichr by jich mohlo jednoho medvěda chránit i deset
a nebo ho chránit postupně, aby ho "chránili" co nejdéle.
Mńam, ten by byl na zimu perfektně připraven, ale co
s řetězy? Myslím, že by stačilo je chránit holými těly.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 19:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Holými těly? Viděl jste některé ty aktivistky? To bych nepřál ani největšímu nepříteli, natož těm medvědům.
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 19:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To bych raději nerozebiral.Nedavno nas oba smazli
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 19:27 Reaguje na karel krasensky
Proto brzdím. :)))
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 19:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nevěděla jsem, že vás zajímá estetické cítění medvědů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 19:26 Reaguje na Jarka O.
Zvíře ve stresu nepřijímá potravu, samice může potratit, může být agresivní a dalším příznakem může být i částečná nebo úplná ztráta srsti. A dovedete si představit, že potkáte v lese úplně holého medvěda? Někdo by ho osočil z exhibicionismu, jiný by mohl podat trestní oznámení na hajného kvůli týrání zvířat,...... Proto se snažím předjímat, i za cenu smazání příspěvku.
Odpovědět
Sl

Slovan

17.6.2021 19:27
Jdu-li do přírody, může se stát, že na nějaké divoké zvíře narazím. V 99,9% případů se to obejde bez jakéhokoli nebezpečí. Jen se člověku trošku zvedne adrenalin. Stejně jako medvěd mě může napadnout i jakékoli jiné divoké zvíře. Kolik lidí ročně zemře v horách a lesích z jiných důvodů? Líbil se mi jeden komentář na idnes: "Tak vystřílíme všechno co je větší než veverka? Aby vás náhodou něco nekouslo do zadku?". JEDEN případ za sto let (a to je Slovensko kolikrát plné turistů) a místní vědci Šeděnka, Machaček nebo Krasensky z toho samozřejmě dělají jako by se to dělo několikrát každý rok.
Napadení medvědem je extrémně vzácná věc. To je prostě fakt. Ten člověk mohl překvapit medvědici s mladými a ta je bohužel instinktivně bránila. Buďme opatrní, nepřirozeně chovající se jedince ve městech eliminujme, ale nepanikařme...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 20:43 Reaguje na Slovan
Takže podle Vás se lidé mají tvářit jako že nic nevědí o přemnožených medvědech na Slovensku, nemusí se ničeho obávat a mají nechat tu medvědí populaci růst bez jakékoliv kontroly? Chci se Vás zeptat na jednu věc. Odpovězte mi, prosím upřímně - zastával byste stejný názor, co se týče úmrtí toho muže, pokud by na jeho místě bylo Vaše dítě? Skutečně byste zastával tento fatalistický postoj, nebo byste po úřadech požadoval rychlé vyšetření celé záležitosti a hlavně likvidaci toho zvířete? Ne kvůli pomstě, ale aby se to nemohlo opakovat.
A ještě jedna věc. Jak jste zmínil, mohla to být medvědice, která vodila mláďata. Sám víte, že medvědice vodí mláďata poměrně dlouhou dobu a učí je, jak v přírodě obstát. Co když je naučí, že člověk je poměrně lehce získatelná kořist, kterou se mohou nasytit. Jak budete v horách odlišovat lidožravé medvědy od těch ostatních, pokud je tam přemedvědíno: A poslední věc. Když byl objeven ten mrtvý a byla zjištěna příčina smrti, měla být okamžitě vytvořena skupina lovců, která by to zvíře zlikvidovala. Nic takového se nestalo, oficiální místa vydala akorát komuniké. Takže ten medvěd je už dneska bůhvíkde a díky nově získané zkušenosti může za pár dní zabíjet znova, případně to může učit i svá mláďata. Ale máme se tvářit, že tak je to v pořádku, protože to tvrdí nějaký Slovan.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 21:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jen další selhání MŽP SR a slavného zásahového týmu. Jenže on je velký rozdíl mezi tím někde na parkovišti u tatranského hotelu z bezpečí zaparkovaného auta vpálit z narkotizační pušky do medvěda, a pak se plácat po ramenou, a nebo vyrazit pěkně po svých do terénu a tam hledat a bezpečně identifikovat medvěda, který už zjistil, že člověk je jen bezbranná opice, navíc v této době. Tam se lámou charaktery :-).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 21:59 Reaguje na Hunter
Víte, mě na tom nejvíce exkrementuje, že to, co se objeví v médiích, je jenom špička ledovce. Jak kdosi trefně poznamenal u některého z minulých článků na tohle téma, je třeba zajet na Slovensko, zajít v těch odlehlých dědinkách do hospody a teprve tam se dovíte celou pravdu. Dost mi to připomíná to, jak se tutlaly problémy s migranty. Pak se objevil článek o tom, že třeba ve Švédsku to s nimi není tak růžové, jak se obecně tvrdí a do diskuse někdo dal odkaz na stránky švédského Interpolu, kde bylo 100 nejhledanějších osob Švédska. Jediný z těch chlapů byl blonďák a jmenoval se Sven, všechno ostatní byli černoši, arabi a srbové. A s těmi velkými šelmami je to podobné. Problémy se tutlají, případně bagatelizují. A je jasné, že rostoucí populaci medvědů současný les už asi nedokáže nasytit a proto se vydávají blíže k civilizaci. A co bude dál, až se ty útoky stanou pravidelnými?
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 22:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je bohužel realita dnešní doby a tzv. politické korektnosti, která předstírá, že hovno lze zdvihnout za čistý konec.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 21:33 Reaguje na Slovan
Problém je v tom, že dnes obyvatelé Evropy považují Evropu za naprosto bezpečné místo, kde se nemůže nic stát. Jenže ono to tak není. A popravdě, těm lidem, co chtějí chodit do lesa na houby, na procházku atd. se tohle prostě líbit nebude a nikdy to akceptovat nebudou.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.6.2021 02:37 Reaguje na Slovan
I psychiatr Chocholoušek po každém "odchytu" nepravého Koudelky vyslovoval novou opravu chyby a s přemnoženými medvědy to bude
podobné. Jednou za 100 let, dvakrát za 100 let...100 krát za
100 let. Pro vás to bude stále zanedbatelná lidská ztráta, tak
jako vám nevadí to zabíjení domácích zvířat vlky. Vy prostě
milujete šelmy a smrt a utrpení všeho ostatního bagatelizujete.
Nikomu nic zlého nepřeji, ale vám přeji tu osobní zkušenost
s těmito šelmami, abyste zažil to, co kamarád, když přišel o své
ministádečko ovcí a jeho vnuk o milovaná jehňata. Tomu musel
tvrdit, že louka byla pro ovečky malá a tak je poslal vypásat
louku větší a lepší jinam. Vám je to fuk, že s chovem končí ti
drobnochovatelé, kteří naletěli ochranářům na propagaci chovu
ovcí jako živých sekaček horských luk a zatravněných bývalých
políček. Udělali to v době bez šelem v dobré víře, že konají
pro přírodu dobro a nyní jim ochranáři vnucují ploty a psy na
deset ovcí za domem, kam by se divocí a plaší vlci neměli ve
dne ani ukázat. Ty kreatury ale přišly v deset dopoledne a to
na ně štěkal ze dvora německý ovčák. Nezabíjeli z hladu, ale
proto, aby zabíjeli. Spokojili se s pár kousky masa, zabili a
smrtelně zranili vše. To je to, co mi vadí na těch "divokých"
šelmách, že postrádají plachost a nezabíjejí z hladu, ale pro
zábavu. Jinak se to nedá nazvat, protože z hladu zabiju jeden
kus, ten si odnesu a zkonzumuji. To je to, proč lidé vlky nikdy
v minulosti neměli rádi, protože to jsou sprostí zabijáci pro
radost ze zabíjení. Proto je lidé v minulosti hubili a pouze
dnešní aktivisté odtržení od chovatelství přejí takový osud
domácím zvířatům a jejich chovatelům. Mám takový pocit, že je
to škodolibá radost jak škodit lidem, kteří zachraňují horské
louky před jejich zarůstáním a kteří s tím končí jako ten můj
kamarád. Teď můžete ty louky kosit vy a nebo přemluvit vlky,
aby je spásli oni.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.6.2021 07:03 Reaguje na Slovan
Já bych to bral jako takovou první vlaštovku. Nemusí pršet , stačí, když kape. A ti medvědi by mohli udržovat stavy turistů na nízkých stavech , jako vlci spárkatou. Navíc mezi vysokými ploty proti vlkům se nebudou moc rozptylovat do krajiny a podle genetických stop půjde určit jejich počet a původ ( např. Pražácííí , Plzeňáci...)
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

18.6.2021 00:21
Počet medvědů na Slovensku klesal, až jich v roce 1932 zbývalo posledních 30-40.Byli to právě takzvanými ochránci proklínaní lesáci, myslivci a lovci, kteří se zasadili o jeho ochranu. Počet medvědů stoupal a v roce 1953 jich bylo kolem 200.Počet medvědů stoupal a v roce v roce 1962 jich bylo 350-400 a začali působit škody. Proto byla vystavena vyjímka na jejich lov a populace byla lovem udržována přibližně na stejném počtu. Tato optimální situace se udržela krátce po rozdělení republiky, kdy do toho začaly kecat národní parky, CHKO a hlavně různé fanatické neziskovky( proč jenom mě to připomíná situaci u nás s některými druhy).Populace medvědů začala prudce stoupat a v roce 2000 jich bylo už kolem 800.Celé to zhoršil i rok 1999,kdy začaly být kladeny nesmyslné požadavky na regulační odlov. Například vyřízení žádosti trvá průměrně 1 rok. Díky těmto nesmyslným ochranářským požadavkům bylo od roku 1999 za 12 roků odstřeleno 369 medvědů místo potřebných 788.To je 47 % a mimo jiné to znamenalo nárůst populace o 419 jedinců navíc, kteří by jinak byli odstřeleni. V roce 2010 odborníci-vědci, tedy ne žádní myslivci ale ani fanatici z neziskovek, spočítali, jaká populace je schopná žít na Slovensku a má na to i vhodné životní podmínky(bylo to před kůrovcovou kalamitou a medvěd potřebuje souvislé lesní komplexi.) Došli k číslu 600-700 jedinců. Tuším, že kolem roku 2013 byli sesbírány vzorky ke genetickému určení jedinců a odhadnutí počtu medvědů. Došlo se k číslu 1250 jedinců. Vzhledem k absenci regulačního odstřelu a predátora medvědů považuji v současné době za reálné číslo odhadu populace ve výši 2000-2500.Současné problémy na Slovensku s medvědy-zranění lidí, úmrtí, pohyb v obydlených oblastech není zapříčiněn nezajištěnými popelnicemi a podobných ekoteroristickým blábolením ale je to zapříčiněno tím, že populace medvědů dalece překračuje kapacitu vhodného prostředí pro medvěda a slabší jedinci včetně mladých jsou vytlačováni do obydlených oblastí. Jak to řeší jinde, kde je vysoká populace medvědů a přitom s nimi nějaké velké problémy nemají? Rumunsko. V 80 letech populace medvědů dosahovala neúnosné výše 7 800 jedinců. Odlovem byla snížena na současných 6 000. Každým rokem se odloví 600 medvědů a i přes to se jejich počet dlouhodobě udržuje na stejné výši. Za posledních několik roků registrují pouze jedno napadení člověka a to ještě byla zahraniční turistka, která si to vysloveně zavinila sama. Ale i současnou populaci medvědů považují odborníci za příliš vysokou a optimální by se měla pohybovat kolem čísla 4000. Finsko-1600 až 2000 medvědů, je veden jako lovná zvěř a ročně je vydáno povolení k odstřelu 8% z populace. Švédsko 3000-3500 medvědů. Ročně je vydáno povolení k odstřelu 10% z populace. V obou těchto státech je populace stabilní a udržuje se na stejné výši nebo mírně stoupá. Petrův Zdar
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.6.2021 07:54 Reaguje na Jan Knap
Je zajímavé, že v Rumunsku a v severských zemích se medvědi i vlci loví a nijak tam jejich populace nemizí. Asi bude něco špatně na teoriích soudruhů ekoteroristů. Jinak potvrzujete to, co zde tvrdí více lidí. Na Slovensku je přemedvědíno a jediným logickým krokem je velká redukce současného stavu medvědů, jinak to zabití člověka nebude ojedinělým excesem. Ne proto, že medvědi by byli zabijáci, ale oni prostě potřebují něco žrát.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

22.6.2021 15:44
Jojo , max. 1x/ 100 let
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/chlapce-16-roztrhal-na-sibi%C5%99i-medv%C4%9Bd-%C5%A1elma-za%C3%BAto%C4%8Dila-na-skupinu-turist%C5%AF/ar-AALiLMM?ocid=msedgntp
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist