https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nektere-ceske-drubezarny-znaci-klecova-vejce-jako-podestylkova-odhalili-ochranci-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé české drůbežárny značí klecová vejce jako podestýlková, odhalili ochránci zvířat

17.6.2020 14:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Z klece? Z podestýlky?
Z klece? Z podestýlky?
Někteří čeští drůbežáři klamou spotřebitele. Videa ze dvou českých drůbežářských závodů ukazují, že dochází k záměrnému míchání vajec od slepic chovaných v klecích a na podestýlce. Vejce klecová jsou tak podvodně označována jako podestýlková, díky čemuž je mohou drůbežáři prodávat za vyšší cenu. Zjištění přichází v době, kdy poslanci rozhodují o budoucnosti klecových chovů slepic v Česku. Informuje o tom spolek OBRAZ - Obránci zvířat.
 
„Podestýlka je značená dvojkou a klecovina trojkou. Jenom podle toho poznáš, že je to podestýlka, nebo klec. Ale když jsou velký objednávky, tak se to nedá udělat. Takže normálně mašina to značí na dvojky všechno a jede se,” vysvětluje zaměstnankyně drůbežárny na jednom z pořízených záběrů. „To se ty podestýlkové a klecové míchají?” ptá se autor v dalším podniku. „Jo, jo,” potvrzuje zaměstnankyně. Vzhledem k tomu, že vejce od slepic chovaných na podestýlce vykupují supermarkety za vyšší cenu než ta klecová, producentům se vyplatí vejce mixovat, a spotřebitele tak podvádět.

Tématu míchání vajec se věnovala také pondělní reportáž České televize pořadu Reportéři.

V současné době se poslanci zabývají návrhem zákona, který by mohl zcela zakázat klecový chov slepic na území České republiky od roku 2027. Legislativní návrh prošel druhým čtením, a poslanci o jeho definitivním schválení, nebo zamítnutí budou hlasovat pravděpodobně tento pátek. „Odpůrci zákazu se ohánějí tím, že si prý v obchodě může každý vybrat. Ve skutečnosti je to iluze," vysvětluje Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat.

"Dokud bude možné, aby drůbežářská firma měla zároveň chov v klecích i na podestýlce, k míchání a podvodnému značení bude docházet a žádná kontrola to neodhalí. Zabránit tomu můžeme jen úplným zákazem klecového chovu. Je proto na čase, aby se politici přestali vymlouvat a zákaz schválili,” říká Marek Voršilka. Spolek OBRAZ se v souvislosti s kauzou rozhodl spustit web www.vajecnypodvod.cz, který o nekalých praktikách drůbežářů informuje.

Místopředseda Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský pro server Aktuálně.cz připouští, že pokud by k míchání klecových a podestýlkových vajec docházelo, jde o klamání zákazníka. Pořízené záběry přímo z drůbežáren ale nepovažuje za důkazní materiál. "Muselo by být jasně vidět značení na vajíčkách, že do obalů opravdu padají vejce, která tam být nemají," míní. Zástupci dotčených drůbežáren podle vyjádření pro Aktuálně.cz jakákoliv pochybení odmítli.

Návrh na zákaz klecových chovů slepic má podporu mezi koaličními i opozičními poslanci. Na posledním jednání zemědělského výboru přijat nebyl, proti byli všichni poslanci hnutí ANO.

„Je to další argument pro to, abychom klecové chovy zakázali. Často zaznívá, že taková úprava není nutná, protože lidé si stejně nepřejí kupovat vejce z klecových chovů […]. Ale tohle je právě ten důvod udělat legislativní úpravu, protože se přímo nabízí, že by si někteří nepoctiví chovatelé takto přilepšovali,“ uvedl pro Reportéry ČT poslanec ČSSD Roman Sklenák.

„Kontrola nemůže být u všeho. Je pochopitelné, že někteří vlastníci jsou sváděni k tomu využít těchto mezer, že na ně kontrola nedohlédne vždy. Právě ten zákaz by přispěl k tomu, že by se něco takového už nemohlo dít,“ sdělila Reportérům předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Obránci zvířat v souvislosti s nadcházejícím hlasováním už začali vyzývat veřejnost, aby apelovala na poslance pomocí e-mailů. Spustili také kampaň Měsíc v kleci, v rámci níž se v kleci umístěné na Malostranském náměstí střídají dobrovolníci, aby tak poukázali na nepřijatelné podmínky takto chovaných slepic. Podle posledního průzkumu společnosti PPM Factum si úplný zákaz klecových chovů přeje 78 % Čechů, podpora přitom v čase roste.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

17.6.2020 19:19
Hloubková kontrola nic neprokázala. Takže co? Fotomontáž? Nebo účelová lež a čas na trestní oznámení za pomluvu??
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

17.6.2020 19:43
Nu, zajímalo by mne kolik ochránců zvířat s ekonomickým vzděláním zakončeným maturitou je schopno vypočítat náklady na přechod chovu nosnic z klecového na pastevní podnikání ! Nic ve zlém, ale návrh eko ... pro ministertvo zemědělství by mělo mít určitou úroven. Jak ochránci zvířat budou kontrolovat obchodní řetězce, aby neprodávaly vejce z klecových provozů ? Na českých pultech obchodníků se totiž neprodávají jen české produkty.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.6.2020 20:51
Nechte už toho ... "Podle posledního průzkumu společnosti PPM Factum si úplný zákaz klecových chovů přeje 78 % Čechů, ..."

Vždyť je to naprostý blábol, jak ví každý, kdo někdy k podobným průzkumům čuchnul. Chcete být zdraví? Budete dbát na životosprávu, abyste byli štíhlí? Přejete si být ušlechtilé bytosti bez poskvrny?

Nikdo neodpoví, že slepice jsou mu zcela ukradené a že si raději koupí to kvalitnější a levnější klecové vejce a o slepičí blaho ať se stará kdo chce. Ale takových je podle statistik prodejců 80÷90%
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.6.2020 21:21 Reaguje na Viktor Šedivý
to je velmi podobné tomu, kdy někdo ze svých osobních pohnutek (například náboženských) nejí dejmetomu vepřové maso. nikdo mu nesmí vepřové nutit. je-li odmítačů vepřového dostatek, je slušné (a pro prodejce ekonomicky výhodné) jim vyjít vstříc, a označovat výrobky bez vepřového masa. co je však špatně, je na základě jejich osobních preferencí zakazovat prodej vepřového masa sakumprásk. každej si může zařadit dejme tomu košer, halal a bio welfare do míry respektování pravidel a zásad sekulárního státu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.6.2020 11:29 Reaguje na Lukas B.
Mně to tedy moc dobrá analogie nepřijde. Jedna věc je jíst či nejíst vepřové (jíst!!!.-) a někomu do toho kecat. Druhá pak mít nastavena nějaká pravidla, resp. min. standardy, jak se k těm zvířatům chovat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.6.2020 11:26 Reaguje na Viktor Šedivý
Tak mně slepice až tak ukradené nejsou ... akorát s ohledem na to, že jsem jen pojídač:-), tak furt nevím, jestli jsou lepší ty povolené klece nebo chov v halách. Každý tvrdí něco jiného a já v tom mám hokej.

Že jsou nej ta od souseda z chalupy chápu i já, ale to je bohužel jen velmi omezený občasný zdroj.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

17.6.2020 22:14
Chtělo by se mi dštít oheň a síru na proradné drůbežáře, ale ne, nebudu. Jestli má OBRAZ podezření na podvod, ať to oznámí ČOI a ta ať to prošetří. Oheň a síra počkají, až ČOI (nebo jiná inspekce) zveřejní výsledek šetření a v něm bude, že šlo opravdu o podvod (a dotyčný výrobce - jmenovat, dostal takový a takový postih). Taky je možné, že je to nepodložená lživá zpráva. Jako s tím "otráveným" zajícem, který chudák po otravě postřikem umíral v podivných křečích a nakonec se ukázalo, že měl tularémii (chudák :-( ). Takže počkáme a reagovat budeme, až se ukáže, jak se věci doopravdy mají.
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.6.2020 23:33 Reaguje na Marcela Jezberová
Milá Marcelo, já se obávám, že nějaké kontroly ničemu nepomohou.
Vždyť i tenhle národ se minimálně desítky let, víceméně otevřeně, chlubí tím, jak každý s každým umí vyjebat, jak každý podvádí každého, a jak je to navíc "ohromně úsměvné". Prostě Češi, to je národ šikulků.
Tudíž spoléhat na výsledky kontrol... spíš bych sázel na "šikovné české ručičky" a klidně tedy dštil oheň a síru rovnou. :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.6.2020 10:06
Vzhledem k tomu, že vejce z klecových chovů jsou výrazně kvalitnější, zákazník nijak poškozen není.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.6.2020 10:11 Reaguje na Jan Šimůnek
Jinak jistě by se to zkontrolovat dalo, ta vejce z podestýlkového chovu (alespoň některá) budou mít nejspíš vyšší hladiny stresových hormonů (ale byla by to docela šílená piplačka takovou metodu "vymazlit", aby fungovala). Je ovšem možné, že se ty hormony následně ve vejcích rozloží na neidentifikovatelné degradační produkty. To nevím, nejsem veterinář (a je otázka, jestli to někdy někdo zkoumal).
Taky by tam mohly být jiné epigenetické markery - opět pro praktické nasazení asi nepoužitelné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist