https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nemecti-zeleni-slibuji-pred-volbami-nejvetsi-klimaticky-balik-v-historii-srn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí Zelení slibují před volbami největší klimatický balík v historii SRN

3.8.2021 15:22 | BERLÍN (ČTK)
V nově upraveném klimatickém plánu chtějí Zelení urychlit odklon od využívání uhlí pro výrobu elektrické energie.
V nově upraveném klimatickém plánu chtějí Zelení urychlit odklon od využívání uhlí pro výrobu elektrické energie.
Pokud Zelení po zářijových parlamentních volbách usednou v německé vládě, prosadí největší klimatický balík v dějinách Německa, prohlásili kancléřská kandidátka Zelených Annalena Baerbocková s Robertem Habeckem, se kterým stranu společně vede. Aktualizovaný program boje proti klimatickým změnám slibuje ukončení výroby elektřiny z uhlí již od roku 2030 a ne od roku 2038, jak počítá stávající německý plán. Zelení také chtějí posílit pravomoci ministerstva životního prostředí, které by mělo získat právo vetovat zákony v rozporu s plněním cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015.
 

"Děláme domácí úkoly, které stávající vláda nesplnila," řekl Habeck na adresu končící vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie SPD. Zelení se netají ambicemi sestavovat po zářijových parlamentních volbách novou vládu, jejich preference v průzkumech veřejného mínění ale v posledních týdnech výrazně poklesly.

"Ochrana klimatu nestojí jen na krásných slovech, ale na budování potřebné infrastruktury," řekla Baerbocková. "Proto v příští vládě prosadíme ten největší klimatický balík, jaký kdy v naší zemi vznikl," prohlásila.

V nově upraveném klimatickém plánu chtějí Zelení urychlit odklon od využívání uhlí pro výrobu elektrické energie. Takový krok má umožnit masivní výstavba větrných elektráren v Severním a Baltském moři a také rozšíření kapacit solárních energetických zdrojů.

Zelení chtějí rovněž v rozpočtu pro rok 2022, který připravuje ještě stávající vláda kancléřky Merkelové, o dodatečných 2,5 miliardy eur (63,7 miliardy korun) zvýšit investice do železnice, hromadné dopravy a cyklistiky.

Podle Baerbockové je nutné v zájmu plnění klimatických cílů vybavit ministerstvo životního prostředí právem veta proti takovým zákonům, které odporují mezinárodní dohodě z Paříže. Signatáři ujednání se tehdy dohodli na udržení globálního oteplení pod hranicí 1,5 stupně Celsia oproti předindustriálnímu období.

Zelení rovněž chtějí po vzniku nové vlády vytvořit zvláštní pracovní skupinu, která bude v týdenním rytmu jednat o koordinaci klimatického úsilí jednotlivých ministerstev, aby se vládní schvalovací proces co nejvíce urychlil.

Ochrana klimatu je před nadcházejícími parlamentními volbami jedním z klíčových témat, v programu mají ekologii všechny zavedené strany. Němečtí zákonodárci navíc v červnu schválili zákon, podle kterého země dosáhne neutrality emisí skleníkových plynů nejpozději do roku 2045, což je o pět let dříve než původní plán a než stávající záměr Evropské unie.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

3.8.2021 15:43
Vážení diskutující,zatím se zdržte svých laických,naivních příspěvku a vyčkejte ,až se k článku vyjadří klimatolog znalec podnebí nositel Nobelovy ceny pán Pavel Hanzl z Brna
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.8.2021 17:13
No věřme, že se Němcům rozsvítí v hlavách u voleb. Nebo že by chtěli přijít o své SUV a další rozmařilosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.8.2021 20:15
Pokud si člověk poskládá plně prokázané základní informace, vyjde mu dost blízká tragédie. A možností jejím odvrácení moc není, prakticky jen maximálně rychle a tím bezohledně zablokovat spalování fosilního uhlíku, ještě doplněné odchytávání CO2 z atmosféry.
To je čistě logická úvaha, kterou uznává většina světa. Samozřejmě, zcela iracionální ropáci nic takového nepochopí.
Odpovědět
VK

Václav Kain

3.8.2021 22:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Tebe bych ty Lojzo napojil na fotovoltaiku bez možnosti vysávat jiné fosilní a spolehlivé zdroje.Ono by tě to stupidní žvanění rychle přešlo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.8.2021 06:39 Reaguje na Václav Kain
Včera bylo pozdě !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.8.2021 17:13 Reaguje na Václav Kain
A tebe hlupáčku bych poslal na dovolenou pod stan do Řecka, bez možnosti schovat se v klimatické místnosti.
Já bych s fotovoltaikou fungoval zcela bez problémů, jenže ty bys za 2 dny zdechl.
Odpovědět
VK

Václav Kain

3.8.2021 22:22
Začíná se jim to bortit.EU si půjčovat nemůže.Nejvyšší BDR soud tu půjčku 700 miliard éček zamítl.Takže žádných 180 miliard Kč do Česka nedoputuje.Babiš podepsal naprosto lehce Green Deal.Vždyť jemu je naprosto jedno jak by zadlužil naši zem a budoucí generace.Ta z Lejna nic nedovezla.To byl jenom takový laciný trik.


Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist