https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nevzhledna-betonova-nadrz-se-promenila-v-zive-jezirko.obec-cila-diky-grantu-ozila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevzhledná betonová nádrž se proměnila v živé jezírko. Obec Čilá díky grantu ožila

24.9.2020 17:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Stav před a po.
Stav před a po.
Foto | Eva Chmelová / Zelené oázy
Před dvěma lety v Čilé na Křivoklátsku dobrovolníci získali grant Zelené oázy na přebudování staré požární nádrže. Od té doby se malá vesnička proměnila k nepoznání, místním se postupně podařilo přebudovat celou náves a zapojit do komunitního života starousedlíky i okolní chataře.
 

Obec leží uprostřed druhově pestrého Křivoklátska a prvohorní moře dalo vzniknout přírodní scenérii nedalekých Skryjských jezírek. Obec Čilá se ale dlouhodobě potýkala se suchem a klesající hladinou podzemních vod. Tak se zrodil nápad na obnovení původního rybníčku v centru obce.

Ten dříve představoval domov pro celou řadu živočichů, zadržoval cennou vodu a dotvářel celkový ráz čilské návsi. Necitlivý stavební zásah v 70. letech ale znamenal proměnu rybníku v nevzhlednou betonovou nádrž a postupný zánik jeho přirozených funkcí. Místní se rozhodli cenný vodní biotop obnovit a vybudovat z něj oázu, která by zároveň plnila vzdělávací, rekreační i estetickou funkci.

„Dnes tvoří naše zelená oáza skutečně živé srdce Čilé. Zrovna teď řeším, kdy zorganizujeme další sousedskou slavnost. Lidé v Čilé i náhodní kolemjdoucí si nově vzniklý veřejný prostor úžasně užívají,“ líčí starostka Eva Chmelová.

O grant Zelené oázy se dá požádat i letos. Do 31. října mají obce, školy, neziskovky, další organizace či jednotlivci možnost získat 140 000 korun na proměnu svého okolí v zelené oázy. Grantový program Zelené oázy, který vyhlašuje Nadace Partnerství a společnost MOL, rozděluje letos příspěvky ve výši 1,4 milionu korun.

Cílem výzvy je podpora výsadby stromů, obnovy a zřizování zelených prvků a lepšího hospodaření s vodou ve městech a obcích i jejich blízkosti.

Podporu mohou získat projekty zaměřené na tvorbu a úpravu veřejných prostranství se zastoupením zeleně, přírodních, komunitních či školních zahrad, nebo také přírodně hodnotných lokalit jako jsou remízky, meze nebo květnaté louky. Jedním z cílů výzvy je také zmírnění dopadu vln veder ve městech.

Komise Nadace Partnerství vítá také projekty, které si kladou za cíl zlepšit hospodaření s vodou v obci, jako je čištění vodních děl, sběr a využití dešťovky nebo na přírodní úpravy potoků či studánek.

„Zelené oázy si našly své místo v České republice. Od roku 2015 jsme podpořili celou stovku projektů, mezi které bylo rozděleno přes sedm milionů korun. Jsme ale hrdí i na kvalitu projektů, které přicházejí ze všech krajů a nabízí stále vyšší úroveň a kreativitu zpracování,“ uvádí Richard Austen, generální ředitel společnosti MOL ČR.

Žadatelé grantového programu Zelené oázy mohou získat finance například na nákup sazenic, potřebného materiálu jako nářadí, kůly nebo pletivo nebo odborné. Vítězné projekty budou znám v únoru příštího roku. Podpoření žadatelé mohou své záměry uvést k životu napřesrok od března do listopadu.

Inspirujte se předchozími vítězi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

24.9.2020 07:08
Dobrá práce :)
Odpovědět
AM

Anežka M

24.9.2020 09:49
A víte, že mně se ten původní stav líbí víc? Je tam takový sympatický nepořádek... a ta vintáž zelená bouda! Celkově ta stará fotka má lepší kompzici a barvy, ne-li?

Ale jo, fandím obcím, které se snaží něco dělat. A ono to koneckonců taky časem zaroste...
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

27.9.2020 13:34 Reaguje na Anežka M
jj,souhlasím. Je tam působivější osvětlení a mraky, náletové vrbky..
Takže až na ty betonové stěny se zábradlím by jako obraz byl pěknější ten 1.obrázek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.9.2020 10:39
Kritizovat to nebudu, to si to nezaslouží. Volat po starých časech na h...o a akcích Z také ne. Ale přeci jen ... to fakt je potřeba tyhle věci dělat až když z eráru přiletí grant? Člověk by čekal, že i malá obec se o svůj veřejný prostor nějak bude starat, občas nějaký maník s nářadím nestojí majlant a pokud je obec fakt malá a opravdu peníze nemá, tak se snad pár lidí najde.

Za chvíli tu bude článek o tom, jak někdo dostal grant na zametení chodníku nebo odhrabání sněhu ...
To mi fakt nepřijde normální ... asi proto, že oboje uvedené dělám od té doby, co mi rodiče vrazili do ruky koště:-).
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.9.2020 12:37 Reaguje na Svatá Prostoto
souhlasím s Vámi 100%, dříve (tím myslím za meziválečná léta) bylo tak nějak normální, že se lidi starali o bližší veřejné okolí. Moje babička mi to taky všípila do hlavy a pijde mi naprosto přirozené to dělat i kdyžjsem na vsi za magora..Dneska se bez grantu nikdo ani neusere.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.9.2020 12:48 Reaguje na Svatá Prostoto
A ony ty granty na zametání před domem a odhrabání sněhu jěště stále nejsou? Říkal jsem si, proč je na ulicích v leckerých městech a hlavně vesnicích takový nepořádek a myslel jsem si, že se o ně jen nikdo nepřihlásil, protože lidé jsou líní a finanční částka byla nízká.
Odpovědět
Pa

PavelA

25.9.2020 07:40
Vynikající !
Nevím,kdo by to incioval a realizoval,kdyby věděl,že to ještě bude muset zacálovat.Takových magorů na světě není.
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.9.2020 08:31 Reaguje na PavelA
takových magorů na světě je spousta.
u staroušků na chalupě dělá místní okrašlovací spolek podobné věci brigádnicky. sekání okolo koupaliště (úředně tedy požární nádrže), jednou za pár let odbahňovací brigáda (která je zároveň cvičením místních dobrovolných hasičů), postavilo se volejbalové hřiště - a financováno je to z výtěžku aukce především nálezů na půdách.
nepochybuji, že to tak funguje ve skoro každé vesnici, kde jsou lidé nerozhádaní, úplně stejně, jako se konají dětské dny, volejbalové zápasy mezi vesnicemi, rozsvěcení vánočního stromku, pálení čarodějnic...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.9.2020 09:57
Je hezké, když se lidé starají o své okolí a je mi jedno jak a proč. Pouze
musím dodat, že každá doba potřebovala něco jiného. Požární nádrž byla
v dané době potřebná, musela v ní být relativně čistá voda a tak měla
prostě betonové břehy a i dno. Šla tak snáze pravidelně čistit a nikomu
ten beton nevadil, protože šlo o protipožární opatření. Pokud dnes není
třeba, protože zdroj vody nahradil hydrant a nebo čerpadla schopná brát
jakoukoliv vodu, tak je její přeměna na jezírko na místě. Každopádně lépe, než ji zasypat odpadem a vybudovat parkoviště. No a pokud jde o dotace
z EU, tak jdou mnohdy na úplné nesmyly a nikomu to nevadí. Bohužel je to
často v silách místních rozpočtů a na větší a potřebnější akce se už těch
dotací nedostává. Doufám, že stejně tak už mají i odkanalizováno a
z jejich čističky odtéká voda vhodná pro život ryb a vodních organismů. Pokud tak tomu není, tak pouze vyplýtvali peníze na kosmetickou úpravu okolí a neudělali to podstatné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist