https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/nku-na-zlepseni-kvality-vody-jdou-miliardy-presto-se-nelepsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NKÚ: Na zlepšení kvality vody jdou miliardy, přesto se nelepší

19.7.2021 13:20 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství se závěry NKÚ nesouhlasí.
Ministerstvo zemědělství se závěry NKÚ nesouhlasí.
Stát dal v letech 2013 až 2020 z evropských peněz a ze státního rozpočtu 2,7 miliardy korun na monitoring kvality vody a modernizaci technologií v úpravnách vody, přesto se kvalita povrchových ani podzemních vod nezlepšila. Někde se i zvýšil výskyt pesticidních a dusíkatých látek, což se promítlo do kvality zdrojů pitné vody, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ministerstvo zemědělství se závěry NKÚ nesouhlasí, podle něj jsou zkreslené a kvalita pitné vody v ČR je na vysoké úrovni a pro zdraví lidí bezpečná, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.
 
NKÚ prověřoval peníze vydané na opatření, která mají zajistit udržitelnou kvalitu vod a minimalizovat znečištění způsobované zemědělstvím. Nicméně podle jeho zjištění přibývá povolovaných výjimek z hygienického limitu pro pitnou vodu hlavně kvůli pesticidům. Stát pak vydává miliardy z peněz EU na modernizaci technologií v úpravnách pitné vody, což ale neřeší příčiny znečištění, uvedli kontroloři.

Podle nich hlavním znečišťovatelem vody pesticidními a dusíkatými látkami je zemědělská činnost. Zemědělci sice každoročně získali v letech 2013 až 2019 přes 30 miliard korun, stát je ale dotačním systémem nemotivuje ke snížení využívání pesticidů. Ministerstvo zemědělství navíc podle NKÚ jen formálně a u zlomku zemědělců kontroluje dodržování tzv. zásad integrované ochrany rostlin, které mají snížit rizika a omezit vliv používání pesticidů na lidské zdraví a životní prostředí.

NKÚ uvedl, že obsah pesticidních a dusíkatých látek se u povrchových a podzemních vod za sedm let nezměnil, v některých místech se dokonce hodnoty těchto látek zvyšovaly. "U podzemních vod se pesticidní látky objevovaly ve více než polovině míst sledovaných ČHMÚ. V případě povrchových vod se pesticidní látky objevovaly téměř na všech sledovaných místech. U povrchových vod se na více než 80 procentech sledovaných míst stále objevují látky spadající do kategorie tzv. starých zátěží, tedy látky dlouhodobě nepoužívané či již zakázané," uvedli kontroloři.

"Je třeba odmítnout, že se kvalita povrchových a podzemních vod v ČR zhoršovala a zvyšovalo se množství pesticidů ve vodě. Jde o hrubé nepochopení a dezinterpretaci údajů o výskytu těchto látek ve vodách, kdy nelze sledovat pouze absolutní hodnoty o jejich výskytu," reagovalo na zjištění NKÚ ministerstvo zemědělství. Podle něj je situace z hlediska výskytu pesticidů nejméně od roku 2010 stabilní. V důsledku rozšířeného sledování těchto látek se jen prohloubily znalosti o jejich výskytu v povrchových a podzemních vodách, zdůraznil mluvčí.

Ministerstvo nesouhlasí ani s tím, že neřeší příčiny znečištění vod a dostatečně nemotivuje zemědělce snižovat používané množství pesticidů a hnojiv. Podle Bílého ale jen za posledních deset let klesla spotřeba přípravků na ochranu rostlin o více než 30 procent.

Podle NKÚ stát však nemá přesné a aktuální informace o tom, jaká je v zemědělství skutečná spotřeba pesticidů a hnojiv, a povinná elektronická evidence spotřeby pesticidů neexistuje. Ministerstvo na to reagovalo tím, že každý zemědělec ale musí vést evidenci spotřeby, což v praxi kontroluje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

NKÚ doplnil, že ministerstva zemědělství, životního prostředí a zdravotnictví přitom vytvořily ke zlepšení stavu vod a změně dosavadního postupu zemědělců dva na sebe navazující národní akční plány, na jejichž opatření šlo 65 milionů korun. "Většinou se však jednalo o formální podpůrná opatření, jejichž reálný dopad na zlepšení kvality vod byl zanedbatelný," uzavřel NKÚ.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

19.7.2021 15:25
Ne za všechno mohou zemědělci. Na odstraňování chemie z domácností a zbytků antikoncepce, zatím moc technologií není.


NKÚ bych raději viděl při kontrolách hospodaření v ČT.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

20.7.2021 12:20 Reaguje na smějící se bestie
Ne, za všechno ne. Jenže za to, o čem se píše v článku, jednoznačně ANO (jistě, dvojsmysl)
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.7.2021 12:36 Reaguje na smějící se bestie
Antikoncepce a antibiotika pochazi z domacnosti,ale nejvic od krav, zase ze zemedelstvi. Pak drogy a leciva. Odstranovani se zkouma v laboratorich, treba ozonem nebo chemicky, ale nekdy vznikaji jeste horsi rezidua nez puvodni lecivo. Lepsi by bylo snizit spotrebu leku, ale zas se narazi na civilizacni otazky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.7.2021 16:49
Stačí si nabrat vodu která vytýká z čističek odpadních vod a zjistíte, kde tlačí bota. Ale tohle je všeobecně známé tabu. Voda z čističek se v podstatě nehodí ani na zalévání kytek.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

20.7.2021 12:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Účinnost čistíren odpadních vod jistě není tabu A jistě tam jsou rezervy a čistírenská lobby dělá, co může, aby hodila vidle do čehokoli progresivního. Jenže tohle tady zrovna neřešíme, ne?
Pesticidů JE všude spousta. NIKDE je neřešíme tak, jak by bylo třeba, ale granulovaným aktivním uhlím na vodárnách. Tam, kde se pesticidy "řeší", je to z větší části fejk, je mi to líto.
Žonglování s údajem, o kolik se snížilo množství aplikovaných pesticidů, je další fejk, protože se zvyšuje jejich účinnost, takže nejde porovnávat hmotnost rok od roku, to je cílená manipulace, aby se zdálo, že "už se dělá" - ale NEDĚLÁ!
Zatím není dostatečná cílená podpora ekologického zemědělství ani ve vodárenských povodích - a blokuje to MZE...
Půdy ztratily špatným hospodařením půdní humus - pak i promývání půd, splachy půdních částic => i odtok dusičnanů a pesticidů se zvyšuje...
No, to jen na okraj
Odpovědět
JO

Jan Omasta

25.7.2021 23:36 Reaguje na Jindřich Duras
Pesticidy\ jsou v pořádku i herbicidy a insekticidy jsou správnou součástí výživy. Přesto se stále objevuje nepravdivá propaganda o jedovatosti pesticidů.
Víte, co je hormetický efekt? To je příznivé působení jedů v titěrných dávkách.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

20.7.2021 07:18
Takto se LŽE na ministerstvech v ČR za vlády bezskrupulózních hovad...
Odpovědět
JO

Jan Omasta

25.7.2021 23:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak jak kovidová mafie, zvykly si všechny složky vlády lhát.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist