https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/na-sumavskem-spicaku-jsou-unikatni-biologicke-toalety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na šumavském Špičáku jsou unikátní biologické toalety

31.10.2019 00:26 | ŠPIČÁK (ČTK)
Ekologické toalety vybudoval na vrcholu šumavského Špičáku sportovní areál Ski&Bike Špičák.
Ekologické toalety vybudoval na vrcholu šumavského Špičáku sportovní areál Ski&Bike Špičák.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Skiareál Špičák
Ekologické toalety vybudoval na vrcholu šumavského Špičáku sportovní areál Ski&Bike Špičák. Dosud tam sloužily v zimě lyžařům a v létě turistům a bikerům chemické toalety. Nyní budou moci používat toalety, v nichž se o likvidaci exkrementů postarají žížaly. Podobné toalety už fungují například v Alpách, v Česku jsou zatím první na Špičáku, řekl dnes ředitel areálu Vladimír Kasík.
 

Toalety fungují na principu vermikompostéru, jenž využívá schopnosti žížal přeměňovat biologické zbytky na kvalitní organické hnojivo. Na Špičáku se snažili vybudovat zázemí pro turisty už mnoho let, dlouho ale nebylo snadné najít řešení a získat pro něj souhlas ochrany přírody. "Bohužel se tam těžko dovede nějaká voda a už vůbec by tam bylo těžké odpadové hospodářství," poznamenal Kasík.

Dosud stály na vrcholu chemické toalety, u nichž se musel v týdenních cyklech vyměňovat obsah. Nové toalety nic takového nepotřebují. Žížaly budou obsah toalet likvidovat celoročně, sežerou ho a stráví a zároveň se budou při dostatku potravy množit. "Nepotřebujeme být napojeni na čističku odpadních vod, nepotřebujeme tam dělat jímku, nevzniká žádný odpad. Je to ryze biologická záležitost a viděl bych to jako náš další příspěvek k ochraně přírody," řekl Kasík.

Zařízení instalovala francouzská firma s mnohaletou zkušeností. Obsah toalet se pomocí posuvného pásu dostane do odděleného technického prostoru, kde ho žížaly likvidují. Zařízení je i díky tomu bez zápachu. Na vrcholu umístil Ski&Bike Špičák v minulých dnech malý hnědý domek se sedlovou střechou, který v přírodě neruší. Uvnitř jsou dvě toalety, jedna po muže a jedna po ženy. V plném provozu budou od zimní sezony.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

31.10.2019 17:20
To jsme měli na vojně. Teda bez pohyblivého pásu. No a jáma se pak zasypala. Vedle se vykopala druhá a nad ní se kadibudka přesunula. Dnes to prostě bez techniky nejde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist